Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Atbalsta Rail Baltica projektēšanas darbu izpildi Latvijas teritorijā

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien otrajam lasījumam atbalstīja grozījumus "Rail Baltica" projekta īstenošanas likumā, kas paredz projektēšanas darbu izpildi un būvdarbu sākšanu Latvijas teritorijā.

Likumprojekts tiek virzīts steidzamības kārtā.

Komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone (AS) uzsvēra, ka "Rail Baltica" projekts ir ārkārtīgi svarīgs gan no ekonomiskā, gan no nacionālās drošības aspekta, it īpaši ņemot vērā ģeopolitisko situāciju pasaulē.

Pašreiz "Rail Baltica" būvprojekta izstrāde atsevišķos posmos kavējas par pieciem gadiem, atbildot uz deputātu jautājumiem pauda likumprojekta autori Satiksmes ministrijā. Savukārt būvdarbu sākšanu posmos, kur būvprojektēšana ir pabeigta, kavē ilgais zemes atsavināšanas process, īpaši gadījumos, ja nav iespējams panākt vienošanos par labprātīgu zemes atsavināšanu. Atsevišķos gadījumos zemju īpašnieki liedz piekļuvi zemes vienībām, un nav iespējams veikt priekšizpētes darbus.

Ar grozījumiem iecerēts par labu valstij nodibināt servitūtu uz citām personām piederošo nekustamo īpašumu, ja tas atrodas "Rail Baltica" projekta īstenošanas teritorijā un ir nepieciešams priekšizpētes darbu, būvdarbiem nepieciešamo sagatavošanās darbu un būvdarbu veikšanai.

Likumprojekta mērķis ir veicināt nacionālo interešu objekta - Eiropas standarta platuma publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras "Rail Baltica" un ar tās būvniecību saistīto būvju - projektēšanas darbu izpildi un būvdarbu uzsākšanu Latvijas teritorijā. Īpašs tiesiskais regulējums atsevišķu procesu optimizācijai nodrošināšot efektīvāku "Rail Baltica" projekta īstenošanu un tā mērķu sasniegšanu.

Grozījumi paredz, ka "Rail Baltica" projekta teritorijā būvniecības procesa dalībniekam, tā pilnvarotajai personai vai piesaistītiem pakalpojumu sniedzējiem ir tiesības bez saskaņošanas ar zemes īpašnieku vai tiesisko valdītāju veikt projektēšanas darbiem nepieciešamās tehniskās izpētes.

Likumprojektā teikts, ka "Rail Baltica" projektā ilgākā laika periodā identificētas problēmas pabeigt projektēšanu, veikt būvdarbiem nepieciešamos sagatavošanās darbus un visbeidzot būvdarbus, kam var būtiski traucēt nekustamo īpašumu īpašnieku atteikšanās sadarboties ar "Rail Baltica" projekta ieviesēju vai tā pilnvaroto personu.

Likumprojekts paredz papildināt "Rail Baltica" projekta īstenošanas likumu ar pantu, kas noteic, ka uz citām personām piederošo nekustamo īpašumu "Rail Baltica" projekta īstenošanas teritorijā nodibināms servitūts par labu valstij Satiksmes ministrijas (SM) personā. Servitūta nodibināšanas mērķis ir nodrošināt SM un tās pilnvaroto personu tiesības nekavējoties un netraucēti uzsākt "Rail Baltica" projekta īstenošanu tam nepieciešamajā teritorijā.

Servitūta apjoms būs nosakāms tiktāl, ciktāl tas ir nepieciešams netraucētai "Rail Baltica" projekta īstenošanas darbību veikšanai, maksimāli ievērojot personas tiesiskās intereses uz nekustamā īpašuma aizsardzību.

Par servitūta nodibināšanu īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju plānots informēt, publicējot paziņojumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", kā arī nosūtot rakstveida paziņojumu. Servitūtu paredzēts nodibināt līdz brīdim, kad īpašums vairāk nav nepieciešams priekšizpētes darbu veikšanai vai tiek atsavināts.

Būvdarbu sagatavošanas darbi šā likuma izpratnē ietver zemes ierīcības projektu izstrādi, zemes kadastrālo uzmērīšanu, atmežojamās meža zemes izvietojuma plāna sagatavošanu, atļauju saņemšanu koku ciršanai, koku un krūmu ciršanu, atmežošanu, augsnes virskārtas noņemšanu, pagaidu ēku un inženierbūvju ierīkošanu, arheoloģiskās un inženiertehniskās izpētes, tehniskajos vai īpašajos noteikumos paredzētās izpētes, meliorācijas sistēmu būvniecību un uzturēšanu, kā arī pirmās grupas inženierbūvju demontāžu, aizsardzību un pārbūvi gadījumos, kad ir saņemts saskaņojums no attiecīgās inženierbūves īpašnieka vai turētāja, un citus zemes gabala sagatavošanas darbus.

Grozījumi paredz, ka būvniecības procesa dalībniekam vai tā pilnvarotajai personai, vai piesaistītiem pakalpojumu sniedzējiem, ir tiesības sākt "Rail Baltica" projekta īstenošanu bez nekustamā īpašuma īpašnieka vai, ja tāda nav - tiesiskā valdītāja, piekrišanas "Rail Baltica" projekta būvdarbiem paredzētās zemes vienības platībā, ja uz tās neatrodas citai personai piederošas virszemes būves, un par kuru SM pieņēmusi Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā noteikto lēmumu par atlīdzības apmēru.

Ar 2016.gada 24.augusta Ministru kabineta rīkojuma "Rail Baltica" un ar tās būvniecību saistītajām būvēm noteikts nacionālo interešu objekta statuss.

"Rail Baltica" projekta ietvaros paredzēts izbūvēt jaunu dzelzceļa infrastruktūru un ar tās būvniecību saistītās būves, kas šķērsos Latvijas teritoriju 265 kilometru garumā. Ievērojot "Rail Baltica" projekta būvdarbu apjomu, plašo ģeogrāfisko teritoriju un apstākli, ka projekta realizācijai izšķirošs ir Eiropas Savienības finansējums, būvprojektu izstrāde, nekustamo īpašumu atsavināšana un tiesību iegūšana būvdarbu veikšanai tiek organizēta paralēli projektēšanai un tehnisko risinājumu izstrādei.

Lai veicinātu "Rail Baltica" projekta realizēšanu, tika izstrādāts "Rail Baltica" projekta īstenošanas likums, kas stājies spēkā 2022.gada 14.novembrī, kura mērķis ir nodrošināt sekmīgu un savlaicīgu projekta īstenošanu.

Minētais likums satur deviņas normas, kas regulē dažādus ar projekta ieviešanu saistītus jautājumus, tomēr, kā norāda grozījumu autori Satiksmes ministrijā, ir identificēta virkne citu jautājumu, kurus nepieciešams noregulēt, lai veicinātu projektēšanas darbu pabeigšanu finansēšanas un projektēšanas līgumos noteiktajos termiņos un uzsāktu būvdarbus. Kamēr nav pabeigti projektēšanas darbi un veikta nekustamo īpašumu atsavināšana par labu valstij, nav iespējams uzsākt nacionālo interešu objekta "Rail Baltica" dzelzceļa infrastruktūras būvdarbus.

Iecerēts, ka likuma grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie otrajā - galīgajā - lasījumā vēl jāatbalsta Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas