Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ar izmaiņām MK noteikumos cer uzlabot situāciju bērnu psihiatrijas jomā

Bērnu psihiatriem rezidentūras ilgums tiks saīsināts no astoņiem līdz četriem gadiem, otrdien nolēma valdība, atbalstot izmaiņas vairākos Ministru kabineta noteikumos.

Veselības ministrijas (VM) sagatavotās izmaiņas pārstrukturē bērnu psihiatra apakšspecialitāti par ārsta profesijas pamatspecialitāti, vienlaikus precizējot psihiatra, bērnu psihiatra, tiesu psihiatra un narkologa kompetenču aprakstus. Tas nepieciešams, lai pirmajos divos rezidentūras studiju gados noteiktu vienādu apmācības programmu saturu psihiatrijas, narkoloģijas un bērnu psihiatrijas specialitātēs, un katrai no tām - atšķirīgu apmācības programmas saturu rezidentūras trešajā un ceturtajā studiju gadā.

Izmaiņas nozīmēs, ka turpmāk rezidentūras ilgums bērnu psihiatru specialitātē būs četri gadi. Līdz šim rezidentūras ilgums psihiatra pamatspecialitātē ir četri gadi un rezidentūras ilgums bērnu psihiatra apakšspecialitātē - vēl četri gadi.

VM uzskata, ka patlaban divos posmos - pamatspecialitātes un apakšspecialitātes apgūšana - sadalītais specialitātes iegūšanas mehānisms un līdz ar to studiju ilgums nerosina speciālistus apgūt bērna psihiatra specialitāti. Šī iemesla dēļ arī pieņemts lēmums saīsināt rezidentūras ilgumu bērnu psihiatra kvalifikācijas iegūšanai.

Kā skaidroja VM, līdzšinējā situācija rāda, ka nodrošinājums ar veselības aprūpes speciālistiem Latvijā ir zem vidējā Eiropas Savienības valstu rādītāju līmeņa. Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta datiem, līgumattiecībās ar valsti ir 39 bērnu psihiatri, un

kā viens no šo speciālistu iztrūkuma cēloņiem tiek minēts studiju ilgums.

VM ar izmaiņām vairākus normatīvajos aktos, tostarp Ārstniecības personu klasifikatorā un ārstniecības personu, kā arī studējošo kompetencē ārstniecībā cer panākt, ka vairāk mediķu izvēlas strādāt bērnu un jauniešu psihiatrijas jomā.

Izmaiņas stāsies spēkā pēc grozījumu oficiālas publicēšanas.

Aizejošās valdības veselības ministre Anda Čakša (ZZS) aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka viena no četrām lielajām nākamā gada veselības aprūpes prioritātēm būs psihiatrija un cilvēku garīgās veselības jautājumi.

Čakša tic, ka arī nākamais veselības ministrs un jaunā valdība garīgās veselības jomu uzskatīs par prioritāru, jo psihiatrija Latvijā esot "iepalikusi" no citām veselības aprūpes jomām.

Saskaņā ar Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu par veselības reformas pasākumu īstenošanu 2019. gadā, psihiskās veselības aprūpes uzlabošanai paredzēti 5,449 miljoni eiro no Eiropas Komisijas Latvijai pieļautās budžeta atkāpes.

Jau ziņots, ka, pārbaudot deviņas ārstniecības iestādes, kurās tiek sniegta diennakts stacionārā psihoneiroloģiskā veselības aprūpe, Veselības inspekcija (VI) secinājusi, ka psihiatriskās palīdzības organizācijā nepieciešamas būtiskas pārmaiņas.

VI Veselības aprūpes departamenta vadītāja vietniece Dace Roze norādīja, ka pārbaužu rezultāti norāda uz psihiatriskās palīdzības organizācijas pārmaiņu nepieciešamību.

Top komentāri

Enģeļa viesis
E
:( viņi tēlo ka ārstē, bet prakse - apgūst resursus un gūst labumu. Pārāka pakāpē tas sāka notikt kad psihiski slimo atkarības saslimšanas izslēdza no psihisko saslimšanu reģistra. Tagad slimie vada valsti un nosaka stratēģiskās lietas. Par ko te var būt runa...
:(
:
Mums nevajag psihiatru skaitu, bet kvalitāti... Jau pirms 30 gadiem viens tāds jaunizcepts psihiatrs bērnu poliklīnikā zīdainim pret tonusu izrakstīja TĀADAS zāles, ka farmaceits aptiekā un bērnu ārsts saķēra galvu - vai tiešam es gribot savu bērnu nogalināt... Kopš tā laika neticu nevienam Latvijas ārstniecība speciālistam....
gu
g
Šajā medicinā vis atkarīgs no ārsta , slimnīcas ir izremontētas , bet ēdinā slimos sliktāk kā gulagā tiešā nozīmē , naudu ēdināšanai jau neiedos , bet cerams ka neko nesabojās .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas