Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

AT mīkstina sodu bijušajam zemessargam un dziedniekam, kurš apsūdzēts par uzmākšanos nepilngadīgajām

Apelācijas kārtībā izskatot krimināllietu pret bijušo zemessargu un sertificētu dziednieku Mārtiņu Rodi, kurš apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos nepilngadīgām meitenēm, kā arī iespaidīga kaujas ieroču un sprāgstvielu arsenāla glabāšanu savā dzīvesvietā, Augstākā tiesa (AT) nedaudz mīkstinājusi viņam pirmajā instancē piespriesto divu gadu un sešu mēnešu cietumsodu, tā vietā sodot apsūdzēto ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un diviem mēnešiem.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT Krimināllietu tiesu palāta Rodes lietu šodien izskatīja un Rīgas apgabaltiesas spriedumu tajā atcēla daļēji. Proti, palāta attaisnoja Rodi apsūdzībā pēc Krimināllikuma (KL) 162.1 panta par pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās. Savukārt pēc KL 162.panta 1.daļas no apsūdzības tika izslēgtas pāris epizodes, tāpēc arī sodu Rodem apelācijas instances tiesa par dažiem mēnešiem samazināja.

Rezultātā apelācijas instances tiesa Rodem kā galīgo sodu noteica reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un diviem mēnešiem.

Pilns šodien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 13.oktobrī, bet pēc tam noteiktajā termiņā lietas dalībnieki to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā, pastāstīja Kataja.

Kā ziņots, pirmās instances tiesas spriedumu šajā lietā pārsūdzēja pats apsūdzētais un viņa advokāte.

Izskatot lietu pirmajā instancē, pērn 22.decembrī Rīgas apgabaltiesa Rodem piesprieda divu gadu un sešu mēnešu cietumsodu bez mantas konfiskācijas. Prokurore viņam kā galīgo sodu bija lūgusi noteikt trīs gadu brīvības atņemšanu bez mantas konfiskācijas un ar policijas kontroli uz trim gadiem.

Apgabaltiesa apsūdzēto atzina par vainīgu pēc četriem KL pantiem - par netiklu darbību izdarīšanu ar nepilngadīgo pret viņa gribu, par 16 gadu vecumu nesasniegušas personas pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās, par pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu ievešanas, izgatavošanas un izplatīšanas noteikumu pārkāpšanu, kā arī par šaujamieroču un munīcijas nelikumīgu glabāšanu. Savukārt pēc panta par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo vai atkārtoti vai ja to izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi izvarošanu, Rode tika attaisnots.

Apsūdzētais jau iepriekš atradās apcietinājumā, un, pasludinot pirmās instances tiesas spriedumu, viņam drošības līdzeklis netika grozīts.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Rodes advokāte Māra Ļūļa-Frankēvica, apsūdzības daļā par seksuālu uzmākšanos nepilngadīgajām Rode savu vainu kategoriski noliedza. Savukārt šaujamieroču un munīcijas nelikumīgā glabāšanā apsūdzētais atzinās - šajā daļā strīda nav, sacīja aizstāve. Tāpat apsūdzētais nenoliedza faktu, ka viņa mobilajā tālrunī bijuši lejupielādēti nepiedienīga satura videomateriāli, taču Rode pats tos neesot ielādējis.

Jau ziņots, ka 2009.gada augusta beigās ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) anonīmā tālruņa starpniecību tika saņemta informācija par kādu dziednieku, kurš seksuāli uzmācies nepilngadīgajai. Pēc aģentūra LETA rīcībā esošās informācijas, sūdzība bija par bijušo zemessargu Rodi.

Nekavējoties tika sākta izmeklēšana, kuras gaitā izdevās noskaidrot divas cietušās un savākt pierādījumus par vismaz 14 epizodēm. Savukārt 2009.gada 24.septembrī dziednieka dzīvesvietā veiktās kratīšanas laikā tika atrasts arī iespaidīgs šaujamieroču un sprāgstvielu arsenāls - vairākas bises, arbalets, sprāgstvielas un munīcija. Ieroči un munīcija pie aizdomās turamā varēja būt saglabājušies kopš darba Zemessardzē pirms vairākiem gadiem.

Bijušais zemessargs kā sertificēts dziednieks pārsvarā praktizējis Krimuldā, Rīgā un, iespējams, arī Talsos un Ogrē. Viņš agrāk nav bijis tiesāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas