Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bankas pirmajā ceturksnī norakstījušas kredītus 33 miljonu eiro apmērā

Bankas šogad pirmajā ceturksnī norakstījušas kredītus 33 miljonu eiro apmērā, tai skaitā rezidentu nefinanšu uzņēmumiem - 13,3 miljonus eiro, bet rezidentu mājsaimniecībām - 19,5 miljonus eiro.Savukārt no nerezidentiem izsniegtiem kredītiem norakstīti kredīti 0,8 miljonu eiro apmērā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) publicētā informācija.

Norakstīto kredītu apmērs bija samērā zems, taču to var skaidrot ar sezonālo efektu, jo apjomīgāka bilanču "tīrīšana" noris gada beigās, kā arī atgūšanā esošo kredītu apmērs un īpatsvars ir samazinājies salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, skaidro FKTK.Saskaņā ar FKTK datiem šogad pirmajā ceturksnī rezidentu kredītportfelis turpināja samazināties, gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kredītu atlikumam sarūkot par 0,8%. Tautsaimniecības nozaru dalījumā dinamika bija atšķirīga, piemēram, ar nekustamo īpašumu saistīto nozaru portfelis turpināja samazināties, bet lauksaimniecības un dažu pakalpojumu nozaru kredītatlikums pieauga. Nerezidentu portfelis pieauga par 10,2%, taču to lielā mērā izskaidro ASV dolāra kursa stiprināšanās attiecībā pret eiro, jo divas trešdaļas no nerezidentiem izsniegtajiem kredītiem ir denominētas ASV dolāros.Jaunās kreditēšanas apjoms joprojām nespēja segt portfeļa amortizāciju un norakstījumus, lai gan rezidentu nefinanšu uzņēmumiem kļuva pieejams (izsniegts un piešķirts) nedaudz lielāks finansējuma apjoms nekā attiecīgajā periodā pērn (par 14% jeb 36 miljoniem eiro), sasniedzot gandrīz 290 miljonus eiro. Nozaru dalījumā gandrīz trešdaļu uzņēmumu jauno kredītu struktūrā veidoja operācijām ar nekustamo īpašumu un būvniecībai piešķirtie kredīti, tiem sekoja apstrādes rūpniecības un tirdzniecības nozaru kredīti.Savukārt rezidentu mājsaimniecību kreditēšanā mājokļa iegādei nebija būtisku izmaiņu (samazinājums par 2%), pieejami kļuva kredīti gandrīz 52 miljonu eiro apmērā. Aktivitātes pieaugums bija vērojams patēriņa kreditēšanā (kāpums par 35% jeb 10 miljoniem eiro) salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, mājsaimniecībām kļūstot pieejamiem norēķinu karšu un patēriņa kredītiem 30 miljonu eiro apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas