Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Arī kaimiņi igauņi iestājas par Dombrovska kandidatūru uz EK prezidenta krēslu

Igaunijas politiskā spēka Tēvzemes un ResPublica apvienība (Pro Patria and Res Publica Union), kas līdzīgi kā Vienotība pieder Eiropas Parlamenta (EP) lielākajai politiskajai grupai - Eiropas Tautas partijai (ETP) - lēmusi atbalstīt Latvijas ekspremjera Valda Dombrovska (Vienotība) kandidatūru Eiropas Komisijas prezidenta amatam, portālam Diena.lv sacīja šī politiskā spēka pārstāvis EP deputāts Tunne Kelams. 

"No visas sirds varu apstiprināt, ka mēs atbalstām Valda Dombrovska kandidatūras izvirzīšanu uz šo augsto amatu. Mēs ar Valdi sēdējām līdzās, kad viņš bija Eiropas Parlamenta deputāts, un viņš bija lielisks speciālists, lemjot par Eiropas Savienības nākamā gada budžetu," portālam Diena.lv sacīja Kelams.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas un visu Baltijas valstu loma un pieredze dižķibeles gados ir ne vien simboliska, bet arī cerības nesoša visas Eiropas kontekstā, pierādot iespējas sabalansēt un samazināt budžeta izdevumus krīzes apstākļos. Tas pašlaik ir aktuāls aspekts vairākās rietumu valstīs, kas uzskata, ka tas ir neiespējami.

"Valda Dombrovska daudzkārt atkārtotā vēsts, ka ekonomikas izaugsme un stingra izdevumu uzraudzība nav nošķiramas, nākamajos gados ir būtiska visai Eiropai, un tādējādi ir būtiski, ka tieši Dombrovskis būs viens no galvenajiem kandidātiem uz Eiropas Komisijas prezidenta amatu," klāstīja igauņu eiroparlamentārietis.

Vienlaikus viņš atzina, ka, lai arī cik būtisks kandidāts uz šo amatu ir Latvijas ekspremjers, viņam ir spēcīga konkurence vispirms ETP kandidātu vidū, tostarp Luksemburgas ekspremjers Žans Klods Junkers.

Iekšējā procedūra peredz, ka nacionālajām partijām savi kandidāti ETP jānominē no 13.februāra līdz 5.martam. Vienotība jau tuvākajā laikā grasās oficiāli nominēt Dombrovska kandidatūru EK prezidenta amatam, taču tam nepieciešams vēl divu citu dalībvalstu politisko spēku atbalsts. Iespējams, otrā partija, kas atbalstīs Dombrovska kandidatūru, varētu būt no Lietuvas.

ETP gala lēmumu par savu kandidātu plāno pieņemt 6.-7.marta kongresā Dublinā. Pagaidām kā līderis cīņā par EK prezidenta krēslu tiek minēts bijušais Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers, jo atbalstu viņam paudusi Vācijas kancelre Angela Merkele.

Lai arī kandidātu loks uz EK prezidenta amatu kļūst šaurāks, Dombrovska vārds no tā nepazūd. Vienlaikus jau iepriekš izskanējis, ka pret viņa kandidatūru iebildumi varētu būt Eiropas dienvidvalstīm. Dombrovska kandidatūras minēšana uz EK prezidenta amatu gan varētu rosināt diskusiju arī par iespēju Latvijas ekspremjeram ieņemt kādu citu augstu amatu Briselē vai arī ļautu viņam pretendēt uz augsta līmeņa ekonomikas nozares komisāra portfeli. 

Diena.lv jau vēstīja, ka EP lielākās politiskās grupas ETP priekšsēdētājs Žozefs Dauls publiski minējis četrus kandidātus uz augsto krēslu - Somijas premjerministru Jirki Katainenu, Latvijas bijušo premjerministru, iekšējā tirgus komisāru Mišelu Barnjē un Junkeru. EurActiv iepriekš vēstīja, ka Katainens tomēr nekandidēs ieņemt Žozē Manuela Barrozu vietu.

Lisabonas līgums paredz, ka EP ievēl EK prezidentu balsoties uz ES Padomes ieteikumu un ņemot vērā EP vēlēšanu rezultātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas