Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Aicina noteikt kriminālatbildību par būtisku atļautā ātruma pārsniegšanu

Apvienība Pilsēta cilvēkiem sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv aicina parakstīties par kriminālatbildības noteikšanu personām, kas būtiski pārsniegušas atļauto braukšanas ātrumu, informēja Pilsēta cilvēkiem valdes loceklis Kārlis Krēķis.

Iniciatīva rosina arī noteikt iespēju par šādu pārkāpumu konfiscēt transportlīdzekli. 

Iniciatīvas mērķis ir cīnīties pret atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem, kas apdraud ne tikai paša pārkāpēja dzīvību, bet arī sabiedrības kopējo veselību un drošību.

Krēķis atgādina, ka šī gada martā publiskā telpā varēja vērot satraucošu video. Tajā redzams, kā vieglās automašīnas vadītājs Tīnūžos brauc, pārsniedzot ātrumu 200 kilometri stundā vietā, kur atļautais ātrums ir 50 kilometri stundā, par mata tiesu izvairoties no traģēdijas. 

Šādi pārkāpumi radot nopietnu risku citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, tajā skaitā ģimenēm un bērniem.

Krēķis uzskata, ka daudzu braucēju tiesiskais nihilisms noved pie tā, ka Latvijā ir viens no sliktākajiem rādītājiem bojāgājušo uz ceļiem skaita ziņā. 

"Pilsēta cilvēkiem" piedāvā izmaiņas normatīvos, kas paredz brīvības atņemšanu uz laiku no 15 dienām līdz gadam par būtisku ātruma pārsniegšanu. 

Iniciatīva paredz arī iespēju noteikt probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem un konfiscējot transportlīdzekli vai piedzenot tā vērtību vai bez tā. 

Soda apmērs būtu atkarīgs no pārkāpuma rezultātā radītā apdraudējuma un no tā, vai līdzīgi pārkāpumi vadītājam ir bijuši jau iepriekš.

Daudzās valstīs esot pieņemti līdzīgi normatīvi, kas esot pierādījuši savu efektivitāti satiksmes drošības uzlabošanā. "Automašīnu un motociklu vadītāji, kas sporta trašu vietā izmanto publiskās ielas un šosejas adrenalīna devai, ir potenciālie slepkavas. Viņi zina, ka riskē ar mūsu un jūsu dzīvībām, tomēr attieksme pret šo risku ir vienaldzīga. Mēs aicinām ikvienu, kuram rūp mūsu kopīgā drošība uz ceļiem, atbalstīt šo iniciatīvu", saka Krēķis.

Portālā "manabalss.lv" dienas laikā šai iniciatīvai bija savākti seši paraksti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas