Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Aicina pārbaudīt VDK dokumentu izpētes komisijas tēriņu lietderību

Līdz ar Valsts prezidenta lēmumu izsludināt likumu, kas paredz Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu kartotēkas publicēšanu, darbu oficiāli beigusi VDK dokumentu izpētes komisija. Zinātnieki vēlas pētniecību turpināt, bet vienlaikus parādījušies aicinājumi vērtēt, cik efektīvi komisija tērējusi tai atvēlēto finansējumu - 744 727 eiro, sestdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

"Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kuras pārraudzībā bijusi šī komisija, ļoti labi var veikt šo līdzekļu auditu, piemēram, vai semināri, braukājot pa Latviju, bijuši pietiekami efektīvi, kur nauda ir izlietota, cik daudz nauda ir sekmējusi informācijas nonākšanu līdz sabiedrībai. To var izdarīt viena resora ietvaros, tur pat Valsts kontrole nav jāpiesaista," sacīja Saeimas deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK). IZM gan skaidro, ka negrasās auditēt komisijas darbu.

Ar aicinājumu Valsts kontrolei vērtēt, cik lietderīgi komisija tērējusi līdzekļus, iepriekš klajā nāca Satversmes aizsardzības biroja direktors. Valsts kontroliere norāda, ka tieši šobrīd top nākamā gada revīziju plāns, tādēļ pateikt, vai tajā būs iekļauta arī VDK izpētes komisija, nevar. "Tīri teorētiski mēs varam skatīties, kā izlietoti budžeta līdzekļi, vai ar šiem līdzekļiem ir sasniegts tas mērķis, kas šai komisijai bija izvirzīts," norādīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Vairāk nekā 80% no komisijas finansējuma iztērēti pētnieku honorāriem. Rezultātā tapuši 76 pētījumi, no kuriem šobrīd publicēti 55. "Visa nauda gāja caur universitātes administrāciju, es neesmu redzējis nevienu kapeiku. Viss tika noteikts un apstiprināts universitātes pārvaldē, mēs ieteicām pētniekus, pētnieku programmas un tamlīdzīgi, bet citādi mums ar naudu nekādas darīšanas nav bijis," teica VDK dokumentu izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.

Ar nodomu turpināt komisijas iesākto pētniecību tās pārstāvji nodibinājuši biedrību, taču tai nepieciešams finansējums. Tikmēr aizejošajā Saeimā valda skepse par iespēju, ka pētniecību turpinātu līdzšinējā komisija. Vai veidot kādu jaunu institūciju un neatstāt apjomīgo pētniecības darbu Nacionālā arhīva rokās, būs atkarīgs jau no nākamās Saeimas un valdības.

Jau ziņots, ka pirms vairāk nekā četriem gadiem Saeima ar likuma spēku lika Ministru kabinetam izveidot pētnieku komisiju, kurai būtu līdz šā gada vasarai jāsniedz valdībai rekomendācijas par tā dēvēto čekas maisu atvēršanu. Tomēr ar darba rezultātu Saeima nebija apmierināta, tāpēc deputāti ņēma iniciatīvu savās rokās un paši pieņēma likumu, kas paredz VDK aģentu kartītes jau šogad publicēt Nacionālā arhīva mājaslapā. 
 

Top komentāri

kurts
k
Rodas aizdomas, ka stukači ir nokonstatēti, kartiņas digitalizēs un publicēs, bet tālāka pētniecība kļūst bīstama, tā var atklāt ne tikai pārmijniekus, bet arī smagāka svara darboņus un jau pavisam cilvēkus ar nopelniem. Es kādreiz ieteicu izskatīt kaut vai Astras un Skujenieka lietas - tur taču nodevēji skaidri redzami, nē, to nedrīkstēja, bīstami, svarīgas personas izgaismotos. Šādās lietās vainīgie atrodami vienā dienā, taču nē - nedrīkst!
Tālis Abriņš
T
Rodas aizdomas, ka stukači un viņu draugi nespēj rimties. Man kā ierindas pilsonim daudz vairāk interesē cik efektīvi piešķirto finansējumu izlieto Maizīša kantoris un Saeima.
Varbūt tomēr
V
Ir jākoncentrējas uz to kā palīdzēt un uzlabot, nevis jāliek šķēršļi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas