Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Arī Seile nevairītos vidusskolēniem vēstīt par dzeju ar lamu vārdiem

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile ir pārliecināta, ka par kontekstam un skolēnu vecumam atbilstīgu mācību vielu profesionāli atbildīgs ir skolotājs un arī pati kā pedagogs nevairītos ar vidusskolas vecuma jauniešiem analizēt modernu dzeju, kurā izmantoti lamu vārdi.

"Skolotājs ir atbildīgs profesionālis, kurš izvēlas mācību līdzekļus atbilstoši kontekstam, skolēna vecumam un, protams, mācību stundas mērķim," trešdienas vakarā TV3 Ziņām atzina Seile, kurai Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) nosūtījis vēstuli, aicinot skaidrot, vai lamu vārdu lietojums mācību stundu laikā atbilst normatīvajiem aktiem.

Ministre uzsvēra, ka, lai nav piedalījusies konkrētajā mācību stundā, kurā Āgenskalna valsts ģimnāzijas literatūras skolotāja Iveta Ratinīka skolēniem devusi analizēt Agneses Krivades dzejoli "Ō!", kurā izmantoti arī pikanti lamu vārdi, taču neizslēdz, ka, būdama skolotāja, atbilstoši kontekstam mācību stundā varētu šo dzejoli izmantot. Viņa arī piebilda, ka, vadoties no pašlaik zināmas informācijas par gadījumu, kad pēc dzejoļa analīzes mācību stundā Ratinīka saņēma skolas vadības piezīmi, ministre ir skolotājas pusē.

Viņa pauda, ka negribētu, ka skolās sāktos plaša pašcenzūra un cer, ka "šis nenovedīs pie pārspīlētas kontroles un skolotāju profesionalitātes ignorēšanas."

"Skolam direktoram, protams, ir tiesības sarunāties ar skolotājiem, izteikt savu viedokli, skolotāja autonomija nenozīmē, ka skolotājs strādā izolēti un nevienam nav tiesības uzdot jautājumus, bet tai ir jābūt profesionālai sarunai par lietas būtību nevis bezjēdzīgiem vai iedomātiem pārmetumiem," klāstīja Seile.

Jau vēstīts, ka pēc kāda dzejnieces Agneses Krivades dzejoļa izmantošanas mācību procesā Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāja Iveta Ratinīka saņēmusi aizrādījumu no skolas vadības un norādījumu šādus tekstus mācību procesā vairs nelietot. Ratinīka aģentūrai LETA atzinusi, ka dzejolis "bija izaicinošs", tomēr viņa ir pārliecināta, ka mūsdienās nekādi literāri teksti nevar tikt uzskatīti par nepiedienīgiem, jo īpaši gadījumos, kad tie tiek izrunāti un skaidroti.

Āgenskalna Valsts ģimnāzijas direktore Ināra Gaile šo gadījumu nekomentēja, norādot, ka par to nav informēta un pati nekādus aizrādījumus skolotājai nav izteikusi.

Kā ziņots, tā dēvētie tikumības grozījumi Izglītības likumā jau stājušies spēkā, taču izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile nav pārliecināta, ka to iedzīvināšana patlaban ir prioritāte izglītībā.

Ušakovs pēc šī gadījuma uzdevis Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam pārbaudīt, kādi mācību materiāli tiek izmantoti galvaspilsētas skolās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas