Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aptauja: Vairāk nekā trešdaļa jauniešu par darbu domā īstermiņā

Katrs trešais jaunietis, kurš nonācis savā pirmajā darbavietā, neplāno tajā veidot karjeru, noskaidrots jauniešu attīstības programmas Go Beyond un Statoil Fuel&Retail Latvia veiktajā aptaujā.

Biežākie iemesli īstermiņa karjeras izvēlei ir pārliecība, ka darbs ir pagaidu risinājums, līdz izdosies to atrast savā profesijā, vai papildu ienākumu avots, ko iespējams apvienot ar skolu. Kā trūkums tiek norādītas arī ierobežotas karjeras izaugsmes iespējas.

Iemesli pirmās darbavietas izvēlei visbiežāk saistīti ar patstāvību - 40% aptaujāto norāda, ka tas ir finansiāls atbalsts neatkarīgai dzīvošanai no vecākiem, 30% iespēja gūt profesionālu pieredzi un zināšanas, bet 15% jauniešu tas ir papildu kabatas naudas avots.

Statoil Fuel&Retail Latvia Biznesa atbalsta departamenta direktore Zanda Šmate norāda, ka jauniešu vidū pret darbu ir ļoti atšķirīga attieksme, bet, strādājot ar vairāk nekā 200 jauniešiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem, novērojams, ka profesionālu mērķu izvirzīšana ir noteicošā, lai virzītos pa karjeras kāpnēm.

Statoil jaunie darbinieki ik gadu var pieteikties programmai "Nākotnes vadītājs", un izlaiduma dienā 80% no dalībniekiem kļuvuši par degvielas uzpildes stacijas vadītāja vietnieku.

Go Beyond ir jauniešu attīstības programma, kas nodrošina Latvijas jauniešiem iespēju attīstīt savas profesionālās un sociālās prasmes, tādējādi uzlabojot viņu konkurētspēju darba tirgū. Programmas dalībniece Alise Krauja norāda, ka, sākot savas darba gaitas, ir jādomā par saistībām ilgtermiņā, jo "motivācija un apņēmība ir īpašības, kuras no darba devēja puses tiks novērtētas".

Interneta aptauja veikta 2014.gada novembrī un decembrī, aptaujājot 321 respondentu vecumā no 18 līdz 25 gadiem. Aptauja tika veikta Go Beyond programmas laikā, dalībniekiem īstenojot sociālo projektu par jauniešu augsto bezdarba līmeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas