Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

ĀM: Latvija turpina stingri iestāties par Ukrainas teritoriālās integritātes atjaunošanu

Latvija turpina stingri iestāties par Ukrainas teritoriālās integritātes atjaunošanu, pirmdien izplatītajā paziņojumā uzsver Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM).

Pirmdien aprit seši gadi kopš pretlikumīgās Krimas un Sevastopoles aneksijas, kas notika pēc tā dēvētā referenduma, kuru starptautiskā sabiedrība ir atzinusi par pretlikumīgu un spēkā neesošu, atzīmē ĀM.

Saskaņā ar ANO Ģenerālās asamblejas (ĢA) 2014.gada rezolūciju un solidarizējoties ar Ukrainu, Latvija konsekventi turpina Krimas Autonomās Republikas prettiesiskās aneksijas neatzīšanas politiku un stingri iestājas par Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes atjaunošanu, uzsvēra ministrijā.

Krimas pussalā cilvēktiesību situācija joprojām pasliktinās, norāda ĀM.

"Krimas Autonomās Republikas iedzīvotājiem ir liegtas pamattiesības uz vārda, reliģiskās pārliecības un pulcēšanās brīvību," rakstīts ĀM paziņojumā.

Ministrija norāda, ka satraucoši diskriminējošā situācijā atrodas Krimas tatāri un etniskie ukraiņi, pret kuriem tiekot vērsta mērķtiecīga, politiski motivēta izrēķināšanās, kā arī liegta iespēja kopt savas kultūrvēsturiskās tradīcijas. "Anektētajā teritorijā joprojām netiek ielaisti starptautisko cilvēktiesību organizāciju novērotāji," uzsver ministrija.

Latvija turpinās atbalstīt visu starptautisko un reģionālo cilvēktiesību uzraudzības misiju, kā arī nevalstisko cilvēktiesību organizāciju pienācīgu un netraucētu piekļuvi visai Ukrainas teritorijai, tostarp Krimas Autonomajai Republikai, skaidroja ministrijā.

"Aicinām Krieviju pildīt starptautiskās saistības, tostarp ANO Ģenerālās asamblejas 2019.gada 18.decembrī pieņemto rezolūciju par "Cilvēktiesību situāciju Krimas Autonomajā Republikā un Sevastopoles pilsētā, Ukrainā"," teikts ĀM paziņojumā.

ĀM uzsver, ka satraukumu radot pastiprināta Krievijas īstenotā militarizācija Krimas pussalā un tās iedzīvotāju prettiesiska iesaukšana Krievijas bruņotajos spēkos, kā tas norādīts ANO 2019.gada 9.decembra rezolūcijā par Krimas, Sevastopoles, Melnās jūras un Azovas jūras militarizācijas problēmu.

"Kopā ar starptautisko sabiedrību, nosodot Krievijas agresīvo un prettiesisko rīcību, atbalstām Ukrainas suverēnās tiesības izvēlēties savas iekšpolitikas un ārpolitikas kursu. Latvija arī turpmāk sniegs Ukrainai politisku un praktisku atbalstu reformu īstenošanā," teikts ĀM paziņojumā.

 

Top komentāri

Gibraltārietis
G
Vai Latvija arī stingri iestājas par Spānijas teritoriālās integritātes atjaunošanu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas