Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ar trīs īsfilmām vēlas izglītot sabiedrību par dabas ekosistēmu nozīmību

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) vēlas pasūtīt trīs izglītojošas īsfilmas par dabas ekosistēmu pakalpojumiem.

Kā aģentūra LETA uzzināja DAP, īsfilmu mērķis ir izglītot dažādas mērķauditorijas par ekosistēmu pakalpojumu konceptu un to novērtēšanas principiem, kā arī par ekosistēmu pakalpojumu novērtēšanas priekšrocībām ilgtspējīgas teritoriju attīstības plānošanā. Šīm filmām ir jābūt viegli uztveramām un vizuāli saistošām, noteikusi DAP.

Vienai no filmām ir jābūt astoņu minūšu garumā, un tajā ir jāskaidro ekosistēmu sniegtie pakalpojumi. Filmai jābūt latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā. Otrai īsfilmai jābūt piecas minūtes garai par ekosistēmu pakalpojumu novērtēšanu ilgtspējīgai nākotnei. Arī trešajai īsfilmai jābūt piecu minūšu garumā, un tai jāstāsta par ekosistēmu pakalpojumu novērtēšanu kā palīgu ilgtspējīgai teritoriju attīstībai.

Filmās ir jāizskaidro ekosistēmu jēdziens un uzskatāmi jāparāda, kā tas funkcionē, piemēram, analoģija ar cilvēka organismu, veicot salīdzinājumu starp cilvēka plaušām un mežu, aknām un purvu. Īsumā ir jāataino ekosistēmu pamatelementi - dzīvā daba, nedzīvie dabas elementi. Ir jāapraksta ekosistēmu sniegtie pakalpojumi, atspoguļojot četrus pakalpojumu veidus - nodrošinājuma, regulācijas, kultūras un atbalsta. DAP vēlas, lai filmās tiktu attēlots veselīgas un degradētas ekosistēmas pretnostatījums ar aicinājumu izvēlēties, kurā vidē cilvēki gribētu dzīvot, kā arī jāparāda, kādu darbību sekas ir konkrēto ekosistēmu stāvoklim.

Ar filmām būs arī jāskaidro, ka teritorijās, it īpaši piekrastē, bieži saduras dažādas, nereti pretrunīgas, intereses, jo piekrastes sniegtās iespējas un to ekosistēmas ir pievilcīgas dažādām mērķauditorijām, tāpēc ekosistēmu pakalpojumu monetārais novērtējums varētu būt labs instruments pašvaldību darbinieku rokās, ar kuru parādīt konkrētās ekosistēmas vērtīgumu un izvēlēties, kā šo ekosistēmu apsaimniekot.

Ikvienai filmai ir jābūt informatīvai, interaktīvai, atraktīvai, kā arī var nedaudz būt ar humora pieskaņu, norāda DAP. Filmās jāiekļauj videomateriāli ar Latvijas dabas ainām, bet tiem jābūt uzņemtiem tā, lai filmēšanas laikā netiek traucēti dzīvnieki un bojāta daba.

DAP ir izsludinājusi iepirkuma konkursu par trīs īsfilmu uzņemšanu un pieteikumus gaida līdz 29.jūnijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas