Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Bērnu marinēšana bērnunamos turpinās

Pēc pērn izskanējušajiem speciālistu apgalvojumiem, ka bērnunami noteikti nav piemērotākā dzīvesvieta bez vecāku gādības palikušiem maziem bērniem, Labklājības ministrija (LM) solīja problēmu risināt, taču Diena uzzināja, ka līdz risinājumam vēl tāls ceļš ejams.

Pērn augustā LM informēja, ka uz Saeimu sūtīs grozījumus, kas paredz: valsts finansēta sociālā aprūpe institūcijās bērniem vecumā līdz diviem gadiem tiks nodrošināta tikai kā pagaidu risinājums - ne ilgāk kā sešus mēnešus - līdz audžuģimenes vai aizbildņa atrašanai. Tagad top jauni priekšlikumi, kā «nemarinēt» bērnus iestādēs, tos prezentēs šāgada otrajā ceturksnī.

Līdztekus uz otro lasījumu Saeimā sagatavoti LM priekšlikumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz, ka, nodrošinot ārpus ģimenes aprūpi bērnam, prioritāri ir jānodrošina aprūpe pie aizbildņa vai audžuģimenē. Taču detalizētu kārtību tie vēl neatrunā. Bērnunamos ievietoto mazo bērnu skaits pēdējo gadu laikā nav mazinājies. Dati, kas apkopoti uz 2012. gada 1. janvāri, liecina, ka valsts sociālās aprūpes institūcijās pakalpojumus saņēma 215 bērnu vecumā līdz diviem gadiem. 2011. gadā bērnunamos savukārt atradās 198 bērni šajā vecuma grupā. Tiesībsargs Juris Jansons iepriekš izteicās, ka situācija šobrīd ir kritiska, «no bērnu tiesību viedokļa tā (bērnunams - red.) ir visnepiemērotākā vide izaugsmei un attīstībai». Bērnam, īpaši līdz triju gadu vecumam, ir nepieciešams stabils atbalsts un konkrēts cilvēks, kuram uzticēties.

Kur palikuši jau pērnā gada laikā izstrādātie grozījumi, Dienai neizdevās LM noskaidrot. Kā Dienu informēja LM Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Egita Dorožkina, LM pašlaik strādājot pie plašākiem un kompleksākiem grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas skaršot arī vairākus citus aprūpes institūcijas aspektus, tādējādi priekšlikumu izstrāde grozījumiem prasīšot ilgāku laiku. Līdz ar to arī grozījumi, kas būs nepieciešami bērnu vecumā līdz diviem gadiem uzturēšanās laika ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā samazināšanai, tikšot virzīti vienkopus kopā ar citiem priekšlikumiem. Tiek izstrādātas pamatnostādnes sociālo pakalpojumu attīstībai 2014. līdz 2020. gadam.

LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme Dienai atzīst, ka problēmas rada tas, ka tīkls ar alternatīviem ārpusģimenes aprūpes nodrošinātājiem, proti, aizbildņiem un audžuģimenēm, ir nepietiekams. «Problēma - vai bērnu līdz gada vecumam katra audžuģimene ir gatava pieņemt,» saka I. Jaunzeme

Tiesa, iepriekš izskanējušas bažas, ka pašvaldībām varētu būt finansiāls izdevīgums, ievietojot bērnu līdz divu gadu vecumam bērnunamā, jo šajās iestādēs pašvaldībai nav jāsedz nekādi izdevumi, kuri rastos, ja bērnu ievietotu audžuģimenē, tad pašvaldībai būtu jāmaksā pabalsts bērna uzturam. LM pārstāvji gan uzsvēruši - nebūtu korekti apgalvot, ka pēc finansiālā izdevīguma savā darbā vadītos visas pašvaldības, bieži ir arī citi rīcības iemesli.

LM rīcībā gan neesot detalizētas informācijas par sociālās aprūpes centros ievietoto bērnu skaitu no katras pašvaldības. Kopumā lielākais ievietoto bērnu vecumā līdz diviem gadiem skaits ir no Rīgas pašvaldības, bet tas saistīts ar iedzīvotāju blīvumu. LM arī uzver, ka ik gadu organizē reģionālos seminārus pašvaldību sociālo dienestu darbiniekiem un tajos aktualizē arī jautājumu par citu ārpusģimenes aprūpes formu attīstību un institūciju savstarpēju sadarbību.

Top komentāri

Maija
M
Lai vini aizrijas ar visiem saviem noteikumiem, vadliinijam un groziijumiem! Viss ir taa sazehgiits, ka berni sezh iestreegusi valstsvechu labirintos! Kura potencialaa audzumamma piekritiis ruupeeties par ziidaini vai mazu beebi par santiimiem? Tas tachu kaa ar jebkuru bernu: stradaat nav iespeejams.
Politpesimists
P
Ziniet kur ir visvairāk bērnu namu? Somijā! Tāpēc, ka Somijā bērnu namā vairāk par 8 (astoņiem) bērniem būt nedrīkst. T.i. viņi dzīvo kā lielā, draudzīgā ģimenē. Ā! Nu jā! Mums tas finansējums.... Tomēr cerība ir - jau sākām dubultot algas politiķu iekārtotajiem valsts uzņēmumos un, pa kluso, valsts pārvaldē strādājošajiem. Progress ir!
Huh...
H
Finansiāli esam labi situēti, neviens no mums nav dzērājs, abi izglītoti, labi amati, labi un mīloši cilvēki, labas galvas uz pleciem (domātu par bērna emocionālajām un praktiskajām vajadzībām: atbalsts, mīlestība, laba izglītība, struktūra, sporta nodarbības, kultūras izglītība, utt)... Bet tas adoptācijas process ir pārsteidzoši grūts, līdz ar to pat nesāksim. Žēl.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas