Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Valsts piedāvāto viesnīcas pakalpojumu izmanto kūtri, rosinās mainīt kārtību

Bez būtiskiem incidentiem

Ceļot nebūtisku apstākļu dēļ Covid-19 pandēmijas laikā neiesaka daudzas valstis. Lidojumi notiek, taču to norisē bieži ir izmaiņas. No 15. janvāra atkal mainīsies noteikumi, un turpmāk lidojumi ES un EEZ valstu robežās vairs netiks atcelti, bet, lai ieceļotu Latvijā, būs jāuzrāda apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu, kas veikts pēdējo 72 stundu laikā. Šāds tests kopš 28. decembra obligāti jāveic Lielbritānijas reisu pasažieriem.

Latvietes, kuras nesen ceļojušas uz/no Anglijas, Dienai stāsta, ka Rīgas lidostā viss norit raiti. Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras informācija liecina, ka valsts līdzfinansēto viesnīcu pakalpojumu iedzīvotāji izmanto kūtri, tādēļ plānots mainīt tā piešķiršanas nosacījumus.


Mēģinās kāpināt interesi

Kopš 28. decembra valsts atbalstu pašizolācijai viesnīcā var izmantot Covid-19 kontaktpersonas un pacienti ar viegliem šīs slimības simptomiem. Šajā laikā bijuši divi repatriācijas reisi – 28. decembrī Londona–Rīga un 29. decembrī Londona–Tallina, kuru pasažieriem lidostā veica Covid-19 testu. Viņus nogādāja viesnīcā RIXWELL Elefant Hotel. Līdz šim pašizolācijas atbalstu izmantojušas vien 79 personas, tostarp 59 repatriētie pasažieri, bet 20 cilvēku pieteikušies paši. 11. janvārī viesnīcās pašizolāciju ar valsts līdzfinansējumu ievēroja vien 14 personu. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora vietniece Iveta Strupkāja iedzīvotāju kūtrumu skaidro ar ierobežoto personu loku, kas var izmantot šo iespēju. Interese varētu palielināties, LIAA noslēdzot līgumus ar viesnīcām arī reģionos. Pašlaik līgumi noslēgti kopumā ar 11 viesnīcām. 

Tā kā pieprasījums nav liels, LIAA rosinās Ekonomikas ministriju pārskatīt atbalsta nosacījumus, par kuriem valdībā varētu lemt nākamnedēļ. "Aptaujājot viesnīcas, kā viens no iemesliem tiek minēts salīdzinoši augstās ēdināšanas izmaksas – no 10 līdz 21 eiro dienā. Tādēļ rosināsim personām, kuras vēlas izmantot pašizolācijas pakalpojumus, nodrošināt arī ēdināšanas izmaksu kompensāciju 80% apmērā, nepārsniedzot 10 eiro dienā," stāsta Strupkāja. LIAA arī rosinās pretendentu lokā iekļaut no ārvalstīm atbraukušās personas un to profesiju pārstāvjus, kuri strādā ciešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem. Pašizolācija viesnīcā gan joprojām būs brīvprātīgs pasākums.


Tests aizlieguma vietā

Noteikumi salīdzinoši bieži mainās lidojumiem uz/no Lielbritānijas, kur atklāts jaunais vīrusa paveids, kas nu jau sasniedzis arī Latviju. Pirmais saslimšanas gadījums esot saistīts tieši ar ceļojumu uz Lielbritāniju, svētdien ziņoja Veselības ministrija. Ņemot vērā ziņas par jauno vīrusa paveidu, Latvijas valdība lidojumus uz/no Lielbritānijas aizliedza no pērnā gada 21. decembra līdz 1. janvārim. Pēc tam atļāva, bet saskaņā ar pagājušajā piektdienā publicēto Slimību profilakses un kontroles centra sarakstu lidojumi no/uz Lielbritāniju, kā arī Lietuvu, Sanmarīno, Čehiju, Lihtenšteinu un Slovēniju atkal aizliegti līdz 14. janvāra pusnaktij. No 15. janvāra plkst. 00.00 atkal būs atļauti lidojumi no/uz valstīm Eiropas Savienības (ES) un Eiropas ekonomiskās zonas robežās, kā arī uz Šveici un Lielbritāniju, bet, lai ieceļotu Latvijā, būs nepieciešams negatīvs Covid-19 tests, kas veikts ne vēlāk kā 72 stundas pirms ieceļošanas. Joprojām būs aizliegti lidojumi uz trešajām valstīm ārpus ES, Dienai skaidro lidostas Rīga Komunikācijas vienības vadītāja Laura Kulakova.

No 2. līdz 7. janvārim Latvijā no Lielbritānijas ielidojuši 1116 pasažieru. Izņemot dažus atsevišķus gadījumus, nav bijis būtisku sarežģījumu saistībā ar obligātu Covid-19 testa nodošanu no Lielbritānijas ieceļojušajiem pasažieriem. «Lidostā darbs tiek organizēts tā, ka pasažieriem ir iespējams saņemt atbildes uz jautājumiem, terminālī ir izvietota attiecīga informācija,» norāda lidostas pārstāve. Viņa arī atgādina, ka pagājušajā nedēļā lidostā tika uzstādīts E. Gulbja laboratorijas bezkontakta analīžu punkts. Sadarbībā ar šo laboratoriju plānots atvērt pastāvīgu analīžu nodošanas punktu lidostas reģistrācijas zālē. 


Bez koda nekur

To, ka lidostā viss norit raiti un bez liekiem sarežģījumiem, apliecina arī divas nesen lidojušās latvietes. Kortnija Māra Gurtlava uz Angliju apciemot tēvu un omīti devās 20. decembra rītā – dienā, kad vakarā Latvija paziņoja par lidojumu atcelšanu. "Apzinājos riskus, izvērtēju visus par un pret, bet tāpat izlēmu braukt. Nosēdēju tur 10 dienas pašizolācijā, bet vietējo ekvivalentu mūsu covidpass man nekur neprasīja, nevienā brīdī nezvanīja un nerakstīja," neslēpjot izbrīnu, pauž Gurtlava. 3. janvārī ar plānoto lidmašīnu atgriezusies atpakaļ mājās Latvijā. Mājupceļš informācijas trūkuma dēļ bijis mazliet neskaidrs, bet gan Stanstedas, gan Rīgas lidostā viss noritējis mierīgi. "Ielidoju Rīgā plkst. 21.45 un jau 22.20 biju ārā no lidostas ar veiktu testu un bagāžu!" viņa stāsta. Pie pasu kontroles jāuzrāda covidpass, tiek iedota speciāla atļauja iziešanai komandantstundas laikā un informatīva lapa par pašizolāciju. Savukārt bagāžas saņemšanas zālē pirms Covid-19 testa veikšanas jāaizpilda veidlapa par kontaktinformāciju. "Uzreiz pasauca testam – nosēdināja, paņēma veidlapu, fiksi degunā, fiksi pie mandelēm, un gatavs. Pat rindā nebija jāgaida, jo vairāki mediķi ir uz vietas. Kopumā process aizņem ap piecām minūtēm. Tad uzreiz saņēmu bagāžu, bet testa rezultāti bija nākamajā dienā," stāsta Gurtlava, piebilstot, ka no testa izsprukt nevar. "Es personīgi priecājos par šādu iespēju – bez maksas, ērti un ļoti ātri uztaisīt testu." Pēc deviņām dienām kopš atlidošanas viņai jāveic atkārtots Covid-19 tests. Pašizolāciju Gurtlava ievēro savās mājās, bet, ja dzīvotu kopā ar cilvēkiem riska grupā, noteikti izmantotu viesnīcas pakalpojumu. 

Savukārt Gita Berga, kura no Lielbritānijas Rīgā ielidoja 10. janvārī, atzina, ka lidmašīna bijusi pārsteidzoši pilna, ļoti daudz pirmsskolas vecuma bērnu un zīdaiņu. Daudziem nav bijis covidpass koda, bet lidmašīnā neviens bez tā nav ticis ielaists. "Nekādu distancēšanos neviens neievēroja ne Mančestrā, ne Latvijā – rindas kā parastos laikos," novērojumos dalās Berga. Viņai nebija jāveic tests un nav jāievēro pašizolācija, jo oktobrī Anglijā izslimojusi Covid-19, par ko Latvijas ģimenes ārsts izdevis attiecīgu izziņu. "Uz izziņu lidostā paskatījās kādi trīs cilvēki – acīmredzot nav populāra, līdz visi atzina par gana labu esam un man tika atļauts atstāt lidostu pa atsevišķu eju, garām testiem," stāsta Berga. Bērnus netestēja, un drūzmas nebija, neviens nav pretojies vai strīdējies. Viss šķitis profesionāli un mierīgi. Viņa arī plānojusi Latvijā uztaisīt antivielu testu: "Gribu zināt, cik ilgi vēl pēc izslimošanas esmu imūna. Tas būs mans personīgais pētījums."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas