Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bezdarbnieka palīdzības pabalstu tomēr varētu celt līdz 180 eiro robežai

Bezdarbnieka palīdzības pabalstu tomēr varētu noteikt maksimums 180 eiro apmērā līdz šim paredzēto 130 eiro vietā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Parlamenta Sociālo un darba lietu komisija šodien pirmajam lasījumam atbalstīja likumprojektu, kas paredz bezdarbnieka palīdzības pabalsta ieviešanu maksimums 130 eiro apmērā.

Likumprojektu pirmajā lasījumā piektdien atbalstīja arī Saeima. Par to arī galīgajā lasījumā paredzēts lemt šodien.

Tomēr aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka sākotnēji paredzētais pabalsta maksimālais pabalsta apjoms varētu tikt koriģēts, to ceļot līdz 180 eiro robežai.

Deputāte Anda Čakša (JV), ziņojot par likumprojektu, norādīja, ka par pabalsta lielumu tiek gaidīts Labklājības ministrijas priekšlikums.

Priekšlikumu par bezdarbnieka palīdzības pabalsta maksimuma noteikšanu 180 eiro apmērā iesniedzis deputāts Andrejs Klementjevs, labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), kā arī vairāku citu opozīcijas deputātu grupa.

Komisija šodien vienojās minēto likumprojektu lūgt atzīt par steidzamu, mēģinot to galīgajā lasījumā pieņemt jau šodien. Pabalsta apmēra robežas celšana līdz 180 eiro, visticamāk, tiks iesniegta kā priekšlikums likumprojekta galīgajam lasījumam, ko deputāti attiecīgi varētu arī atbalstīt.

Kā ziņots, Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka bezdarbnieka palīdzības pabalsts tiktu izmaksāts gadījumā, ja persona pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņa, kas ir astoņi mēneši, beigām nebūs atradusi darbu un neveiks saimniecisko darbību. Šāda atbalsta maksimālais apmērs būs ne vairāk kā 130 eiro. 

Pabalstu izmaksātu par periodu no 2020.gada 12.marta līdz persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā četrus mēnešus. Tāpat plānots, ka šis atbalsta mehānisms pastāvēs līdz 2020.gada 31.decembrim.

Bezdarbnieka palīdzības pabalsts tiks izmaksāts apmērā, kādu persona saņēma attiecīgi astotajā vai devītajā mēnesī, bet ne vairāk kā 130 eiro apmērā. Šāds pabalsta apmērs noteikts, par pamatu ņemot spēkā esošajos normatīvajos aktos noteikto trūcīgas ģimenes (personas) ienākumu līmeni jeb 128,06 eiro, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Vienlaikus, pabalsta saņēmēja pienākums būs turpināt piedalīties Nodarbinātības valsts aģentūras noteiktajās aktivitātēs, tostarp, turpināt darba meklēšanu un pieņemt piemērotu darba piedāvājumu, kā arī ievērot citus aģentūras nosacījumus.

Plānots, ka bezdarbnieka palīdzības pabalstu nevarēs saņemt vienlaicīgi ar kādu no sociālās apdrošināšanas pabalstiem, valsts pensijām, apdrošināšanas atlīdzību vai ikmēneša atlīdzību bezdarbniekam par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu.

Jau vēstīts, ka ārkārtējā situācija valstī Covid-19 izplatības mazināšanai pagarināta līdz 12.maijam. Valsts šajā laikā noteikusi dažādus atbalsta pasākumus.

pievienota 6.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas