Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Asociācija: Vēlās vīnogu šķirnes šogad varētu nepaspēt nogatavoties

Latvijas vīnogulāji kopumā šogad ir pārziemojuši samērā labi, bet to kavētās attīstības dēļ ir bažas, ka vēlās vīnogu šķirnes šogad nepaspēs nogatavoties, ja rudenī agri uznāks salnas, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Augļkopju asociācijas priekšsēdētāja vietnieks un Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības pārstāvis Jānis Zilvers.

"Vīnogas pavasarī nav ļoti cietušas, bet attīstība ir ļoti iekavējusies. Vīnogu audzētāji vairāk uztraucas par to, vai paspēs ienākties vēlākās vīnogu šķirnes. Ir bažas, ka šī vasara tam varētu būt par īsu," sacīja Zilvers, piebilstot, ka maijā vīnogas lielākoties vēl nebija paspējušas izplaukt, tāpēc salnas pavasarī aizvadītas veiksmīgi un nav kaitējušas vīnogām.

Viņš atzīmēja, ka šā gada vīnogu ražu varēs prognozēt vienīgi rudenī. "Svarīgi, kādi būs laika apstākļi un gaisa temperatūra kopvērtējumā līdz septembrim. Būtiski, kāds būs pats septembris, jo vīnogas jāvāc septembra otrajā pusē," sacīja Zilvers. Tāpat pāragri prognozēt, vai vīnogu ražas novākšana aizkavēsies. Tas ir atkarīgs no tā, cik silts būs rudenī un cik drīz uznāks rudens salnas.

Latvijas Augļkopju asociācijas priekšsēdētāja vietnieks piebilda, ka pašreizējos laika apstākļos vīnogulājiem trūkst saules. Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm arī turpmākajās jūlija nedēļās laika apstākļi būtiski nemainīsies, viņš piebilda.

Jau ziņots, ka šogad pavasarī laika apstākļi bija salīdzinoši vēsi. Maija pirmajā pusē Latvijā daudzviet bija salnas. Piemēram, 10. un 11.maijā tika pārspēts visas Latvijas aukstuma rekords. Taču turpmākajās diennaktīs gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstinājās.

Latvijas Augļkopju asociācija apvieno aptuveni 400 lielāko Latvijas augļkopju. Organizācijas mērķis ir palīdzēt augļkopjiem aktīvi piedalīties viņiem labvēlīgas lauksaimniecības politikas veidošanā, kā arī meklēt iespējas, kur pārdot Latvijā saražotos augļus.

 

Top komentāri

Randy, BR-Deutschland & Latvija, €U
R
Audzeet ogas/augljus (shajaa gqadiijumaa - viinogas) kas Latvijaqs klimatiskajiem apstaakljiem nav iipashi piemeeroti - ok, pashu izveele, ja nav ko dariit. Bet nevajag peec tam zzheeloties, ka 'neiznaak'.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas