Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ar atzīmēm pilda maciņus

Autoskolai, pirts īrei priekš dzimšanas dienas ballītes, ikdienas izdevumiem - šādiem mērķiem Ķekavas vidusskolas jaunieši izmanto savu ikmēneša stipendiju, kuras apjoms svārstās no 30 līdz 50 eiro atkarībā no sekmju līmeņa. Stipendijas šajā skolā patlaban saņem 14 vidusskolas vecuma skolēnu, savukārt netālajā Baložu vidusskolā - deviņi. Ķekavas novada pašvaldība nolēmusi maksāt jauniešiem stipendiju, lai motivētu viņus labāk mācīties, bet nenoliedzami lēmumu ietekmējusi arī lielā konkurence ar Rīgas skolām, pirmdien lasāms avīzē Diena.

Joprojām ikvienai izglītības iestādei ļoti būtisks ir skolēnu skaits, īpaši laikā, kad nemitīgi tiek runāts par vidusskolas tīkla optimizāciju, ja nav pietiekams klašu piepildījums - ar to skaidrojama pašvaldības iniciatīva piesaistīt skolēnus ar papildu stipendiju.

Sarunā ar Dienu jaunieši lepni stāsta par savu vidējo vērtējumu, kas ļauj viņiem saņemt stipendiju. Tas svārstās no 7,5 līdz 8,6 ballēm. Līdz ar to arī stipendiju apjoms ir dažāds - 50 eiro saņem vien 12. klases skolniece Paula un 10. klases skolnieks Renārs. Puisis gan piebilst, ka sekmes nu jau ir nedaudz pasliktinājušās un nākamgad būs jāsamierinās ar 30 eiro. Tas gan neesot tāpēc, ka viņš pietiekami necenšoties. 

Ķekavas vidusskolas skolotāju vidū vienprātības nav - vieni domā, ka stipendija vairāk ir kā apbalvojums, nevis motivācija, savukārt citi uzskata, ka tas tomēr ir labs veids, kā mudināt skolēnus vairāk censties. Un, nepārprotami, tie skolēni, kuri saņem stipendiju, daudz vērīgāk izturas, piemēram, pret mācību stundu apmeklēšanu. Savukārt uz tiem, kuriem sekmes nav tik labas, šāds motivācijas veids tik labi nestrādā. Tam piekrīt arī skolas direktore Sandra Pugovka. Vērtējot, cik lielā mērā sasniegti izvirzītie mērķi, viņa atzīmē, ka īpaši situācija uzlabojusies 11. klasē, kur ierasti skolēni nedaudz atslābst mācību ziņā, jo nav ne eksāmenu, ne vairs lielā uztraukuma par to, kā tad ir mācīties vidusskolā. Tāpat stipendijas bijis viens no iemesliem, kāpēc šajā mācību gadā dubultojies 10. klasē uzņemto skolēnu skaits.

Ar rezultātu apmierināts ir arī Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš, viņš piebilst, ka nenoliedzami Pierīgas novados Rīgas tuvumam ir ievērojama ietekme mācību iestādes izvēlē.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 20.aprīļa, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas