Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aptiekas nespēj nodrošināt tik daudz farmaceitu, cik vēlas VM

Nodrošināt pastāvīgu farmaceitu klātbūtni aptiekās ar esošajiem cilvēkresursiem nav mūsu spēkos, norāda aptieku tīklu Mēness aptieka, A aptieka, Euroaptieka un _Latvijas aptieka _pārstāve Zaiga Barvida.

Veselības ministrija (VM) gatavo grozījumus Aptieku darbības noteikumos, kas paredz noteikt, ka farmaceitam ir jābūt aptiekā visā aptiekas darba laikā, tādējādi nodrošinot kvalitatīvu farmaceitisko aprūpi un izslēdzot gadījumus, ka klientam nav iespējas saņemt farmaceita konsultāciju.

"Minētā norma nav nekas jauns. Likums jau šobrīd paredz, ka par aptiekas darbu atbild farmaceits un farmaceita asistenta kompetence neparedz viņam tiesības strādāt pastāvīgi, bet gan tikai farmaceita uzraudzībā," norāda VM pārstāvis Oskars Šneiders.

"Arī šobrīd farmaceitam ir jābūt aptiekā - vismaz visā darba laikā, kad aptiekā ir iespēja ienākt pacientam. Esošās normas tiek precīzāk definētas," teica Šneiders.

Tikmēr aptieku tīklu pārstāve Barvida norāda, ka terminu "uzraudzība" neviens skaidri nav definējis, un tas ne vienmēr nozīmē "skatīšanos pār plecu uz pirkstiem", kā to paredzot jaunie grozījumi. Līdz šim aptieku tīkli uzraudzību farmaceitu asistentiem ir nodrošinājuši ar dažādiem iekšējiem noteikumiem, viņa norāda.

"Līdz šim viss ir darbojies, un šādi tas ir organizēts tieši trūkstošā farmaceitu skaita dēļ. Nepietiekamais farmaceitu skaits ir aktuāla problēma jau gadiem, kuru valsts izliekas nedzirdam. Aptieku tīkli nav pret augsta līmeņa apkalpošanu aptiekā, mēs neesam pret to, ka klientus konsultē farmaceits, taču nodrošināt ministrijas izstrādāto normu ar esošajiem cilvēkresursiem nav mūsu spēkos," uzsver Barvida.

Aptieku pārstāvji aprēķinājuši, ka VM ieceres īstenošanai ir nepieciešami aptuveni no 1700 līdz 1800 farmaceitu, tādējādi papildus jāalgo ap 500 farmaceitu. Pēc Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) reģistra datiem, Latvijā kopumā ir 1846 farmaceiti. Tomēr ne visi no viņiem strādā un vēlas strādāt aptiekās.

LFB dati arī liecina, ka 48% strādājošo farmaceitu ir vecumā virs 50 gadiem, no tiem 22% ir vecāki par 60 gadiem. Iepriekšminētajā aprēķinā par nepieciešamo farmaceitu skaitu tas nav ņemts vērā, tāpat kā vēl citas nianses, piemēram, darbinieku sadalījums pa reģioniem, pilsētām, darbinieku atvaļinājumi, sociālās apdrošināšanas gadījumi un maiņu darba īpatnības.

Aptieku pārstāvji uzsver, - lai īstenotu VM ieceri, darba devēji būs spiesti ķerties klāt pie radikālām metodēm, kas būtiski mazinās farmaceitiskās aprūpes pieejamību iedzīvotājiem. Tā piemēram, aptieku darba laiku nākšoties saīsināt līdz astoņām stundām dienā un strādāt tikai piecas dienas nedēļā. Tāpat lielu skaitu farmaceita asistentu būšot jāatlaiž, tādējādi paaugstinot valsts bezdarba līmeni. Izmaiņas arī varot provocēt farmaceitu pārpirkšanu, līdz ar to arī rotāciju un nelielo aptieku bankrotu.

Aptieku tīkli dod darba vietas aptuveni 45% Latvijas farmaceitu un farmaceitu asistentiem, norāda aptieku pārstāvji. Viņi uzskata, ka no valsts puses ir nepieciešams konkrēts rīcības plāns normas nodrošināšanai. Pretējā gadījumā aptieku tīkli šo prasību uzskata par neizpildāmu, galvenokārt akūtā farmaceitu trūkuma dēļ.

VM pārstāvis Šneiders, pretēji aptieku pārstāvju teiktajam, uzsver, ka farmaceitu skaits valstī ir pietiekams. Katru gadu tiek apmācīti ap 60 jauni farmaceiti, tādējādi pakāpeniski tiek nodrošināta arī paaudžu nomaiņa, viņš saka. "No Veselības ministrijas puses nav bažu, ka aptiekas varētu neizpildīt jauno normu," norāda VM pārstāvis.

Ne visi farmaceiti izvēlas strādāt aptiekās, daļa darbu atrod farmācijas uzņēmumos un citās iestādēs. Jautāts, kā motivēt speciālistus ieņemt darbu aptiekās, Šneiders sacīja, ka darba vietu pievilcīgāku varētu padarīt lielāks atalgojums. Šī brīža atalgojums esot viens no iemesliem, kādēļ darbs aptiekās jaunajiem speciālistiem nešķiet interesants.

Tāpat viņš norādīja, ka aptiekām, kuras atrodas teritorijās ar vairāk nekā 4000 iedzīvotāju, nedēļā jābūt atvērtām ne mazāk kā 40 stundas. Tas nozīmē, ka aptieka var strādāt arī astoņas stundas piecas dienas nedēļā.

Plānots, ka jaunā prasība neattieksies uz aptiekām, kas atrodas novados, to pilsētās vai pagastos, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000 un piecu kilometru rādiusā nav citas farmaceita vadītas aptiekas vai aptiekas filiāles. Tad aptieku drīkst vadīt un par tās darbu var būt atbildīgs arī farmaceita asistents, kuram ir vismaz piecus gadus ilga nepārtraukta farmaceita asistenta darba pieredze aptiekā.

VM norāda, ka Latvijā ir 3100 personas ar farmaceitisko izglītību, tai skaitā farmaceiti un arī viņu asistenti, un aptuveni 820 aptiekas un to filiāles. Jaunā prasība attiektos uz 734 aptiekām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas