Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Izķēmotās lapas bija izvietotas vienā koplietošanas serverī, ko uzturēja viens datu centrs.

Aizvadītajā nedēļā hakeri uzdarbojušies valsts iestāžu mājaslapās

Aizvadītajā nedēļā kompromitēta kāda novada mājaslapa, bet divas valsts iestāžu mājaslapas izķēmotas, teikts informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv pārskatā par nedēļas drošības incidentiem.

Kā vēsta Cert.lv, kāda novada mājaslapa tikusi uzlauzta, un tajā ievietotas saites uz ļaunatūras izplatīšanas vietnēm. Cert.lv eksperti identificēja vairākas bojātas mājaslapas sadaļas, kurās tika ievietots ļaundabīgs kods, un tās pēc brīdinājuma tika iztīrītas. Tuvākajā laikā tā mājaslapa tiks atjaunināta un pārcelta uz citu serveri.

Kiberuzbrucēji izķēmojuši arī divu iestāžu mājaslapas. Tajās ievietoti politiski motivēti paziņojumi arābu valodā. Abas lapas bija izvietotas vienā koplietošanas serverī, ko uzturēja viens datu centrs. Citas šajā serverī esošās lapas nav izķēmotas.

Vēl aizvadītajā nedēļā turpinājās aktīva šifrējošā izspiedējvīrusa Locky izplatīšanas kampaņa. Vīrusam izdevies veiksmīgi nošifrēt darbstacijas kādā valsts iestādē, bet dati atgūti no rezerves kopijām. Cietusi arī kāda pašvaldība un vairākas privātpersonas.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Cert.lv ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un .lv domēna vārdu zonā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas