Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aizliegs militārās un kaujas pieredzes gūšanu ārvalstīs

Lai mazinātu iespējamos drošības riskus saistībā ar militāro dienestu trešajās valstīs, Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem būs aizliegts dienēt ārvalstu armijās, kā arī policijā un drošības iestādēs, portāls Diena.lv uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Grozījumi paredz aizliegumu Latvijas pilsonim dienēt ārvalsts bruņotajos spēkos, iekšējā karaspēkā, militārajā organizācijā, izlūkošanas vai drošības dienestā, policijā vai tieslietu institūciju dienestā.

Tas neattieksies uz dienestu Eiropas Savienības, NATO, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, kā arī Austrālijas Savienības, Brazīlijas Federatīvās Republikas vai Jaunzēlandes dienestos.

Kā izņēmums būs arī gadījums, ja Latvijas pilsonis, kuram ir dubultā pilsonība, veic obligāto dienestu citas savas pilsonības (pavalstniecības) valstī.

Savukārt nepilsonim būs aizliegts dienēt ārvalstīs, nosaka likuma grozījumi.

Izmaiņas izstrādātas, lai ierobežotu pilsoņu un nepilsoņu militārās un kaujas pieredzes gūšanu ārvalstīs. Tas var kaitēt Latvijas iekšējās drošības situācijai, aizsardzības spējām, starptautiskajai reputācijai, kā arī radīt pretizlūkošanas riskus, norādījuši likumprojekta autori. Pastāv augsts risks, ka personas, kuras pretlikumīgi devušās dienēt ārvalstīs, var tikt izmantotas zināšanu un informācijas ieguvei par Latvijas un mūsu valsts sabiedroto aizsardzības spējām un militāro potenciālu.

Paredzēts, ka izmaiņas stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī, bet personām, kuras uzsākušas dienēt ārvalstī līdz šim datumam, ierobežojums piemērojams ar 2018.gada 1.janvāri.

Grozījumi Nacionālās drošības likumā galīgajā lasījumā vēl jāpieņem Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas