Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Aizsardzības mācība: Prasmes krīzes situācijā, nevis obligāts ceļš uz armiju

Valsts aizsardzības mācība, ko no nākamā mācību gada pilotprojekta ietvaros sāks apgūt 14 skolās un kas no 2024./25. mācību gada būs obligāta visās vispārizglītojošajās skolās, pamatā iecerēta nevis jaunu militāristu veidošanai, bet gan lai veicinātu jauniešos valstisku domāšanu, līdera dotības un prasmes rīkoties krīzes situācijā, otrdien pēc tikšanās ar piloprojekta skolu vadītājiem izteicās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Šā gada septembrī valsts aizsardzības mācības pilotprojektu sāks Skrundas, Kalnu, Tilžas, Alūksnes, Zemgales, Skaistkalnes, Jaunjelgavas, Kalnciema, Balvu profesionālā vidusskola, Staiceles Sporta profesionālā vidusskola, Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskola, Raunas vidusskola, Daugavpils 16. un Rīgas 28. vidusskola.

Ieviešot valsts aizsardzības mācību, obligāti apmeklējamās nodarbības notiks deviņas reizes mācību gada laikā - tās notiks reizi mēnesī, kad notiks astoņas dažādas nodarbības visas dienas garumā un mācību gada noslēgumā viena praktisko iemaņu nometne 10 dienu garumā. Tā gan nebūs obligāta.

Apmācību kursa ietvaros vien ceturtdaļa būs teorētiskās apmācības, pārējais būs praktiskās nodarbības, pastāstīja Jaunsardzes un informācijas centra (JIC) direktors Aivis Mirbahs. 

Apmācības noslēdzot, jaunietis būs spēris pirmo soli, lai izvēles gadījumā varētu kļūt par rezerves karavīru, iestātos Aizsardzības akadēmijā vai kļūt par zemessargu, tomēr

Aizsardzības ministrijas un Jaunsardzes pārstāvji uzsver, ka nav vēlmi kādu ievilināt profesionālajā dienestā, taču piedāvāt to kā izvēles iespēju.

"Gribu uzsvērt, ka valsts aizsardzības mācības mērķis nav rekrutēt Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Mērķis ir sagatavot vai attīstīt Latvijai lojālu, pilsoniski aktīvu Latvijas pilsoni, kuram ir militārās pamatiemaņas, kā rīkoties krīzes situācijās," uzsvēra Mirbahs.

Pilotprojeta 12 dalībskolu audzēkņi vēl varēs izvēlēties - apgūt valsts militāro mācību vai ne, taču, to izvēloties, atteikties nevarēšot. No 2020. līdz 2024. gadam aizsardzības mācību piedāvātu apgūt kā obligāti piedāvājamās izvēles priekšmetu, bet no 2024./25. mācību gada valsts aizsardzības mācība būs obligāts mācību priekšmets, taču nometnes pēc mācību gada beigām arī tad būtu brīvprātīgas.

Saeimai drīzumā jālemj, vai aicināt Ministru kabinetu pakāpeniski iekļaut valsts aizsardzības mācību kā obligātu priekšmetu vidusskolās.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija aizvadītajā nedēļā atbalstīja lēmumprojektu par Izglītības un zinātnes ministrijas un Aizsardzības ministrijas sagatavotā plāna ieviešanu. Tajā paredzēta obligātas militārās mācības iekļaušana izglītības standartā noteiktajā izglītības saturā, vēsta LETA.

Deputāti jau iepriekš vienojās, ka mācības teorētiskā daļa jāorganizē 10. un 11. klasē, bet militārā nometne notiktu pēc 11. klases, nevis 12. klases.

Aizsardzības ministrija lēsusi, ka valsts aizsardzības mācības īstenošana kā obligāts priekšmets gadā izmaksātu līdz 17 miljoniem eiro. Patlaban gan nevar pateikt cik liels finansējums būtu nepieciešams, ja mācību ieviestu kā obligāti piedāvājamās izvēles priekšmetu.

Top komentāri

oo
o
Ļoti normāli. Lai čalīši atraujas no saviem mobilajiem un iegūst kādas vīirieša cienīgas zināšanas. Un meitenes varētu iemācīties uzlikt pārsēju. Gan jau dzīvē noderēs.
reptilis
r
Brīvību Tomijam Robinsonam!
?
?
Legālas haltūras militāristiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas