Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Banku draudi un termiņuzturēšanās atļaujas "pakar gaisā" atbalstu ģimenēm mājokļa iegādei

Lai gan vēl nepieņemta, valdības deklarācijā ierakstītā atbalsta programma jaunajām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei jau apdraudēta, jo nav īstas skaidrības par tās finansējuma avotu. Turklāt bankas jau sākušas draudēt, ka Maksātnespējas likuma grozījumu pieņemšanas gadījumā krasi augs pirmā iemaksa hipotekārā kredīta saņemšanai, kas liktu mainīt iecerēto programmas vērienu.

Atbalsta programmu bija iecerēts finansēt no Imigrācijas likuma grozījumos paredzētā līdzfinansējuma par katru izsniegto termiņuzturēšanās atļauju (TUA) apmaiņā pret nekustamo īpašumu. Līdzfinansējums bija noteikts 25 000 eiro apmērā. Taču Saeimā pieņemtos grozījumus Valsts prezidents Andris Bērziņš nodeva parlamentam otrreizējai caurlūkošanai. Tā kā jautājums par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas kvotām un līdzfinansējuma apmēra noteikšanu jau līdz šim izraisījis karstas diskusijas, paredzams, ka par šo jautājumu vēl gaidāmas cīņas, kuru iznākums nav prognozējams, un līdz ar to arī atbalsta programmas jaunajām ģimenēm nākotne "karājas gaisā".

Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāre Ilona Platonova skaidro - ja grozījumi Imigrācijas likumā tiks būtiski pārskatīti un līdzfinansējums vairs netiks paredzēts vai būs neliels, arī atbalsta programmu īstenot nevarēs. Tā paredzēja garantēt jaunajām ģimenēm hipotekāra kredīta pirmo iemaksu - iecerētais galvojums bija 10-20% no kredīta summas, kas ir aptuvens ekvivalents banku pašreiz noteiktajai pirmajai iemaksai.

Taču, pat ja finansējums programmai tiks atrasts, tās ceļā stāv otrs šķērslis - Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) jau paziņojusi, ka Saeimā izskatāmo Maksātnespējas likuma grozījumu, kas ietver «nolikto atslēgu» principu, pieņemšanas gadījumā hipotekārā kredīta pirmā iemaksa no pašreizējiem 20% tiks pacelta līdz 40%. Un tādā gadījumā paredzētais valsts galvojums jaunajām ģimenēm tik un tā var īsti nepalīdzēt.

Visu rakstu lasiet trešdienas avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas