Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Augstskolas piepelnoties uz studentu rēķina

Dažas augstskolas, iespējams, uz studentu rēķina papildus nopelna, uz laiku pieturot studentam pienākošos naudu, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness (DB).

DB redakcijā vērsās kāda topošā studenta vecāki, paužot neizpratni par privātās augstskolas noteikto kārtību tam, kad tiek atmaksāts studenta veiktais avanss jeb tā studiju maksas daļa, kas nosedz pirmos studiju mēnešus. Tā kā ģimene nav tik bagāta, lai par studijām samaksātu vairāk nekā 1000 Ls gadā, students plāno pieteikties arī valsts galvotā kredīta saņemšanai. Tos šogad izsniedz SEB banka.

Lai augstskolai samaksātu tās prasītos vairāk nekā 300 Ls, ģimenei nācās aizņemties šo summu. Tos var atgūt, bankai piešķirot un pārskaitot augstskolai studiju kredītu. Tomēr liels bija pārsteigums par augstskolas teikto, ka savu avansu ģimene varēs dabūt vien nākamā gada februārī, kas ir 6–7 mēneši pēc avansa veikšanas un pāris mēneši pēc tam, kad banka varētu būt ieskaitījusi kredītu, kas segs samaksu par pirmo semestri.

DB aptaujāja vairākas augstskolas par tajās iedibināto kārtību šo avansu atmaksas laiku. No saņemtajām atbildēm var secināt, ka visoperatīvāk avansus atmaksā Latvijas Universitāte (LU), bet privātajās augstskolās termiņi un arī paustie argumenti šādu termiņu noteikšanai ievērojami atšķiras. Spriežot pēc Izglītības un zinātnes ministrijas Studiju un zinātnes administrācijas vadītāja Jāņa Ķirsona teiktā, likums nenosaka, cik ilgā laikā augstskolai jāatmaksā studentam tā iepriekš veiktais mācību maksas maksājums, tādējādi tās šajā ziņā darbojas pēc uzņēmējdarbības likumiem – vienojoties ar studentu. Pēc SEB bankas eksperta teiktā, nav argumentu tam, ka skola pietur studenta samaksāto naudu, un būtu tikai korekti, ja skola atmaksātu studenta privāto naudu uzreiz pēc tam, kad saņemta bankas nauda – attiecīgajam studentam piešķirtais studiju kredīts. Ja kāda augstskola šo termiņu noteikusi ar nobīdi pat pāris mēnešu, nevar izvairīties no secinājuma, ka augstskola šo naudu izmanto papildu peļņas gūšanai, secina bankas eksperti.

Pilnu rakstu lasiet 2.septembra laikrakstā Dienas Bizness! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas