Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Biļešu cenas Rundāles pilī noapaļos uz augšu; arī kāzu valsis pilī maksās dārgāk

Valdība trešdien apstiprināja grozījumus Rundāles pils muzeja maksas pakalpojumu cenrādī, kas paredz noapaļot uz augšu ieejas biļešu cenas.

Izmaiņas esot nepieciešamas, jo pēc pārejas uz eiro cenās aiz komata figurē sīki centi, kas lielākajā daļā pils apmeklētāju radot neizpratni un neapmierinātību. Arīdzan līdzvērtīgās pilīs citviet pasaulē cenas netiek norādītas šādā veidā, apgalvots lēmuma anotācijā.

"Ņemot vērā to, ka Latvijas iedzīvotāju maksātspēja ir daudz zemāka nekā ārvalstu tūristiem un pakalpojumu cenas nav iespējams diferencēt", cenas par muzeja pamatekspozīciju, izstāžu un teritorijas apmeklējumu netiekot paaugstinātas būtiski, bet atsevišķām muzeja pakalpojumu saņēmēju grupām noteikta pazemināta samaksa.

Galvenokārt tiek paaugstināta pils apskates maksa pieaugušajiem, proti, turpmāk, lai apskatītu pils Mazo loku, biļete maksās par 44 centiem vairāk jeb 4 eiro tagadējo 3,56 eiro vietā, bet Lielā loka biļete maksās par 1,02 eiro vairāk jeb 6 eiro tagadējo 4,98 eiro vietā.

Lai palielinātu skolu ieinteresētību apmeklēt muzeju, skolas vecuma bērniem ieejas biļešu cena būtiski nemainīsies. Mazā loka apskate skolēniem maksās par 13 centiem lētāk jeb divus eiro, bet skolēniem grupā biļetes cena tiek paaugstināta par 8 centiem, pēc palielinājuma maksājot 1,50 eiro. Lielā loka apskatei skolēniem grupā biļešu cena tiek samazināta par 13 centiem un pēc samazinājuma tā maksās divus eiro.

Lai arī turpmāk muzeju padarītu pieejamu ģimenēm ar skolas vecuma bērniem, tiks samazināta maksa ģimenes biļetēm Rundāles pils apskatei: Lielais loks diviem pieaugušajiem un diviem līdz četriem skolēniem izmaksās par 1,23 eiro mazāk jeb attiecīgi 13 eiro un parka apmeklējumam par 11 centiem mazāk jeb attiecīgi septiņus eiro.

Tāpat samazināta maksa par pastāvīgās ekspozīcijas apmeklējumu "No gotikas līdz jūgendstilam. Eiropas un Latvijas dekoratīvā māksla 15.-20.gs." - pilna laika studenti maksās divus eiro līdzšinējo 2,13 eiro vietā, bet skolēni grupās maksās vienu eiro līdzšinējo 1,14 eiro vietā.

Izmaiņas paredzētas arī citās pozīcijās, piemēram, sadārdzināsies profesionāla fotografēšana nekomerciālām vajadzībām un kāzu valša dejošana Baltajā zālē, bet samazināsies izmaksas muzeja telpu un teritorijas nomai kultūras un labdarības pasākumiem, kā arī bērnu pasākumiem.

Lai saudzētu muzeja Lielās galerijas nupat restaurēto parketa grīdu, šīs telpas nomas maksa tiek palielināta par 289,56 eiro stundā - no 206,31 eiro līdz 495,87 eiro -, bet, lai ierobežotu pasākumu skaitu tūrisma aktīvās sezonas laikā, galvenokārt jūnijā, jūlijā, augustā un septembrī, Rundāles pils parka boskets ar iekārtojumu laulību reģistrācijai no oktobra līdz maijam izmaksās uz pusi lētāk. Turklāt jaunlaulātajiem un viņu viesiem kāzu dienā būs noteikta 50% atlaide ģimenes biļetei pils Lielā loka apskatei un ģimenes biļete Rundāles pils parka apmeklējumam.

Muzejs ieviesīs arī vairākus jaunus pakalpojumus - laulību reģistrācijas vai svinīgu pasākumu gadījumos iespēju iznomāt flīģeli pasākumam vai viena muzikāla skaņdarba izpildīšanai izīrēt sarkano paklāju un iznomāt Lielo galeriju konferenču un semināru rīkošanai līdz 170 cilvēkiem. Tāpat varēs iznomāt Rundāles pils parka teritoriju, par stundu maksājot 826,45 eiro.

2015.gadā finanšu resursi muzeja izdevumu segšanai bijuši 2 435 018 eiro apmērā, tajā skaitā ieņēmumi no muzeja maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi bijuši 1 185 000 eiro un valsts budžeta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem bijusi 1 250 018 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas