Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Bēgļu jautājums arvien karstāks

Vairāk nekā 40 deputātu izteiktais ierosinājums valdībai nekavējoties sniegt Saeimā ziņojumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā no Āfrikas un citiem bēgļu izcelsmes reģioniem parlamenta sēdes darba kārtībā vairs neparādīsies. Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) pēc pagājušās nedēļas tikšanās ar premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība) ceturtdien vairs neatbalstīja šā jautājuma iekļaušanu kārtējās sēdes darba kārtībā, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Un tomēr - patvēruma meklētāju ierašanās Latvijā joprojām būs viens no svarīgākajiem jautājumiem, kuru deputāti izvērtēs Saeimas komisiju un frakciju sēdēs, liecināja politiķu teiktais debatēs.

Nacionālās apvienības vārdā Rihards Kols Saeimas sēdē ceturtdien sacīja, ka joprojām ir jautājumi, uz kuriem nav atbildēts, - piemēram, vai ir izvērtēti visi drošības, integrācijas un sociāla rakstura riski, kā arī - vai ir pārliecība par Latvijas institūciju kapacitāti izskatīt liela skaita patvēruma meklētāju pieteikumus. "Ministru prezidente diemžēl nav vēlējusies ņemt vērā Nacionālās apvienības priekšlikumu aktualizēt un definēt vēsturisko apstākļu nozīmi, panākot Latvijai īpašā izņēmuma statusa nostiprināšanu šajā jautājumā Eiropas Savienībā," sēdē sacīja Kols. Tiekoties ar NA, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane paskaidroja, ka nevar pielīdzināt personas, kas bēg no kara skartajām teritorijām, tām personām, kuras ir ieceļojušas Latvijā un kuras valsts ir atzinusi, piešķirot tām nepilsoņa pasi. No videoieraksta noprotams, ka NA līderus atbilde nav apmierinājusi.

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (NA) trešdien komisijas sēdē aicināja kolēģus izbeigt kārtot politiskos rēķinus uz šā jautājuma pamata un apzināties, ka ar 250 bēgļiem, visticamāk, nekas nebeigsies, ņemot vērā situāciju pasaulē. Tāpēc tagad esot svarīgi domāt, kā šos cilvēkus integrēt sabiedrībā. Kols Saeimas sēdē arī atzina, ka Nacionālā apvienība apzinās humānās krīzes apjomus, tāpēc "situācijas nopietnība un tās neatliekamā daba pieprasa pārorientēšanos no teorētisku un skaidrojošu ziņojumu uzklausīšanas uz reālu rīcību".

Pārējie priekšlikuma iesniedzēji savu nostāju nebija mainījuši. No sirds Latvijai deputātam Gunāram Kūtrim nav skaidrs, kāda būs patvēruma meklētāju uzņemšanas finansiālā ietekme uz valsts budžetu. Viņa pārstāvētā partija uzskata, ka "palīdzīgu roku patvēruma meklētājiem drīkst sniegt tikai pēc tam, kad būs novērstas sociālās problēmas pašu valstī un mūsu cilvēki varēs dzīvot cieņpilnu dzīvi". Latvijas Reģionu apvienība aicināja priekšlikumu, kas paredz uzdot valdībai sniegt Saeimā ziņojumu par bēgļu uzņemšanu, nodot Nacionālās drošības komisijai, jo šī jautājuma kontekstā būtisks ir drošības jautājums, uzsvēra Mārtiņš Bondars (LRA). Arī viņš piekrita, ka nākotnē Latvija neizbēgami saskarsies ar bēgļu jautājumu daudz plašākā apmērā, ņemot vērā situāciju pasaulē un Eiropā. Saeima tomēr nenodeva šo jautājumu izvērtēšanai Nacionālās drošības komisijai, kuras priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) norādīja uz pretrunu - iesniedzēji vēlējās panākt lielāku atklātību, bet komisijas sēdes ir slēgtas.

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Premjeri neizvaicās, bet par bēgļiem domās lasiet piektdienas, 4.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas