Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Antonova shēma gana populāra

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nākšot klajā ar likuma grozījumiem, kas paredzēs daudz stingrāku banku uzraudzību, kā arī kriminālsodu pieaugumu par banku vadības vai akcionāru pieļautajiem pārkāpumiem, ceturtdien preses konferencē solīja FKTK priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis.

Viņš atzina, ka konkrēti likumprojekti vēl sagatavoti nav, bet ar šo darbu būtu jātiek galā gada laikā. Tikmēr Dienas aptaujātie finanšu jomas pārzinātāji atzīst, ka Latvijas krājbankas (LK) gadījumā pieredzētā noziedzīgā shēma Latvijā neesot nekas iepriekš neredzēts.

"Ja mēs runājam par normālām audita darbībām, tad parasti jūs vienkārši paprasāt, vai tur [bankas korespondentkontā] ir atlikums, vai tas saskan. Bet, tikko mēs lūdzām naudu pārskaitīt, tā uzreiz ieslēdzās mehānisms, ka tam apakšā ir finanšu ķīla, kura grāmatvedības reģistros Latvijā nebija fiksēta," trešdien LTV raidījumā Sastrēgumstunda J. Brazovskis skaidroja, kādēļ laikus nav bijis iespējams pamanīt, ka nelikumīgi apķīlāti aptuveni 100 000 000 latu LK naudas.

Dienas aptaujātie dažādu Latvijas komercbanku eksperti gan no komentāriem par šo tēmu atteicās, sakot, ka šādas lietas nepārzina, tomēr neoficiālās sarunās ar finanšu jomas pārzinātājiem Diena uzzināja, ka līdzīgas shēmas esot visai populāras, jo ir ļoti grūti atklājamas. Tās nākot gaismā vien tad, ja nobrūk kāds shēmā iesaistītais posms, piemēram, tiek sākts kriminālprocess un, veicot kratīšanu, atrodas nelegālos darījumus apliecinoši dokumenti. Ar administratīvām metodēm, kādas ir FKTK rīcībā, pilnīgi izslēgt šādus darījumus gandrīz neesot iespējams.

J. Brazovskis gan atzina, ka 100% pasargāties no noziedzības nav iespējams, bet solīja, ka FKTK piedāvājums varētu izpausties stingrākās prasībās pēc atbildības no banku vadības un akcionāriem. Jāpieaug būtu arī kriminālsodiem par analogiem gadījumiem kā LK: "Ar administratīvām metodēm var pasargāties tad, kad katru papīru nesīs man saskaņot. Ja kādu neatnes - lielāka kriminālatbildība. Neatnesi papīru - uz 15 gadiem iesēdies."

Jautāts, kādēļ nav novērsta LK īstenotā shēma, ja līdzīgas nav nekas neredzēts, J. Brazovskis vien atteica, ka "katru reizi shēma ar kaut ko atšķiras". LK gadījumā shēma bijusi smalkāk izstrādāta nekā pagātnē piedzīvotajos gadījumos, kad, piemēram, atšķīrušās korespondentkontos reāli esošās summas no bankas uzrādītajām.

Saeimas Budžeta un finanšu lietu komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (Vienotība) teica, ka tad, kad tiks saņemts konkrēts likuma grozījumu piedāvājums no FKTK, tas tikšot izvērtēts, bet atgādināja, ka arī uzraudzībā jāievēro samērīguma princips, jo Latvijas bankām jākonkurē arī Baltijas un Eiropas tirgos.

Ceturtdienas vakarā medijus sasniedza ziņa, ka FKTK vērsusies tiesā ar LK maksātnespējas pieteikumu un tiesai lūgts par maksātnespējas administratoru iecelt zvērinātu advokātu Aigaru Lūsi. Viņš iepriekš kandidējis 11. Saeimas vēlēšanās no nacionālās apvienības VL-TB/LNNK saraksta, bet telefonsarunā Dienai norādīja, politiskā piederība nevarot kalpot kā arguments, lai viņu neieceltu par LK maksātnespējas administratoru: "Visa mana kā zvērināta advokāta darbība balstās uz spēju nošķirt profesionālo no sabiedriskās darbības."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas