Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Atbalsta priekšlikumu tabaku veikalos tirgot tikai pēc cenu lapām

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien atbalstīja priekšlikumu, kas paredz, ka tabakas izstrādājumi veikalos vairs nebūs pircējiem redzami un tos varēs iegādāties tikai pēc cenu lapas. Šādas izmaiņas paredz grozījumi tabakas apriti regulējošajā likumā, ko atbildīgā komisijas atbalstījusi otrajā lasījumā, vēsta Saeimas Preses dienests.

Piedāvātā likumprojekta redakcija paredz, ka mazumtirdzniecības smēķēšanas produktus ir aizliegts izvietot tā, ka pircēji tos var redzēt. Šī norma attieksies uz tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm, kā arī šo produktu preču zīmēm. Lai nodrošinātu pircējiem informāciju par šo produktu pieejamību, veikalā pēc pircēja pieprasījuma būs pieejama informācijas lapa, kurā norādīts izstrādājuma nosaukums, tā cena un daudzums vienā iepakojuma vienībā.

Jaunā norma neattieksies uz beznodokļu tirdzniecības veikaliem, starptautiskajos reisos iesaistītajiem kuģiem, kā arī specializētajiem smēķēšanas produktu veikaliem, kas atrodas konstruktīvi nodalītās telpās un aprīkoti ar atsevišķu ieeju, un preces un preču zīmes ārpus šīs tirdzniecības vietas nav redzamas.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) norādījusi, ka priekšlikums par cigarešu aizvākšanu no pircēju acīm galvenokārt ir vērsts uz jauniešu auditoriju un cilvēkiem, kuri ir atmetuši vai vēlas atmest smēķēšanu. Līdzīgi tabakas pieejamības ierobežojumi jau ieviesti vairākās citās Eiropas valstīs.

Stingrākus tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumus paredz grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, ko Sociālo un darba lietu komisija izskata otrajā lasījumā.

Vienlaikus likuma grozījumi paredz, ka tabakas izstrādājumu un citu smēķēšanas produktu un ierīču iepakojuma noformējumā nedrīkstēs izmantot Latvijas valsts simbolus, kā arī fizisku personu un animācijas tēlu attēlojumus. Aizliegums attieksies uz šo produktu jebkādu ārējo iepakojumu, un tā noformējumā nedrīkstēs izmantot, piemēram, valsts karogu, attēlus ar atpazīstamām personām vai animācijas filmu varoņu tēliem.

Likuma izmaiņas rosinātas, jo saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas Vispārējās konvencijas par tabakas uzraudzību vadlīnijām smēķēšanas produktu un ierīču popularizēšana ir viena no reklāmas un produktu veicināšanas formām, kas ir aizliedzama.

Komisijas deputāti risināja priekšlikumu iesniegumu termiņu trešajam lasījumam noteikt 3. septembrī, ņemot vērā, ka likumprojekts pēc pieņemšanas otrajā lasījumā jānosūta izvērtēšanai Eiropas Komisijā.

Top komentāri

ļuļa
ļ
kārtējais priekšvēlēšanu debīlisms. ar likumu par e-receptēm jau panāca, ka rindas aptiekās ir neciešamas, tagad man ar savu piena paku būs jāstāv 3x ilgāk rindā, jo kāds pētīs cigarēšu cenu lapu. tak aizvāciet tās cigaretes vispār no kasēm prom, un iekārtojiet lielveikalā atsevišķu būceni, kur viņas tirgo, un visiem būs labi.
Kārtējais stulbums
K
Iepirkšanās kļūs pavisam stulba. Sevišķi lauku veikalos.
reptilis
r
Iekopēju savu vakardienas komentāru,lai cilvēki padomā par lietas būtību-...tas viss ir liekulība....cigaretes un smēķētāji ,kā arī alkoholiķi ļoti būtiski papildina budžetu! ...,ja kāds nopietni,gribētu cinīties pret smēķēšanu ,tad cigaretes izsniegtu aptiekās pret receptēm par mazu naudu vai apmaksātu nikotīna plāksterus vai nikotīna aizvietojošo terapiju. Un pirmais ,kad vajag naudu,tad uzreiz paaugstina akcīzi tabakai un alkoholam,jo sabiedrība un paši pīpmaņi zina - tas taču ir slikti ....pīpēt vai dzert.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas