Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ar mūsu rūpniekiem varam lepoties, bet pārlieks optimisms varētu būt riskants

Ar mūsu rūpnieku sasniegumiem pēdējo divu gadu laikā tiešām varam lepoties. Lai gan 2011.gadā rūpniecības izaugsme palēninājās, uzņēmumi turpina palielināt ražošanas apjomus, un pašlaik tie jau ir pārsnieguši 2007.gada vidējo līmenī.

Rūpniecības izlaide turpināja kāpt arī šī gada septembrī, neskatoties uz satricinājumiem finanšu tirgos un ražotāju optimisma mazināšanos mūsu tirdzniecības partnervalstīs. To lielā mērā nodrošināja apjomu kāpums metālapstrādē un mašīnbūvē – jo īpaši straujš pieaugums bijis automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā, tādējādi kompensējot iepriekšēja mēneša kritumu.

Šā gada trešajā ceturksnī kopumā rūpniecības pieaugums gan bijis mazāks nekā otrajā ceturksnī (2% pret 5.6% ceturkšņa laikā). Tomēr tas turpināja balstīt ekonomikas izaugsmi un, visticamāk, arī nodarbinātības kāpumu.

Taču, priecājoties par šiem labiem rezultātiem, ir riskanti ļauties pārliekam optimismam par nākotnes attīstību. Īstenībā Latvijas ražotāji jau kļūst piesardzīgāki – konfidences jeb noskaņojuma aptaujas apstrādes rūpniecībā rāda, ka gan jaunu pasūtījumu skaita novērtējums pēdējos mēnešos ir sarucis, gan gaidas par eksporta apjomiem turpmākiem mēnešiem ir sākušas pasliktināties. Nenoteiktībai Eiropā pieaugot un izaugsmei bremzējoties, rūpniecības attīstība Baltijas jūras reģionā, visticamāk, palēnināsies, kas atstās iespaidu arī uz Latvijas ražošanas apjomiem. To, cik liels šis negatīvais efekts būs, noteiks mūsu konkurētspēja – savu nišu noieta tirgos var atrast pat krītošā pieprasījuma apstākļos, jo īpaši tādiem maziem uz kopēja Eiropas fona rūpniecības apjomiem kā Latvijā. Bet par to ir jācīnās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas