Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aizturēts jaunietis par viltus ziņu izplatīšanu internetā

Valsts policija (VP) par interneta vidē izplatītajām ar drošības apdraudējumiem saistītām viltus ziņām aizturējusi jaunieti, portālu Diena.lv informēja VP pārstāve Elīna Priedīte.

Šī gada februārī VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas par nepatiesu ar drošības apdraudējumu saistītu ziņu apzinātu izplatīšanu interneta vietnē, kā rezultātā nepamatoti tika traucēts cilvēku miers un valsts un pašvaldību iestāžu darbs, aizturēja 2001. gadā dzimušu jaunieti. Izmeklēšanas laikā interneta vietnes darbība tika apturēta.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas (Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas) amatpersonas šī gada februārī uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 231. panta pirmās daļas, proti, par rupjas sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru un iestāžu darbu (huligānisms).

Likumsargi uzsāka izmeklēšanu par to, ka kāda persona interneta vietnē apzināti izplatīja ar drošības apdraudējumu saistītas nepatiesas ziņas, proti, interneta vietnē www.aumytests.net tika publicētas vairākas viltus ziņas, kas satur acīmredzamu necieņu pret sabiedrību, kā rezultātā nepamatoti tika traucēts cilvēku miers un valsts un pašvaldību iestāžu darbs. Aizturētais jaunietis interneta vietnē bija minējis, ka "Cēsīs reģistrēti pirmie koronavīrusu inficēšanās gadījumi; cilvēkus lūdz uzmanīties!", kas izraisīja plašu sabiedrisko rezonansi un ietekmēja valsts un pašvaldību iestāžu darbu.

Uzsāktajā kriminālprocesā tika veiktas neatliekamās procesuālās darbības, kā arī īstenota starptautiskā sadarbība ar ārvalstu kompetentām iestādēm. Interneta izlūkošanas un izmeklēšanas pasākumu komplekss rezultējās ar vietnes servera fiziskās atrašanas vietas noteikšanu, vietnes izstrādātāja, informācijas ievietotāja un tās administratora identificēšanu un atrašanās vietas noteikšanu.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā tika noskaidrota persona, kura bija veikusi minētās noziedzīgās darbības, proti, izveidojusi viltus ziņas, kuras pēcāk ievietojusi interneta vietnē.

Likumsargi minēto 2001. gadā dzimušo aizdomās turēto personu aizturēja un ievietoja īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Jaunietis jau iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā par maznozīmīgu krāpšanu izdarīšanu interneta vidē.

Izmeklēšanā iegūtais pierādījumu kopums deva pamatu atzīt personu par aizdomās turēto un pārtraukt noziedzīgo nodarījumu. Aizdomās turētai personai tika piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu, bet uzliek par pienākumu atzīmēties teritoriālā VP struktūrvienībā un aizliedz veikt noteikta veida nodarbošanos.

Aizturēto jaunieti par izdarīto noziedzīgo nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Policija aicina iedzīvotājus neatbalstīt viltus ziņu vietnes un nevairot negodprātīgu portālu uzturētāju peļņu, ar tām daloties sociālajos tīklos! VP un citu drošības dienestu oficiālajai informācijai iespējams sekot oficiālajā mājaslapā un sociālo tīklu kontos.

Top komentāri

Aija
A
kad sāks tiesāt mūsu žurnālistus un televīziju par viltus ziņu izplatīšanu. kapēc mūsu politiķi izplata melus.
>:-)
&
Ļaunietis :D
Labdien
L
Vietnē bb.lv tiek publicētas ļoti līdzīgas ziņas un visiem tas pie vienas vietas. Pirms 3 nedēļam paziņoju drošības policijai par rakstu kurā principā tā arī bija rakstīts "Ventspilī bads, jo puķins atcela visus vilcienus ar oglēm, tukstošiem cilvēku jau 3 mēnešus nemaksā algu, bērnudārzos pusdienās apēda pēdejo žurku bez sāls". Tas raksts joprojām pieejams, drošības policija klusē. Kāpēc?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas