Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

AKKA/LAA raganu medības par pantiņiem sociālajos tīklos nerīkošot

Kaislības ap Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu jeb ACTA, kuras pēdējās nedēļas laikā uzaugušas Latvijā, pastarpināti ietekmējušas arī Latvijas autortiesību aizstāvju AKKA/LAA darbu - ziņa, ka laikrakstā _Lubānas Ziņas _publicētās līdzjūtības un apsveikumi netiks pievienoti izdevuma elektroniskajai versijai, lai nebūtu jāmaksā autoratlīdzība par tajos izmantotajām dzejas rindām, negaidīti izraisījusi ļoti asu reakciju sociālajos tīklos.

To lietotāji ir neizpratnē, kādēļ būtu jāmaksā, savukārt AKKA/LAA pārstāvji ir neizpratnē par to, kādēļ izcēlusies tik liela ažiotāža, jo šāds autortiesību regulējums Latvijā ir spēkā jau gadiem ilgi.

AKKA/LAA Literāro un dramatisko darbu nodaļas vadītāja Sandra Millere Dienai atzina, ka ir neizpratnē par pēdējās dienās sacēlušos ažiotāžu. «Jau otro dienu mūs bombardē ar telefona zvaniem tā, ka pat īsti līdz ierastajiem darbiem netieku. Mums pašiem te šķiet, ka cilvēki varbūt ir satraukušies saistībā ar starptautiskiem autortiesību līgumiem, par kuriem pēdējā laikā ir liela interese, bet mūsu likumdošanā jau labu laiku nekādu izmaiņu nav bijis,» viņa teica.

S.Millere uzsvēra, ka tiesībsargājošās funkcijas Latvijā ir citām iestādēm, nevis AKKA/LAA. «Mēs esam atļaujošā, nevis aizliedzošā iestāde - mēs pārstāvam ļoti konkrētu autoru loku un izsniedzam licences, iekasējot atlīdzību, par ar autortiesībām aizsargātu darbu izmantošanu,» viņa skaidroja, piebilzdama, ka vismaz šobrīd AKKA/LAA neesot nekādu plānu izvērst autortiesību pārkāpēju «medības» sociālajos tīklos kā draugiem.lv vai twitter.com.

«Piemēram, ar draugiem.lv mums ir licences vienošanās, un īstenībā jau jebkurš lietotājs, reģistrējoties šajā portālā, ir piekritis tā lietošanas noteikumiem, kuros ir stingri noteikts, ka ar autortiesībām aizsargātus darbus bez atļaujas publicēt nedrīkst,» viņa skaidroja.

Valsts policijas pārstāve Sintija Virse savukārt portālam diena.lv skaidrojusi, ka satura kontrolēšana internetā galvenokārt ir atkarīga no pašiem autoriem. «Protams, daļēji saturu kontrolē policija, tomēr mēs nevaram izkontrolēt visu - apskatīt katru rindkopu, kas tiek publicēta. Tās taču būtu muļķības!» viņa uzsvēra. Ierastā procedūra esot - ja autora tiesības pārkāptas, viņš vēršas VP ar iesniegumu, kura to izskata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas