Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Asinsdonoru skaits Latvijā sarucis uz pusi

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) lūdz atsaukties visu asinsgrupu donorus, lai nodrošinātu nepieciešamo asins krājumu un slimnīcu pieprasījumu pēc asins komponentiem, informēja centra pārstāve Ilze Bergmane. Viņa norādīja, ka pēdējās dienās ārstniecības iestāžu pieprasījums pēc asins komponentiem ir pieaudzis, sasniedzot apjomu, kāds bija pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, savukārt donoru skaits ir sarucis uz pusi.

Bergmane skaidroja, ka no 11.marta valstī ir atcelti daudzi ierastie VADC izbraukumi, kuri bija plānoti izglītības iestādēs, uzņēmumos, pašvaldībās un citās publiskās vietās. Būtisks procents ziedotāju parasti tiek sasniegts tieši izbraukumos, līdz ar to asins krājuma uzturēšana ir kļuvusi par sarežģītu uzdevumu. Arī šajā periodā slimnīcās atrodas daudzi pacienti, kuru ārstēšanas procesā nepieciešama asins pārliešana. 

Ziedot asinis ir aicināti tikai tie cilvēki, kuri ir pilnīgi pārliecināti par savu veselības stāvokli, kuri pēdējo 14 dienu laikā nav bijuši ārpus Latvijas teritorijas, izņemot tās valstis, kurās noteikts vēl ilgāks aizliegums, un nav bijuši saskarsmē ar cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar Covid-19, kā arī personai nav novērotas akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmes. Pirms ierašanās kādā no ziedošanas vietām, VADC lūdz iepazīties ar aktuālo informāciju donoriem VADC mājaslapā.

Asinis iespējams ziedot VADC Sēlpils ielā 9, Donoru pieņemšanas vietā Merķeļa ielā 11, Asins sagatavošanas nodaļās visā Latvijā, kā arī specializētā autobusa izbraukumos, kas 23.aprīlī atradīsies pie tirdzniecības centra Domina, Ieriķu ielā 3, no plkst.12 līdz 16.

Nākamie specializētā autobusa izbraukumi aprīlī plānoti 28.aprīlī kvartālā Jaunā Teika, 29.aprīlī tirdzniecības parkā Alfa un 30.aprīlī tirdzniecības parkā Riga Plaza.

Centra pārstāve atzīmēja, ka visās donoru pieņemšanas vietās tiek ievēroti pastiprināti piesardzības pasākumi, lai garantētu drošu vidi. VADC prioritāte ikdienā un it īpaši šajā periodā ir rūpēties gan par VADC personāla, gan donoru drošību, kā arī nodrošināt drošus asins komponentus slimnīcām.

Kā ziņots, saistībā ar Covid-19 pandēmiju no 13.marta līdz 12.maijam Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija.

Top komentāri

ff
f
Asinsdonoru centrs līdz 19.oo strādā tikai pirmdienās, pārējās dienās - kā visi. Ciklvēki, kas strādā, nemaz nevar tās asinis nodot. Darba laikā taču jāstrādā.
Pie Dominas jāstāv milzu rindā
P
man nav tik daudz laika, lai darba dienā ar to nodarbotos
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas