Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ārsti piešuj atpakaļ malkas skaldīšanas laikā nocirstu plaukstu

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā nonācis 55 gadus vecs vīrietis, kurš, gatavojot malkas krājumus ziemai, nocirtis sev plaukstu, informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Rokas un plastiskā ķirurģe Nonna Tomiševa skaidroja, ka vīrietis bija izmantojis mehānisko ierīci malkas skaldīšanai, kas viņam amputēja labo plaukstu. Operācija ilga turpat sešas stundas, bet ārstiem izdevās piešūt un atjaunot visas struktūras.

Ārste uzsver, ka norautas ķermeņa daļas veiksmīgai replantācijai vitāli svarīga ir tās pareiza saglabāšana un savlaicīga nogādāšana ārstniecības iestādē, kur ir iespējams to piešūt. Cietušais vīrietis tika pārvests no Madonas slimnīcas. Tomiševa uzsvēra, ka neatliekamās palīdzības brigāde rīkojās operatīvi un profesionalitāti - cietušais Austrumu slimnīcā tika nogādāts 2,5 stundu laikā.

Patlaban vīrietis vēl atrodas stacionārā, tomēr jau šonedēļ varēs doties mājās. Ārsti prognozē, ka pēc rehabilitācijas perioda plaukstā pamata funkcijas atjaunosies.

Vienlaikus mediķi ir bažīgi par to, ka šāda veida traumas tikai pieaugs. "Runājot ar pacientiem, kas nonāk Rokas un plastiskas ķirurģijas centrā, mēs varam secināt, ka nereti mājas apstākļos tiek izmantoti instrumenti vai iekārtas, kuras ražotājs ir paredzējis industriālam darbam. Vēl bīstamāk, ka tās tiek pašrocīgi pielāgotas. Rezultātā šāda "modernizācija" beidzas ar smagām traumām vai pat invaliditāti," norāda Tomiševa.

Lai pasargātu sevi un citus no bīstamām situācijām darbā ar saimniecības tehniku un instrumentiem, mikroķirurgi iesaka atcerēties trīs "zelta likumus" - nestrādāt dzērumā, izmantot tehniku tikai tam paredzētiem mērķiem un remontu uzticēt profesionāļiem, kā arī pieskatīt bērnus.

Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļa Austrumu slimnīcā ir valsts nozīmes dienests un vienīgā vieta Latvijā, kurā 24 stundas diennaktī tiek sniegta mikroķirurģiska palīdzība visiem Latvijas iedzīvotājiem, kā arī visiem ārvalstniekiem. Slimnīca ir arī stratēģiskās sadarbības partneris Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un NATO sabiedrotajiem Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas