Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Svētkos aizturēts liels skaits dzērājšoferu, grādīgie dzērieni kalpojuši arī par iemeslu vairākām traumām

Alkohols gadumijas svētkus pārvērš likstās

Svētki mediķiem un policistiem ir īpaši intensīvs darba laiks – strauji aug traumu un likuma pārkāpumu skaits. Neskatoties uz to, ka šīs gadumijas brīvdienas bija īsākas kā pērn, aizturēto dzērājšoferu skaits ir krietni palielinājies. Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša norāda, ka alkohols kalpojis par iemeslu vairākiem savainojumiem, tomēr brīvdienas aizvadītas, izvairoties no traģiskiem notikumiem.

Braukt reibumā ir izvēle

Likumsargi līdzīgi kā katros svētkos arī gadumijā strādāja pastiprinātā režīmā, koncentrējoties uz dzērājšoferu ķeršanu. Trīs dienu laikā pieķerti piecdesmit vadītāji, kuri pie stūres sēdušies alkohola reibumā, Valsts policijas (VP) vārdā atklāj Dairis Anučins. Salīdzinājumam – pirms gada, kad svētku brīvdienas bija garākas, tika aizturēti 37 dzērājšoferi. Savukārt šo Ziemassvētku brīvdienu laikā noķerti 77 dzērājšoferi. Turklāt jāatzīmē, ka gadu no gada autovadītāji cenšas attaisnoties, kāpēc ir reibumā. Atrunu topa augšgalā aizvien atrodas Prozit konfektes, mutes skalojamais līdzeklis un vējstikla tīrīšanas šķidrums.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes vadītājs Normunds Krapsis jau iepriekš Dienai norādījis, ka apreibuši vadītāji nav tikai svētku liksta, proti, jau vairākus gadus nemainīgi ik gadu aiztur vismaz četrus tūkstošus dzērušu braucēju: "Kad cilvēks alkohola reibumā sēžas pie stūres, tā ir apzināta rīcība, nevis nejaušība."

Pirms gada VP runāja par to, ka jālemj par bargākiem dzērājšoferu sodiem, piemērojot tiem kriminālatbildību. Šī ideja gan nebija nekas jauns – tā izskanēja jau 2013. gadā, taču tad tālāk par sarunām netika. Izskatās, ka šoreiz noticis tieši tas pats, – Anučins teic, ka jautājums šobrīd nav tuvējā dienaskārtībā. Tomēr, ņemot vērā tuvojošās likuma izmaiņas, VP būs jādomā par jauniem soda mēriem, proti, administratīvo pārkāpumu lietās nepastāvēs tāds sods kā administratīvais arests – patlaban šis sods paredzēts arī par braukšanu reibumā.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 3.janvāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas