Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Apdrošinātāji: Tikai trešdaļa lietoto auto pircēju pārbauda spēkrata tehnisko stāvokli

Vien 33% potenciālo auto pircēju kā galveno aspektu, kam pievērš uzmanību plānojot lietota spēkrata iegādi, min transportlīdzekļa tehniskās vēstures pārbaudi, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk - LTAB) apkopotā statistika.

Ņemot vērā, ka lielākai daļai Latvijas mājsaimniecību pieder auto, kas ir vecāki par pieciem gadiem, kā arī to, ka daļa, īpaši no Vācijas un Francijas ievestie lietotie auto, ir pēc nopietniem ceļu satiksmes negadījumiem, ir pamats bažām, ka šādi spēkrati var sagādāt nepatīkamus pārsteigumus saviem jaunajiem īpašniekiem, brīdina LTAB.

LTAB oktobrī veiktajā aptaujā secināts, ka 91% respondentu jebkad ir iegādājies vai apsvēris lietota auto iegādi.

“Lai arī vairums potenciālo pircēju nebūtu gatavi iegādāties lietotu auto, kas nopietni cietis ceļu satiksmes negadījumā, pat ja tā cena būtu ievērojami zemāka par līdzvērtīgu auto, kurš nebūtu cietis ceļu satiksmes negadījumā (88%), tomēr tikai trešdaļa primāri veic auto tehniskās vēstures pārbaudi," norādījis LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

“Šāda vieglprātība var radīt draudus pašam autovadītājam un tā pasažieriem gadījumos, ja auto iekļūst ceļu satiksmes negadījumā. Tāpat pastāv risks, ka nepārbaudīta auto iegāde var radīt papildus izdevumus jaunajam īpašniekam, remontējot vai pat atjaunojot automašīnu, lai tā spētu pilnvērtīgi piedalīties ceļu satiksmē un veikt likumā noteiktās tehniskās apskates,” skaidro Abāšins.

LTAB uzsver, ka ikvienam lietotā auto pircējam ir iespējams bez maksas pārbaudīt transportlīdzekļa tehnisko vēsturi Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājas lapā vai aplikācijā, kā arī pārbaudīt auto negadījumu vēsturi LTAB mājas lapā vai aplikācijā par laiku, kad transportlīdzeklis bijis reģistrēts Latvijā.

Lai informētu potenciālo lietoto auto pircējus par riskiem, kas iespējami nepietiekami izvērtējot spēkrata tehniskos un negadījumu vēstures datus, kā arī stāstītu par iespējām tos noskaidrot bez maksas, LTAB 5. novembrī sāk informatīvo kampaņu “Saki NĒ nepārbaudītam auto!”. Kampaņas ietvaros Modes un izklaides centrā Riga Plaza līdz 10. decembrim būs izvietota izstāde, kurā ikvienam būs iespēja apskatīt to, kā izskatās atjaunots auto, kas iepriekš cietis ļoti nopietnā ceļu satiksmes negadījumā, un ir potenciāli bīstams atgriežoties ceļu satiksmē. Masu medijos potenciālajiem lietoto auto pircējiem būs iespējams iegūt informāciju par iespējām bez maksas pārbaudīt spēkrata tehnisko un negadījumu vēstures pārbaudi. Savukārt kampaņas partneris AS Bigbank iepazīstinās ar pētījumu, kurā atklāti dati par lietotu auto iegādes paradumiem.

Kampaņa tiek finansēta no ceļu satiksmes negadījumu novēršanai un profilaksei paredzētajiem līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas no OCTA polisēm. Kampaņu atbalsta CSDD un AS Bigbank.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas