Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Atbildība par bērnu drošību arī izglītības iestādēm

Vecāku sarunas ar bērnu par ceļu satiksmes drošību ir neatsveramas, taču liela loma skolēnu izglītošanā šajos jautājumos ir arī izglītības iestādēm, tai skaitā – bērnudārziem. Pēdējos gados ir pozitīva tendence, ka aizvien vairāk skolu domā, kā interesantāk sniegt bērniem zināšanas par drošību uz ceļa, un tās vairs nav tikai retas audzināšanas stundas. Daļā skolu ir pat obligāta prasība iegūt velosipēda vadītāja apliecību, un tas būtībā ir skolas uzdevums, īpaši, ja skolēni ceļu no mājām līdz izglītības iestādei mēro ar velosipēdu.

Pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) speciālistes Valdas Kjasperes domām, skolā var pastiprināt tās zināšanas un attieksmi, ko bērns ir ieguvis ģimenē. Attiecīgi – ja skolēna zināšanas ir pietiekami kvalitatīvas, skolotājs var tās papildināt, bet, ja izpratne par ceļu satiksmes drošību bērnam ir slikta, skolā skaidrojot var radīt bērnam pareizo lietu izpratni. Pedagoģiskajam procesam jānotiek atbilstoši bērnu vecumam, jo gājēji skolēni ir gan pirmajā, gan sestajā, gan divpadsmitajā klasē. Tikai pirmajā klasē bērni ir ļoti disciplinēti un ievēro noteikumus, turpretim jau pusaudža vecumā ir vēlme riskēt un izrādīties.

Izglītības iestādē ir svarīgi rūpēties, lai skolēni pārzina ceļu satiksmes noteikumus tādā līmenī, lai attiecīgajā vecumā varētu braukt ar velosipēdu. Kjaspere uzskata, ka skolai, pieļaujot, ka bērni uz izglītības iestādi brauc ar velosipēdu, arī jābūt līdzatbildīgai par bērnu drošību. Pēdējos gados šajā ziņā situācija ir ļoti uzlabojusies. Atsevišķas izglītības iestādes pat pieņēmušas lēmumu, ka visiem skolēniem, kuri brauc ar velosipēdu, jābūt vadītāja apliecībai un galvā – aizsargķiverei. Ja šie noteikumi netiek ievēroti, velosipēds tiek paturēts, līdz pēc tā atnāk vecāki. Turklāt izglītības iestādes piedāvā arī skolā nokārtot eksāmenu, lai saņemtu velosipēda vadītāja apliecību. Pašlaik, kad mācības jau iet uz beigām, daudzās skolās tiek pievērsta pastiprināta uzmanība ceļu satiksmes noteikumiem, un CSDD darbinieki dienā dodas uz piecām sešām skolām, lai pieņemtu teorētisko eksāmenu. Par izglītības iestāžu ieinteresētību atzinīgi izsakās arī Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis – gada laikā policijas darbinieki dodas vairāk nekā 800 vizītēs uz izglītības iestādēm, lai skaidrotu bērniem ceļu satiksmes noteikumus.

Viena no skolām, kas regulāri aicina CSDD speciālistus, ir Ādažu vidusskola. Skolas direktores vietniece Anita Milanceja Dienai skaidro, ka iniciatīva aizsākta gandrīz pirms desmit gadiem, kad CSDD pārstāvji sāka braukt uz skolām, lai runātu par ceļu satiksmes drošību. Kopš tā laika projektu nedēļā 6. klašu skolēni mācās ceļu satiksmes noteikumus un nedēļas beigās liek eksāmenu, lai saņemtu velosipēda vadītāja apliecību.

Pērn, mainoties likumdošanai, šāda iespēja bijusi arī 5. klašu skolēniem, šogad iesaistīti arī 4. klašu skolēni. Kopumā eksāmenu kārtojuši vairāk nekā 300 bērnu. Lai gan viens no iemesliem, kāpēc skola atbalsta šāda veida aktivitātes, ir labā veloinfrastruktūra skolas apkaimē, Milanceja apliecina, ka nekas nemainītos arī tad, ja skola atrastos laukos. Būtiski, lai bērni pārzina ceļu satiksmes noteikumus un jūtas droši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas