Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Banku analītiķi decembrī prognozē gada inflāciju 1,9% apmērā

Latvijā patēriņa cenas 2016.gada decembrī salīdzinājumā ar novembri varētu būt augušas par 0,3%, kas nozīmē, ka gada inflācija decembrī būs sasniegusi 1,9%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi. Savukārt gada vidējā inflācija pērn Latvijā varētu būt bijusi 0,1% apmērā.

Tostarp Swedbank jaunākā ekonomiste Linda Vildava aģentūrai LETA sacīja, ka patēriņa cenas decembrī salīdzinājumā ar novembri varētu būt augušas par 0,3%, kas nozīmē, ka gada laikā - 2016.gada decembrī salīdzinājumā ar 2015.gada decembri - patēriņa cenas būs palielinājušās par 1,9%.

Viņa skaidroja, ka mēneša laikā lielāko devumu patēriņa cenu izmaiņās noteica degvielas cenas, siltumenerģija un pārtika. "Decembrī diezgan būtiski palielinājās naftas cenas, salīdzinot ar novembri. Tas daļēji atspoguļosies jau decembra degvielas cenās. Naftas un to produktu cenu palielinājuma dēļ pieaugusi arī dabasgāzes cena, kas savukārt nozīmē augstākus siltumenerģijas tarifus. Izejvielu cenas ietekmē arī pārtikas cenas, un, sekojot pasaules pārtikas cenu tendencēm, arī Latvijā pārtikas cenas, īpaši piena produktu, augs," teica Vildava.

Tāpat Swedbank jaunākā ekonomiste norādīja, ka savukārt gada vidējā inflācija 2016.gadā Latvijā varētu būt bijusi nedaudz virs nulles, proti, 0,1%.

Arī "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka decembrī salīdzinājumā ar novembri patēriņa cenas Latvijā varētu būt augušas par 0,3%, kas nozīmē, ka gada laikā patēriņa cenas būs palielinājušās par 1,9%.

"Decembrī inflāciju noteiks cenu pieaugums pārtikai (izņemot produktiem, kuriem tika piemērotas atlaides), siltumenerģijai, degvielai, kā arī kritums sezonālajām precēm - apģērbam un apaviem. Gada svētku mēnesī, cenas būs cēlušās atpūtas, izklaides, kā arī citiem pakalpojumiem," sacīja Gašpuitis.

Viņš arī norādīja, ka pērn gada vidējā inflācija Latvijā varētu būt bijusi 0,1%. "Jābūt krasām novirzēm decembrī, lai tā [prognoze] nepiepildītos," piebilda SEB bankas makroekonomikas eksperts.

Tāpat Gašpuitis atzīmēja, ka šogad cenu līmenis Latvijā celsies straujāk. Primāri to virzīs enerģijas cenas un pakalpojumi, taču nedaudz straujāks kāpums kā pagājušajā gadā gaidāms arī pārtikai.

Arī bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš aģentūrai LETA prognozēja, ka decembrī salīdzinājumā ar novembri patēriņa cenas Latvijā varētu būt augušas par 0,3%, savukārt gada inflācija decembrī varētu būt sasniegusi 1,9%. Līdz ar to 2016.gadā kopumā patēriņa cenas Latvijā būs augušas par 0,1%.

"Diezgan negaidītā inflācijas paātrināšanās pērnā gada pēdējos mēnešos no 0% augustā līdz gandrīz 2% decembrī lielā mērā saistīta ar naftas cenu kāpumu pasaulē un eiro valūtas kursa kritumu attiecībā pret ASV dolāru, kā rezultātā nafta eiro izteiksmē augusi pat straujāk nekā dolāru izteiksmē. Līdz ar to decembrī Latvijā būs kāpušas gan degvielas, gan siltumenerģijas cenas par 2-3%. Papildu tam decembrī, visticamāk, redzēsim arī tālāku pārtikas cenu kāpumu, kas tieši tāpat saistīts ar izmaiņām pasaules tirgos, savukārt sezonālu faktoru ietekmē par 2-3% decembrī varētu samazināties apģērbu cenas. Neliels pieaugums decembrī varētu būt arī pakalpojumu cenās," skaidroja Āboliņš.

Viņš norādīja, ka arī šā gada pirmajos mēnešos inflācija Latvijā turpinās palielināties un atsevišķos mēnešos tā varētu sasniegt 3%.

Āboliņš atzīmēja, ka tostarp mazināsies elektroenerģijas cenas, par 4-7% pieaugs dabasgāzes cena mājsaimniecībām un janvārī gaidāms arī tālāks degvielas cenu kāpums. Tāpat līdz apkures sezonas beigām augs dabasgāzes un attiecīgi arī siltumenerģijas cenas. Savukārt gada otrajā pusē inflācija atkal mazināsies.

Viņš norādīja, ka šogad kopumā patēriņa cenas Latvijā varētu augt par 2,5%, taču naftas cenu kāpumi vai kritumi var ieviest būtiskas korekcijas šajā prognozē.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām decembrī paziņos trešdien, 11.janvārī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka novembrī salīdzinājumā ar oktobri patēriņa cenas Latvijā pieauga par 0,2%, bet gada laikā - 2016.gada novembrī salīdzinājumā ar 2015.gada novembri - inflācija sasniedza 1,3%. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, novembrī bija 0%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas