Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Aizbildņu labo gribu nocērt saknē

Sašaurināt to personu loku, kuras drīkst kļūt par aizbildni bārenim vai bērnam, kura vecākiem atņemtas aprūpes tiesības, - šādus grozījumus Civillikumā iecerējusi valdība. Likuma grozījumu projekts, ko Tieslietu ministrija (TM) izstrādājusi sadarbībā ar Labklājības ministriju un tai padoto Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, kā arī Rīgas bāriņtiesu un vairākiem zvērinātiem tiesnešiem un advokātiem, jau sasniedzis Saeimas pirmo lasījumu un pieņemšanas gadījumā būtiski mainīs aizbildnības institūtu, nosakot, ka par bērna aizbildni var kļūt tikai tuvinieki un audžuģimene, nevis arī spējīgas un motivētas personas ārpus radinieku loka, kā tas bijis līdz šim.

"Jau tagad liela daļa bez vecāku gādības palikušo bērnu nāk no vides, kurā radinieki nav spējīgi uzņemties rūpes. Šīs ģimenes jau vairākās paaudzēs ir ar smagu risku, un pašiem vecākiem nepieciešama pastāvīga un ilgstoša palīdzība, lai viņi varētu uzturēt un aizsargāt paši sevi," norāda biedrības Zvannieku mājas valdes priekšsēdētāja Sandra Dzenīte-Cālīte, kura uzskata, ka iecerētie grozījumi pasliktinās bez vecāku gādības palikušo bērnu stāvokli. Pret valdības iecerētajām izmaiņām iestājas vēl sešas organizācijas, kas apvienojušās Alternatīvās bērnu aprūpes aliansē, - tās aicinājušas augstākās amatpersonas minētos likuma grozījumus neatbalstīt.

Skarbs savā vērtējumā par valdības plāniem ir likvidētā Rīgas Bērnu tiesību aizsardzības centra kādreizējais direktors Jānis Gulbis: "Tas darīts, lai arvien vairāk mazu bērnu varētu nodot audžuģimenēm vai bērnunamiem, no kurienes tos ātri un izdevīgi aizsūtīt ārzemju adopcijā. Ar šiem bērnu aprūpētājiem bāriņtiesas var manipulēt, kā grib, savukārt aizbildnis jau ir traucēklis, jo ir līdzvērtīgs vecākam."

Zvannieku māju valdes locekle Linda Baļčūne uzskata, ka grozījumu pieņemšanas gadījumā visneaizsargātākie būs zīdaiņi un mazi bērni, jo viņu situācijā nevarēs noteikt, ar kuru personu izveidojusies emocionālā saikne, lai bāriņtiesas pārstāvis zinātu, ko iecelt par aizbildni. Tādējādi, ja likumisko gādību par šiem bērniem neuzņemsies kāds radinieks, viņi nonāks audžuģimenē vai bērnunamā.

Visu Kristīnas Putincevas rakstu lasiet ceturtdienas, 8. maija, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas