Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ĀM: Latvija nosoda ķīmisko ieroču lietošanu uzbrukumā Lielbritānijā, Solsberi

Ārlietu ministrija (ĀM) kategoriski nosoda 4.martā Solsberi, Lielbritānijā, īstenoto ķīmisko ieroču lietošanu, aģentūru LETA informēja ĀM.

Nervu indes izmantošana šajā gadījumā ir uzskatāma par ķīmisko ieroču uzbrukumu, kas ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu jeb Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas pārkāpums, akcentē ministrijā.

"Latvija ir gatava sniegt saviem sabiedrotajiem nepieciešamo atbalstu un strādāt pie tā, lai Eiropas Savienība (ES) un NATO vienotos par kopīgu rīcību šajā lietā. Tiem, kas plānoja un īstenoja uzbrukumu NATO valsts teritorijā, ir jāsaņem adekvāta un stingra atbilde. Latvija atbalsta Lielbritānijas centienus notikušā nozieguma apstākļu izmeklēšanā," paust ĀM paziņojumā.

Šis gadījums apliecina nepieciešamību stiprināt Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas ieviešanu, lai nepieļautu ķīmisko ieroču izmantošanu, norāda Ārlietu ministrijas pārstāvji.

Ministrijā atgādina, ka 12.martā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) pēc Lielbritānijas premjerministres Terēzes Mejas runas parlamentā nekavējoties pauda atbalstu Latvijas sabiedrotajai valstij Lielbritānijai, uzsverot, ka nervu indes lietošana pret Sergeju un Jūliju Skripaļiem ir skaidrs starptautisko tiesību pārkāpums un ka Krievijai ir jāsniedz ātri un izsmeļoši paskaidrojumi, aicinādams ES un NATO vienoties par iedarbīgu atbildi šādai noziedzīgai rīcībai.

ĀM norāda, ka izmeklēšanas gaitā atklājās, ka pret Skripaļiem veikts uzbrukums, izmantojot centrālo nervu sistēmu paralizējošu indi Novičok. Lielbritānijas premjerministre Meja, ziņojot parlamentam, secināja, ka pastāv divas iespējas: vai nu tā ir Krievijas tieša darbība pret Lielbritāniju, vai arī Krievijas valdība ir zaudējusi kontroli pār šo potenciāli katastrofālo nervu indi, un tā nonākusi citu rokās. Britu valdība, izsaucot Krievijas vēstnieku uz Lielbritānijas ĀM, ir pieprasījusi Krievijai šodienas laikā sniegt skaidrojumu par to, kura no divām iespējām ir īstenojusies, norāda ĀM.

Kā ziņots, Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu. Premjere paziņoja, ka Lielbritānija izskatīs Maskavas atbildi, pirms lemt, kā rīkoties tālāk, "taču ja nebūs ticamas atbildes, mēs uzskatīsim, ka šī rīcība ir pielīdzināma nelikumīgai spēka pielietošanai no Krievijas valsts puses pret Apvienoto Karalisti".

Top komentāri

Balvis
B
Vai Latvanijas AM ari ir spejiga nosodit amoralo likumu Par diplomado izdienas pensijam , kuru izlobeja komunisti Sandra Kalniete un komunistu narcists Maris Riekstins? Kad sis amoralism likums Par diplomate izdienas pensijam tiks atcelts ar ta speka stasanos dienu????
Riebīgie rāpuļi tūdalu bomži
R
Jā,tudalistāna uzteiz mēli ārā un nedaudz britu ūksti palaizīt gatava.
Tas jau ir apniscis
T
Krievi, krievi, krievi visur priekšā krievi
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas