Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Baudot atpūtu dabā, mediķi aicina uzmanīties no ērcēm

Lieldienas tradicionāli ir laiks, kad cilvēki, baudot svētkus un brīvdienas, kopā ar ģimenēm cenšas doties tuvāk dabai. Pērn Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Lieldienās 24 cilvēkiem tika noņemtas piesūkušās ērces un 38 ērces tika nosūtītas laboratoriskai izmeklēšanai. Šogad pirmā ērce Latvijas Infektoloģijas centrā tika noņemta 23.martā, portālu Diena.lv informēja slimnīcā.

Lai gan ērču monitorings, kas veikts pirms dažām nedēļām, liecina, ka ērču aktivitāte vēl ir zema, salīdzinot ar to, kāda tā mēdz būt maijā-jūnijā, un vidēji uz vienu kilometru var sastapt ap 15 aktīvām Ixodes ērcēm, tomēr iedzīvotājiem, dodoties pastaigās pa mežiem un pļavām vai strādājot mežā un dārzos, jau jābūt uzmanīgiem.

Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs speciālisti uzskata, ka, ņemot vērā pēdējo gadu pieredzi, arī šogad ērču lielāka aktivizēšanās gaidāma aprīlī. Vakcinācijas kabineta ārste Laimdota Saldava informē: "Kopš marta sākuma vakcinācijas kabinetu vidēji apmeklē ap 80 cilvēku dienā, pārsvarā, lai vakcinētos pret ērču encefalītu. Šis fakts ir vērtējams pozitīvi, jo iedzīvotāji, izprotot saslimšanas risku ar ērču encefalītu, nolēmuši vakcinēties, tādējādi izvēloties drošāku iespēju pasargāt savu veselību pret bīstamām, ērču pārnēsātām infekcijām."

Mediķi norāda, ka gada sākums ir atbilstošākais laiks, lai sagatavotos aktīvās atpūtas sezonai, saņemot gan pirmās divas potes pret ērču encefalītu, gan sekojot līdzi savam vakcinācijas kalendāram, nepalaist garām noteiktos revakcinācijas termiņus.

Latvijas Infektoloģijas centrs Vakcinācijas kabinets strādās arī Lieldienās un brīvajās dienās. Ikviens cilvēks, kuram piesūkusies ērce, palīdzību tās noņemšanā var saņemt no plkst.9 līdz 20 Vakcinācijas kabinetā, pārējā diennakts laikā – Uzņemšanas nodaļā. Ērces tiek noņemtas bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas