Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Aizdomās par 42% Olainfarm akciju izkrāpšanu aiztur divus Čehijas pilsoņus un bijušo uzņēmuma valdes locekli Beļeviču

Jau trīs gadus notiek cīņa par kontroli farmācijas milzī Olainfarm. Kāds Čehijas uzņēmums apgalvo, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru. Policija gan izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas. Nekā personīga rīcībā esoši dokumenti liecina, ka kopā ar šo čehu firmu pie akcijām plānoja tikt arī Olainfarm padomes locekļi Haralds Velmers un Kārlis Krastiņš.

Kopš 2019. gada Valērija Maligina mantinieču karš bija iesaldēts. Olainfarm kontrolē nepilngadīgās Annas Emīlijas Maliginas māte Signe Baldere-Sildedze. Pārējo mantinieču Irinas Maliginas un Nikas Saveļjevas pārstāvji tiesās cenšas to mainīt, bet līdz šim – neveiksmīgi. Viņas visas savas akcijas vēlas pārdot.

Katrai mantiniecei tiešā veidā pieder nepilni 8% Olainfarm akciju. Vēl 42% īpašnieks ir uzņēmums Olmafarm. Teorētiski tas pieder visām trim vienādās daļās, realitātē to kontrolēja Balderes-Sildedzes izraudzītā valdes locekle Milana Beļeviča. Saskaņā ar tiesas lēmumu Beļeviču nomainīt varētu tikai tad, ja visas trīs mantinieces par to vienotos. Tāds scenārijs vēl pirms mēneša bija neticams.

"18. aprīlī bija tikšanās, kurā piedalījos es, Milāna Belēviča, Kārlis Krastiņš un Haralds Velmers. Tikšanās laikā tika piedāvāta man nesaprotama shēma, kuras rezultātā čehi gūtu kontrolpaketi pār Olainfarm," stāsta Baldere-Sildedze.

Investīciju baņķieris Kārlis Krastiņš un maksātnespējas administrators Haralds Velmers ir Olainfarm padomē, kur nonāca kā Balderes-Sildedzes uzticības personas. Viņi piedāvājuši darījumu ķēdi, kurā pārņemtu Olmafarm piederošos 42% akciju bez pārējo mantinieču akcepta.

Baldere-Sildedze apgalvo, ka piedāvājumam nepiekrita. Baidoties zaudēt vērtīgās akcijas, viņa piedāvāja pārējām mantiniecēm vienoties par Beļevičas nomaiņu. Pirmo reizi trīs gadu laikā visas trīs bija vienā frontes pusē.

Olmafarm valdes loceklis Pēteris Rubenis norāda: "26. aprīlī līdzmantinieces vienojās, vienojoties iecēla vienu kopīgu pārstāvi, un šī te kopīgā pārstāve nolēma izdarīt izmaiņas valdē, atceļot uzticību zaudējuši Milanu Beļeviču un ieceļot jaunus valdes locekļus, tostarp mani."

Jau pēc mantinieču lēmuma Beļeviča centās Olainfarm akcijas pārvest uz kontu bankā Blue Orange. SEB banka uzdevumu neizpildīja, un akcijas palika, kur bijušas.

30. aprīlī Signes Balderes-Sildedzes pulksteņu veikalā ieradās divi čehu investoru pārstāvji. Viņi paziņoja, ka ir Olainfarm 42% akciju īpašnieka pārstāvji un deva pāris stundas laika izlemt, vai Baldere-Sildedze būs kopā vai pret jauno akcionāru.

"Šie divi čehu pārstāvji izvilka līguma kopiju no portfeļa un pateica, ka ir kontrolpaketes turētāji, ka ir jaunie Olmafarm piederošo akciju īpašnieki. Tā saruna sanāca uzreiz tāda varbūt drusku īsāka un asāka no manas puses. Es viņiem palūdzu pamest tikšanās vietu," stāsta Baldere-Sildedze.

Čehi uzrādīja ar 26. aprīli datētu, Milanas Beļevičas parakstītu dokumentu. Datums ir būtisks, jo tā bija pēdējā diena, kad Beļeviča bija Olmafarm valdē. No otras puses to parakstījis Čehijas firmas Black Duck Invest pārstāvis Vojteks Kačena. Mantinieču pārstāvji uzskata, ka līgums ir fiktīvs. To pierādot līguma notāra apliecinājums, kas datēts ar 27.aprīli.

Kopā ar Kačenu uz tikšanos bija ieradies Tibors Bokors. Kad pēc dažām stundām viņi sēdās lidmašīnā uz Minheni, čehus aizturēja policija.

"Mēs nekavējoties vērsāmies policijā ar iesniegumu par to, vai nav noticis kāds noziedzīgs nodarījums. Policija reaģēja ļoti operatīvi un šajā pašā 30. datumā jau šie te čehu pārstāvji tika aizturēti, pirms tam, protams, tika ierosināts kriminālprocess un jau tika veikta pirmās izmeklēšanas darbības," norāda Rubenis.

Likumsargi aizturēja arī Milanu Beļeviču. Ierosināja kriminālptocesu par iespējamu krāpšanu lielā apmērā, dokumentu viltošanu un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu. Olainfarm akcijām uzlika arestu.

Bijusī Olmafarm valdes locekle Milana Beļeviča norāda: "Es negribētu komentēt šo situāciju, jo tā ir sensitīva informācija. Jebkāda mana rīcība ir veikta likuma ietvaros, es esmu absolūti pārliecināta par savu jebkādas rīcības tiesiskumu, un tuvākajā laikā es nākšu ar publisku paziņojumu."

Čehi uzstāj, ka darījums ir spēkā, un prasa Olainfarm akcijas. Par tām solītā cena bija 40 miljoni eiro. Līgumā gan ietverts nosacījums, ka summa būtu mazāka, ja obligātajā akciju atpirkumā čehiem nāktos atpirkt arī pārējās mantinieču akcijas.

Black Duck Invest pārstāvis Vojteks Kačena norāda: "Mēs apstiprinām, ka Čehijas uzņēmums Black Duck Invest vedis pārrunas par Olainfarm akciju iegādi no lielākā uzņēmuma akcionāra SIA Olmafarm. Akciju iegādes darījums ir noslēdzies mūsu sarunu rezultātā un mēs izmantosim jebkuru juridisku ceļu, lai nodrošinātu to, ka šis pilnībā leģitīmais darījums tiek īstenots. Mēs esam gatavi izteikt publisku piedāvājumu pārējiem Olainfarm akcionāriem atbilstoši Latvijas likumiem. Mēs esam saniknoti par metodēm, ko izmanto citi uzņēmēji Latvijā, kas acīmredzot vēlas iegādāties tās pašas akcijas. Viņi nāk pārāk vēlu un viņu piedāvājums nebija pietiekams – mēs jau esam noslēguši darījumu. Tā vietā, lai cienītu normālu biznesa praksi un līgumsaistības, mēs redzam, ka šī izgāzušos pircēju grupa cenšas novērst leģitīma pārveduma īstenošanu ar apšaubāmām metodēm. Tomēr mēs esam pārliecināti, ka attiecīgās Latvijas iestādes nodrošinās likuma varu un ārvalstu investīciju aizsardzību."

Saskaņā ar Čehijas komercreģistra datiem, firmas patiesais labuma guvējs ir Tomašs Kršeks. Tā dibināta martā.

"Tās ir tās pašas personas – čehi, investori, tikai no citas kompānijas – jau pāris gadus atpakaļ griezās pie manis ar priekšlikumu nopirkt Annas mantotās akcijas. Bet tajā brīdī man jau bija noslēgts priekšlīgums, Annai bija noslēgts priekšlīgums arī ar bāriņtiesas atbalstu. Un man jau bija, mums jau bija citas saistības, bet mēģinājums, sarunas bija," stāsta Baldere-Sildedze.

Ar Kršeku un viņa menedžeriem Balderi-Sildedzi iepazīstināja Olainfarm padomes loceklis un investīciju kompānijas Prudentia vadītājs Kārlis Krastiņš. Nav noslēpums, ka viņš un maksātnespējas administrators Haralds Velmers centušies pārliecināt mantinieces pārdot savas akcijas čehiem.

Black Duck Invest reģistrēts Prāgas centrā. Tajā pašā adresē atrodas arī kāda firma VH Latvia Invest. Tās īpašnieks ir Kršeks un direktors – Haralds Velmers.

"Es neesmu šajā uzņēmumā valdes loceklis. Es esmu reģistrēts, bet neesmu, aktīvi nedarbojos. Tas uzņēmums arī ar aktīvu darbu nenodarbojas," saka Velmers.

Nekā personīga rīcībā nonākuši divi ar 15. martu datēti līgumu projekti. Tie liecina par plānu nodot Olainfarm akcijas Čehijā dibinātai firmai. Savukārt tās akcionāri būtu Black Duck Invest un Velmera un Krastiņa uzņēmums.

Vaicāts, vai bija plāns piedalīties Olainfarm akciju iegādes darījumā, Velmers atbild: "Tāda iespēja tika izskatīta, no šo investoru puses bija piedāvājums piedalīties man kā Latvijas puses pārstāvim, tāda lieta ir, jā."

Savukārt taujāts, vai piedalīsies piedāvājumā, par ko ir informējis Olainfarm, ka Black Duck ir izteicis vēlmi iegādāties, Velmers atbild – nē.

Savukārt Olainfarm padomes loceklis Kārlis Krastiņš norāda: "Es esmu profesionāls investīciju baņķieris, nodarbojos ar to jau 21 gadu. Pazīstu ļoti daudz dažādus investorus, kas pie manis regulāri griežas ar dažādiem jautājumiem. Par tieši Black Duck Invest niansēm jājautā viņiem. Nekādā veidā es tieši ar šo uzņēmumu saistīts neesmu. Kādi dokumentu jums ir nonākuši, es tā akli nevaru komentēt."

Olmafarm aicinājis Velmeru un Krastiņu pamest Olainfarm padomi. To darīt viņi atsakās, jo tiesības atlaist padomes locekļus ir tikai akcionāru sapulcei. Nākamā sapulce plānota 18. jūnijā, taču pandēmijas dēļ tā, iespējams, nenotiks. Tādā gadījumā Olmafarm rosinās padomi mainīt attālinātā balsošanā. Viņu atbrīvošanu vēlas otrs Olainfarm akciju kārotājs Recipe Plus, bet Balderes-Sildedzes uzticību viņi zaudējuši, iesaistoties Olainfarm akciju pārņemšanas plānošanā.

Baldere-Sildedze: "Man pašai nav dokumentu uz rokām, lai es to varētu tā apgalvot, bet pēc visa piedāvātā, es varu tikai to personīgi secināt, ka tāds tas būtu bijis."

Nekā personīga: "Ka viņi paši bija personīgi ieinteresēti šajā darījumā."

Baldere-Sildedze: "Protams, šīs intereses robežās tas darījums tiktu veikts. Varbūt arī līdz tam 18. jūnijam viņš būtu izdevies, kad varētu rūpīgi, varbūt būtu bijis vairāk laika to sagatavot. Tas tiktu arī veikts, un mēs par to varbūt nemaz neuzzinātu līdz 18. jūnija sapulcei, kad uz sapulci ierastos jauns Olmafarm pārstāvis vai pilnvarotais."

Biržā kotētā akciju sabiedrība Olainfarm ir 20. vietā Latvijas vērtīgāko uzņēmumu sarakstā. Ekspertu aprēķini liecina, ka uzņēmuma cena ir ap 220 miljoniem eiro. Tas gan ir ievērojami mazāk nekā Valērija Maligina laikā, kad Olainfarm bija 10. vietā, bet tā vērtība – 350 miljoni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas