Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Šobrīd ES valstis apņēmušās līdz 2020. gadam pārstrādāt pusi atkritumu, un tiek apspriesta ideja par jauno mērķi padarīt 90% atkritumu pārstrādi

Atkritumu sāga turpinās

Jautājums par stikla pudeļu, PET pudeļu un skārdeņu depozītsistēmu, ko Latvijā apspriež jau apmēram astoņpadsmit gadu, atkal atgriezies Saeimā. Arī šoreiz diskusijā iesaistītie nav gatavi nonākt pie galēja risinājuma. Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ieskatiem, jāgaida līdz 2020. gadam, lai izvērtētu pašreizējo sistēmu un apsvērtu, vai tajā vajag kaut ko mainīt.

Var tikai aizrādīt

2014. gadā Latvija poligonos apglabāja apmēram 80% atkritumu. Savukārt ES šobrīd apspriež iespēju izvirzīt mērķi, kas paredz, ka līdz 2030. gadam sadzīves atkritumu poligonos var glabāt ne vairāk kā 10%, trešdien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē informēja VARAM valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola. ES cer panākt, ka resursi tiek izmantoti atkārtoti. 

"Viens no veidiem, kā samazināt apglabājamo atkritumu daudzumu, ir vākt dalīti," skaidro Ozola. Latvijā šī sistēma bija jāievieš līdz 2014. gadam, un rezultātā daudzviet iedzīvotāji atkritumus šķiro vairākos konteineros pie savām mājām. Tomēr ne visur tas iespējams. Septiņās pašvaldībās dalītā atkritumu vākšana pieejama tikai atkritumu savākšanas laukumos vai atsevišķos punktos, bet iedzīvotājiem trīspadsmit pašvaldībās šādu iespēju nav vispār, liecina VARAM dati. Lai arī teju puse no Latvijas iedzīvotājiem šķiro atkritumus, 70% no tiem, kas to nedara, atzīst, ka to darītu, ja būtu nodrošināti nepieciešamie apstākļi. Sodīt pašvaldības par pienākumu nepildīšanu īsti nav iespējams. VARAM var atstādināt tās vadītāju, bet to parasti dara smagu pārkāpumu gadījumā, teica Ozola. "Ministrija var aizrādīt, sniegt viedokli un aicināt prasības izpildīt. To mēs arī darām," viņa norādīja.
 

Desmit tūkstoši gaida

Lai situāciju mainītu, palīdzētu iegādāties atkritumu konteinerus un transportlīdzekļus, pilnveidotu atkritumu laukumus, nozarē plānotas ES fondu investīcijas 41 miljona eiro apmērā. Savukārt vairāk nekā desmit tūkstošiem iedzīvotāju, kas parakstīja iniciatīvu portālā Manabalss.lv, bija vēl kāda ideja, kā vismaz daļēji cīnīties ar problēmu.

Biedrības Zaļā brīvība vadītājs Jānis Brizga, kas Manabalss.lv norādīts kā pārstāvis iniciatīvai par PET pudeļu un citu dzērienu iepakojuma nodošanas sistēmas izveidi, Dienai skaidroja, ka tas ir svarīgi ne tikai tāpēc, lai mežos samazinātos izmētāto pudeļu skaits, bet arī tāpēc, lai palielinātos kopējais šķiroto atkritumu apjoms valstī. Citās valstīs depozītsistēmas efektivitāte parasti ir ļoti augsta – tiek savākti vairāk nekā 80% no pārdotajiem dzērienu iepakojumiem. To apstiprināja arī Ozola. Igaunijā, kur sistēma ieviesta kopš 2006. gada, izdodas pat savākt apmēram 90% iepakojumu. Turklāt, kā stāsta Brizga, efektivitāte veidojas arī no tā, ka atkritumu savākšanas organizācijām, lai sasniegtu savācamo atkritumu daudzuma mērķus, nāktos pastiprināti pievērst uzmanību arī citiem, sarežģītāk savācamiem materiāliem.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 20.aprīļa, numurā!

 

Top komentāri

reālists
r
Kā tad, ka nevajag šķirot, citādi Sesks gar atkritumu kalnu nevarēs staigāt SIA eco kurzeme ķiverē!
lasītājs
l
Latvija slīkst plastmasas pudelēs, un nav skaidrs, kas ir jādara ?
tam
t
monstram gerhardam 18 gadi par maz liekas? šausmīgi iedomāties, ka varbūt viņš ir nemirstīgs ļaunums...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas