Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Baltijai var būt vajadzīga pašai sava AES

Plānotie un topošie atomelektrostaciju (AES) projekti Baltijas kaimiņvalstīs - Somijā, Krievijā, Baltkrievijā un Polijā - mūsu reģiona energoapgādes situāciju ietekmēs tikai netieši, prognozē Latvijas enerģētiķi. Vienlaikus enerģētikas eksperti arī pieļauj, ka neatkarīgi no Visaginas AES projekta (Lietuvā) turpmākās attīstības Baltijas valstīm ātrāk vai vēlāk būs jāatgriežas pie jautājuma par iespējamo savas AES būvniecību, jo citu, konkurētspējīgāku risinājumu reģiona apgādei ar elektroenerģiju nav.

Pasaules Enerģētikas padomes Latvijas Nacionālās komitejas loceklis Ilmārs Stuklis norāda, ka, līdzīgi kā Baltijas valstīs, Krievijā un Baltkrievijā liela daļa elektroenerģijas ražošanas risinājumu ir jau samērā veci, darbojas ar fosilo kurināmo, un tiem ātrāk vai vēlāk būs nepieciešama nomaiņa. Tāpēc topošā Ostrovecas AES (Baltkrievijā) un arī topošā Ļeņingradas AES (Krievijā) nepieciešamas šo valstu iekšējā elektrības patēriņa segšanai nākotnē. Nav pamata domāt, ka to ražotā elektrība tiešā veidā noteiks Krievijas elektrības eksporta politiku, un to ietekme uz Baltijas valstīm būs tikai pastarpināta. "Protams, viss, kas notiek Baltijas valstu, Krievijas un Baltkrievijas kopīgajā pārvades sistēmas lokā, tehniski mūs skar, tomēr no cenu viedokļa šiem ražotājiem jebkurā gadījumā būs jākonkurē ar piegādēm no Skandināvijas," skaidro Stuklis, piebilstot, ka šobrīd sastingušais Kaļiņingradas AES projekts jāvērtē atsevišķi - tā realizācija bez starpvalstu savienojumu uzbūvēšanas nebūs iespējama, jo reģionā nav pietiekami liela elektrības patēriņa.Savukārt AS_ Latvenergo _ražošanas direktors Māris Kuņickis norāda, ka Baltijas un kaimiņvalstu energosistēmas darbības principu dēļ iespējas piegādāt elektroenerģiju no Ostrovecas AES ir ļoti ierobežotas. Arī Ļeņingradas AES jaunie energobloki tiešā veidā Baltijas apgādi neskar, jo piegādes no Krievijas jau šobrīd Krievijas-Igaunijas un Igaunijas-Latvijas starpsavienojumu kapacitātes dēļ ir ierobežotas. Turklāt jebkurā gadījumā elektrība no jaunajām elektrostacijām Baltijas valstī var tikt pārdota tikai par cenu, kādā ir Nord Pool Spot biržas Latvijas apgabalā. Latvenergo pārstāvis vēl uzsver, ka Latvijai ir nozīmīgs arī topošo Krievijas un Baltkrievijas elektrostaciju kodoldrošības aspekts, jo tās atrodas Latvijas teritorijas tiešā tuvumā.Arī pagaidām vēl tikai idejas līmenī eksistējošais Polijas un ilgstoši topošais Somijas kodolreaktors radikālas pārmaiņas reģiona energoapgādē neienesīs, prognozē eksperti. Kodolfiziķis, bijušais Salaspils kodolreaktora inženieris Valdis Gavars norāda, ka Somijas Olkiluoto AES topošā reaktora būvniecība ir pamatīgi aizkavējusies, kaut gan tajā izmantots principiāli jauns kodolreaktora modelis. Tomēr ir skaidrs, ka ātrāk vai vēlāk tas darbu sāks, un tam jau ir garantēts arī noieta tirgus - visticamāk, tā ražoto elektrību pirks AES uzņēmuma akcionāri vai arī tā tiks tirgota biržā un, visticamāk, ļoti būtisku iespaidu uz elektrības cenām Baltijā neatstās, prognozē I. Stuklis.Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena otrdien, 12.novembrī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas