Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Neatsverams palīgs privātmājas drošības garantēšanā ir suns - zagļi, visticamāk, neriskēs sastapties aci pret aci ar četrkājaino mājas sargu

Arvien biežāk zog no privātmājām. 8 policijas ieteikumi, kā pasargāt savu īpašumu

Pēdējā pusotra mēneša laikā Rīgas un Zemgales reģionā strauji pieaudzis zādzību skaits no privātmājām, turklāt pēdējā laika tendence liecina, ka daļa zādzību veiktas brīžos, kad saimnieki ir pārradušies mājās un atslēguši signalizāciju, portālu Diena.lv informēja Valsts policija.

Visbiežāk garnadži apzog tās mājas, kas atrodas meža tuvumā, un noziegums tiek pastrādāts tumsas aizsegā, izmantojot tumšas krāsas apģērbu un maskas. 

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas, veicot analīzi par zādzībām no privātmājām, konstatēja, ka Rīgas apkaimē un Zemgales reģionā laika posmā no šā gada 1. oktobra līdz 16. novembrim ir pieaudzis zādzību skaits no privātmājām, ja salīdzina ar iepriekšējiem mēnešiem. Iepriekšminētajā laika posmā Valsts policijā reģistrētas 33 zādzības no privātmājām. Iestājoties rudenim, ātrāk paliek tumšs, radot labvēlīgākus apstākļus garnadžiem.

Policija norāda, ka zagļu pielietotās metodes ir dažādas - ēkās ļaundari iekļūst, gan atspiežot logu vai terases durvis, gan izsitot stiklu vai salaužot durvju slēdzeni.

(attēlu pilnā izmērā var aplūkot, uz tā uzklikšķinot)

Ierasti zādzības tiek izdarītas, kad nama īpašnieki neatrodas mājās, taču pēdējā laika tendence liecina, ka daļu zādzību veic brīžos, kad saimnieki ir pārradušies mājās un atslēguši drošības sistēmu. Kamēr mājokļa saimnieki atrodas mājas pirmā stāvā, zagļi noziegumu veic otrajā stāvā. Visticamāk, garnadži privātmājas iepriekš novēro, tādēļ policija aicina iedzīvotājus nekavējoties ziņot par redzētām aizdomīgām personām un automašīnām.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonu rīcībā esošie video ieraksti no noziegumu vietām liecina, ka garnadži maskējas - uzvelk tumšas krāsas apģērbu un maskas. Analizējot reģistrētos kriminālprocesus par zādzībām no privātmājām, secināms, ka zagļi pārsvarā izvēlas apzagt mājas, kas atrodas meža tuvumā, lai pēc zādzības varētu maksimāli ātrāk atstāt nozieguma vietu un palikt nepamanīti.

Valsts policija publisko astoņus ieteikumus, kā pasargāt sevi un savu īpašumu:

  1. Nekavējoties ziņot policijai par redzētām aizdomīgām personām un automašīnām;
  2. Laikā, kad mājās neviena nav, neatstāt logus vēdināšanas režīmā, jo viens no populārākajiem veidiem, kā ļaundari iekļūst mājoklī, ir atspiežot vēdināšanas režīmā atstātus logus un nenoslēgtas balkona durvis. Parasti tas notiek mājokļa pirmajā stāvā. Aizvērt logus un aizslēgt balkonu durvis ir sevišķi svarīgi brīžos, kad dodaties prom uz ilgāku laiku;
  3. Diennakts tumšajā laikā ieteicams aizvilkt aizkarus, lai zagļi nevarētu izpētīt mājas iekārtojumu un noteikt, kur stāv vērtīgās mantas. Pirms zādzības izdarīšanas ļaundari bieži vien iepriekš nolūko konkrēto mājokli, tāpēc ir svarīgi vakaros turēt aizvērtus aizkarus un žalūzijas. Īpaši tas attiecas uz privātmājām, caur kuru lielajiem logiem vakaros ikviens garāmgājējs var redzēt, kādi cilvēki tur dzīvo, kādas mantas atrodas mājās, un var aplūkot istabu plānojumu, iegūstot vērtīgu informāciju plānotajam noziegumam. Tāpat varat imitēt mājas iedzīvotāju klātbūtni, piemēram, atstājot ieslēgtu gaismu;
  4. Nodrošināt mājas un saimniecības ēkas ar video novērošanas kamerām, signalizāciju vai kustības sensoriem;
  5. Nekavējoties informēt policiju arī par neizdevušos zādzības mēģinājumu;
  6. Vērtīgās mantas glabāt seifā, kas ir atbilstoši nostiprināts pie kādas konstrukcijas;
  7. Mājas pirmā stāva logus aplīmēt ar drošības plēvi;
  8. Arī privātmāju teritorijā esoša suņa klātbūtne var atbiedēt zagļus, jo tie pievērš apkārtējo uzmanību, un atsevišķos gadījumos zagļi nevēlas riskēt ar stāšanos pretī lielākam sunim.

Top komentāri

Trollis JT
T
9.- neplātīties draugiem ar savu materiālo labklājību. (Ienaidnieki par to tāpat nezina). Labojums pie 6.- Seifā turēt nevērtīgas mantas, seifu iegādāties vecu, smagu un lētu un nepiestiprināt nekur... lai aiznes. Vērtīgas mantas glabāt slēptuvē, kuru nezina pat bērni. 10.- gaisma. Vairāk gaismas - mazas ekonomiskas spuldzes ar vai bez kustību sensora. Gaisma zagļiem nepatīk vēl vairāk, nekā suņi. Par apmēram 5 eiriķiem var nopirkt kontaktligzdu ar taimeri - jauki, ja tumšā nama logos ik pēc kāda neregulāra perioda iedegas gaisma... .
Anita VILNE-KAUCE
Veca un sena patiesība-SARGI PATS SAVU MANTU UN ĪPAŠUMU ,TAD DIEVS TEV PALĪDZĒS.95% ir atkarīgs no pašiem.Trollim taisnība- jebkurš aizsardzības pasākums strādā.Pati uz savas ādas esmu pārbaudījusi.
claudi baudi
c
Nekrājiet mantas uz zemes, bet ... debesīs (mākonī) jo raugi tur kodes un zagļi tām netiks klāt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas