Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Apbalvoti gada veiksmīgākie preses izdevumi

Uzvarētāji apbalvoti 15 nominācijās, ņemot vērā mediju iznākšanas periodiku, pārdošanas rādītājus un tematiku. Pieprasītākie – dzīvesstila, veselības, uztura un ezotērikas žurnāli, kā arī žurnālu tematiskie speciālizdevumi. Kritums – vīriešu interešu žurnāliem

Ikgadējā Latvijas drukāto mediju izdevēju apbalvošanas pasākumā Preses Dienas, kas notika 9. jūnijā, vadošie preses tirdzniecības un izplatīšanas uzņēmumi Narvesen un Preses serviss sveica Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā iecienītākos preses izdevumus. 

Iedzīvotāju drukātās preses izvēles paradumi pēdējā gada laikā iezīmējuši jau iepriekš novēroto tendenci – vēlmi pēc kvalitatīvas un padziļinātas informācijas, kas sniedz specifiskāku ieskatu lasītājus interesējošās tēmās. To apliecina, piemēram, fakts, ka regulāro žurnālu tematiskie pielikumi bieži vien tiek pirkti pat 2x vairāk nekā paši izdevumi, kā arī arvien pieaugošā interese par dažādiem hobiju žurnāliem, no kuriem populārākie ir tie, kas stāsta par ēst gatavošanu, mājas labiekārtošanu, darbiem dārzā, kā arī veselību un ezotēriku. Stabila lasītāju interese saglabājas par krustvārdu mīklu žurnāliem, kā arī iknedēļas aktualitāšu izdevumiem, vēstures, zinātnes un ceļojumu izdevumiem. Toties, pēdējo gadu laikā vērojams pieprasījuma kritums pēc žurnāliem, kas saistās ar vīriešu interesēm, piemēram, tehniku un sportu.

Pieejamība ir viena no atslēgām, lai cilvēki turpinātu lasīt presi

"Vērtējot pieprasījumu pēc drukātajiem preses izdevumiem, redzam, ka cilvēkiem Latvijā joprojām patīk lasīt. Prese un drukātie izdevumi mūsdienās faktiski pilda drauga un atpūtas aģenta lomu, padarot cilvēku ikdienu krāsaināku un ļaujot arī ikdienas steigā gūt iedvesmu saviem hobijiem vai padziļināt zinašanas kādā jomā. Un, spriežot pēc tā, ko un cik daudz cilvēki lasa, saprotam, ka izdevējiem izdodas būt pietiekami interesantiem saviem lasītājiem. Kamēr izdevēji rūpējas par kvalitatīvu saturu, mūsu mērķis ir izmantot savu pieredzi un vispatverošu veikalu tīklu, lai cilvēki visa Latvijā varētu iegādāties savus iemīļotos izdevumus. Piemēram, mēneša laikā gandrīz pusmiljons jeb 400 000 cilvēku apmeklē Narvesen, lai iegādātos kādu avīzi vai žurnālu. Līdz ar to varam teikt, ka pieejamība ir viena no atslēgām, lai cilvēki turpinātu lasīt presi," komentē Narvesen Baltija valdes priekšsēdētāja Katrīne Judovica.

"Lai arī laikraksti un žurnāli joprojām ieņem būtisku vietu Latvijas iedzīvotāju ikdienā, un pieaugušie izvēlas un lasa pietiekami daudzveidīgu preses izdevumu klāstu, domājot par nākotni, saprotam, ka turpmāk lasīšanas paradumi mainīsies vēl straujāk nekā līdz šim. Ir svarīgi veicināt lasītprieku bērnu un jauniešu vidū. Tāpēc šogad plānojam īstenot komunikācijas aktivitātes, lai iedvesmotu vecākus lasīt bērniem priekšā, jo, kā apliecina Somijā veikts respektabls pētījums, tieši tas, ka tēvi un vectēvi lasa bērniem priekšā, veicina bērnos vēlēšanos to sākt darīt arī pašiem," skaidro SIA Preses Serviss valdes priekšsēdētājs Jānis Vaivods.   

Narvesen preses balvas

Nominācijā Pārdotākā avīze balvu par pirmo vietu, uzrādot lielākos pārdošanas apjomus 2016. gada laikā, ieguva SIA Izdevniecības nams Vesti izdevums Вести Сегодня. Savukārt diplomi par otro un trešo vietu tika pasniegti AS Lauku Avīze izdotajam laikrakstam Latvijas Avīze un SIA Izdevniecība Dienas Mediji laikrakstam Diena.

Nominācijā Pārdotākais tabloīds pirmā vieta ir piešķirta SIA Izdevniecības nams Print Media izdevumam MK Latvija. Diploms par otro vietu tika piešķirts SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi izdevumam Kas Jauns, savukāt SIA Žurnāls Santa izdevums Privātā Dzīve ierindojās trešajā vietā.

Nominācijā Pārdotākais reģionālais laikraksts līderi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, savas pozīcijas sgalabāja: pirmo vietu ieņēma SIA Kurzemes Vārds izdevums Kurzemes Vārds. Otrās vietas godalgu saņēma SIA Novadu ziņas izdevums Neatkarīgās Tukuma Ziņas, bet trešo vietu – SIA Ventas balss izdevums Ventas Balss.

Nominācijā Pārdotākais mājturības un veselības izdevums par iegūto pirmo vietu tika apbalvots SIA Žurnāls Santa izdevums Ievas Veselība. Savukārt otrajā vietā ierindojās izdevniecības SIA Zīme izdevums Семеро с ложкой, un trešo vietu ieguva SIA Žurnāls Santa izdevums Ievas virtuve.

Nominācijā Pārdotākais sieviešu nedēļas izdevums un divu nedēļu izdevums pirmās divas godalgas arī šogad saņēma SIA Žurnāls Santa izdevumi Ieva un Ievas Stāsti, bet diploms par trešo vietu tika piešķirts SIA Izdevniecības nams Vesti izdevumam Люблю.

Nominācijā Pārdotākais sieviešu glancētais izdevums pirmās vietas balvu saņēma izdevniecības SIA Aģentūra LILITA žurnāls Lilit, kam par vienu vietu piekāpās SIA Žurnāls Santa izdevums Santa. Savukārt trešās vietas diplomu saņēma izdevniecības Dienas žurnāli izdevums Una.

Nominācijā Pārdotākais krustvārdu mīklu izdevums pirmo vietu izcīnīja SIA Žurnāls Santa izdevums Mezgls, otro vietu SIA Izdevniecība Putņiks izdevums Skandināvija, bet trešo – SIA Kuma izdevums Kūmiņš.

Nominācijā Pārdotākais izzinošais un izklaidējošais izdevums visas trīs godalgotās vietas saņēma SIA Izdevniecība Dienas Žurnāli izdevumi. Pirmajā vietā ierindojās žurnāls Citādā Pasaule, otrās vietas diplomu ieguva izdevums Leģendas, bet trešo vietu – izdevums Ilustrētā Pasaules Vēsture.

Arī nominācijā Pārdotākais bērnu un jauniešu izdevums pirmo vietu ieņēma SIA Izdevniecība Dienas Žurnāli izdevums Ilustrētā Junioriem. Otrajā vietā ierindojās SIA Egmont Latvija izdevums My Little pony, bet trešajā vietā  -  tās pašas izdevniecības žurnāls Vāģi.

Preses serviss preses balvas

Preses Serviss nominācijā Ienesīgākais dienas izdevums balva par pirmo vietu tika pasniegta SIA Media nams Vesti izdotajam laikrakstam Вести сегодня. Otrajā vietā ierindojās SIA Izdevniecība Dienas mediji izdotā avīze Diena, savukārt trešajā vietā – AS Lauku Avīze laikraksts Latvijas Avīze.

Nominācijā Ienesīgākais nedēļas izdevums pirmo vietu ieguva SIA Izdevniecības nams Print Media ar izdevumu MK Latvija. Otro vietu ieņēma SIA Žurnāls Santa izdevums Ieva, bet trešo vietu izdevniecības SIA Rīgas Viļņi izdevums Kas jauns.

Nominācijā Ienesīgākais divu nedēļu izdevums visas pirmās trīs vietas ieņēma SIA Žurnāls Santa izdevumi – pirmo vietu Ievas Stāsti, otro vietu Ievas Veselība un trešo vietu Ievas Māja

Nominācijā Ienesīgākais žurnāls 2016. gadā balvu par pirmo vietu saņēma SIA Izdevniecība Dienas Žurnāli ar izdevumu Ilustrētā Pasaules Vēsture. Savukārt diploms par otro vietu tika piešķirts SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi izdevumam Ko Ārsti Tev Nestāsta, bet trešo vietu ieguva SIA Žurnāls Santa izdevums Klubs.

Nominācijā Speciālizlaidums 2016 pirmo vietu saņēma izdevniecības SIA Žurnāls Santa Ievas Stāsti speciālizlaidums Dziednieces receptes, diplomu par otrās vietas iegūšanu saņēma SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi izdevuma Patiesā Dzīve speciālizlaidums Prognozes 2017, savukārt trešo vietu ieguva izdevniecības SIA Žurnāls Santa žurnāla Ievas Māja speciālizlaidums Ievārījumi un konservi.

Nominācijā Debija 2016 pirmo vietu ieguva SIA Aģentūra LILITA izdotais žurnāls Nezināmā Kara vēsture, otrajā vietā ierindojās izdevniecības SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi izdevums 9 Vīri. Savukārt trešajā vietā ierindojās vēl viens SIA Aģentūra LILITA izdotais žurnāls Ceļojums Vēsturē.

Balvas tika pasniegtas, analizējot preses izdevumu pārdošanas rezultātus, ņemot vērā nopirkto eksemplāru skaitu Narvesen tīklā 2016. gadā. Savukārt Preses Servisa balvas piešķirts, ņemot vērā konkrēto izdevumu apgrozījumu 2016. gadā visā preses tirgū Latvijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas