Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis
"Ticu, ka revolūcija medijos, kas notikusi, pateicoties mobilajam internetam, kaut kādā mērā izraisīs arī revolūciju politikā"

Bijušais TV5 direktors nopērk Nozagts.com un veidos "jaunu mediju struktūru"

Bijušais televīzijas kanāla TV5 direktors Mihails Šeitelmans, iegādājoties interneta vietnes Nozagts.com un Ukradeno.nozagts.com, sācis veidot jaunu mediju struktūru, aģentūrai LETA sacīja Šeitelmans.

Viņš norādīja, ka tagad redz iespēju izveidot "jauna modeļa mediju bez hierarhiskas struktūras, kura balstās tikai uz dažiem pilnīgi patstāvīgiem un ar iniciatīvu apveltītiem puišiem".

"Es ticu tam, ka mediji ir principiāli mainījušies un turpinās mainīties vēl straujāk. Esmu vairākus gadus vadījis televīzijas kanālu, pirms pāris gadiem veiksmīgi pārdevu savu iepriekšējo interneta projektu. Vairākus gadus vēroju tirgū notiekošo, un šķiet, ka tagad esmu sapratis, kas būtu jādara. Domāju, ka pēc šī modeļa var veidot gan interneta mediju, gan televīziju. Kā redzat, interneta medijs jau darbojas, jo tas ir lēti. Televīzija maksā dārgāk, tāpēc tagad meklēju naudu šim mērķim," skaidroja Šeitelmans.

Taujāts, par kādiem līdzekļiem ir iegādātas vietnes Nozagts.com un Ukradeno.nozagts.com, Šeitelmans sacīja, ka tās iegādājies par personiskajiem līdzekļiem, un tā esot bijusi "pavisam neliela summa".

"Turpmākai attīstībai būs nepieciešams piesaistīt citu finansējumu, bet tāda pieredze man jau ir. Es jau esmu Latvijas mediju attīstībai piesaistījis ārvalstu investorus - gan holandiešus, gan amerikāņus," stāstīja Šeitelmans.

Vaicāts, kāda bija viņa motivācija iegādāties interneta vietnes Nozagts.com un Ukradeno.nozagts.com, Šeitelmans atbildēja, ka galvenā motivācija bija cilvēki.

"Es pazīstu cilvēkus, kas šīs vietnes izveidoja. Pazīstu viņus kā jaunus un hiperaktīvus Facebook aktīvistus un uzskatu, ka tagad Latvijā un Baltijā ir Facebook laiks. Vienīgi pašā Facebook no auditorijas neizdodas veidot biznesu, tāpēc ir nepieciešami ziņu portāli. Ja nebūtu naudas faktora, tad mēs šīs ziņas publicētu Facebook," skaidroja Šeitelmans.

Taujāts, vai patlaban sniedz konsultācijas kādai no Latvijas politiskajām partijām vai politiķiem, Šeitelmans atbildēja, ka "diemžēl, bet pāris pēdējos gadus nevienu partiju neesmu konsultējis", bet agrāk šādas konsultācijas sniedzis.

"Ticu, ka revolūcija medijos, kas notikusi, pateicoties mobilajam internetam, kaut kādā mērā izraisīs arī revolūciju politikā. Parādīsies jauni cilvēki, tāda Latvijas politikas trešā paaudze, kura izaugs nevis no televizora, bet no mobilā interneta. Tas, kurš pirmais apgūs BigData tehnoloģijas un sāks politikā izmantot mākslīgo intelektu, tas arī uzvarēs. Pasaulē tam jau ir piemēri - Donalds Tramps un Brexit. Ir īstais laiks arī Latvijā paveikt kaut ko tādu," sacīja Šeitelmans.

LETA jau ziņoja, ka savstarpēji saistītās interneta vietnes Nozagts.com un Ukradeno.nozagts.com, kā arī viena no populārākajām sociālā tīkla Facebook lapām latviešu valodā Toma joki ir Drošības policijas redzeslokā, tomēr dienesta pārstāvji nekomentē šo interneta resursu saistību ar personām, kas saņem Krievijas finansējumu un izplata Krievijas ideoloģisko propagandu.

Mārketinga speciālists Jānis Polis savā blogā Ardomu.lv bija publicējis pētījumu, kas atklāj, ka portālu Nozagts.com un Ukradeno.nozagts.com īpašnieks ir prokremliskais aktīvists Ivans Staļnojs. Šīs vietnes publicē no dažādiem interneta resursiem savāktus materiālus pārsvarā par dažādām negācijām un to, cik Latvijā dzīvot ir slikti.

Nesen Staļnoja īpašumā nonākusi arī izklaidējošu foto un video saturu pārpublicējošā Facebook lapa Toma joki, kurai ir aptuveni 150 000 sekotāju, un citas ar to saistītas lapas ar lielu sekotāju skaitu. Tagad arī šis populārais resurss sācis dalīties ar Nozagts.com savāktajiem materiāliem.

Tikmēr Re:Baltica pētījumā noskaidrots, ka Nozagts.com resursa kodols ir agrāk krievu kanālā TV5 un Vesti.lv strādājuši žurnālisti. Arī Staļnoja ceļi savulaik aizveduši uz TV5, kur viņš bijis speciālo projektu direktors. TV5 toreiz pārraides vadīja tagadējais Saskaņas eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins un viņu aizstāvēt uz elektronisko mediju uzraugu kanāls sūtīja Staļnoju. Speciālu raidījumu TV5 sevis slavināšanai pirka Nila Ušakova vadītā Rīgas dome, bet kanāla direktors bija Šeitelmans. Viņš savulaik atlaida gan populāro raidījumu vadītāju Oļegu Ignatjevu, gan galveno redaktoru Vladu Andrejevu - paši atlaistie notikušo neslēpti saistīja ar Ušakova spiedienu tikt vaļā no kritiķiem, atgādina Re:Baltica.

Pēdējos pāris gadus Staļnojs bijis konsultants Vesti.lv, kā labāk popularizēt saturu internetā, apliecināja laikraksta galvenais redaktors Andrejs Švedovs. Vietnes galvenais redaktors bija Vladislavs Užulis, kurš tagad ir galvenais redaktors Nozagts.com.

Vietne Nozagts.com, kurā bez Staļnoja darbojas arī Šeitelmans un vēl daži TV5 cilvēki, reģistrēta Barsmedia serverī, kas pieder bijušajam TV5 darbiniekam - videoinženierim un informācijas tehnoloģiju speciālistam Aleksejam Mehonošinam. Uz šī paša servera reģistrēta arī vietne Mamikins.lv un vairākas citas. Mamikins no komentāriem atteicies, bet Mehonošins Re:Baltica stāstījis, ka uz viņam piederošā servera reģistrētie portāli neesot viens ar otru saistīti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas