Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bite: Mobilo sakaru lietojums viesabonēšanā Eiropā turpina palielināties

Katrs otrais mobilo sakaru lietotājs atzīst, ka pēc regulējuma Viesabonē kā mājās stāšanās spēkā ir mainījušies viņa sakaru lietošanas paradumi, liecina mobilo sakaru operatora BITE un kompānijas Norstat Latvija veiktās aptaujas dati.

Teju trešdaļa jeb 29% aptaujāto atzīst, ka viesabonēšanas tarifu atcelšana Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs ir būtiski ietekmējusi viņu mobilo sakaru lietošanas paradumus. Ja iepriekš, uzturoties ārpus Latvijas, cilvēki ierobežoja mobilo sakaru lietošanu, tā izvairoties no papildu maksām, tagad viņi mobilos sakarus viesabonēšanā lieto brīvāk un drošāk. Katrs piektais aptaujātais pēc viesabonēšanas tarifu atcelšanas, izbraucot ārpus Latvijas, ne vien zvana un sūta īsziņas, bet ir sācis aktīvi lietot arī mobilo internetu. Salīdzinājumam Bite aptaujā, kas veikta aprīlī, t.i. pirms regulas stāšanās spēkā, 42% aptaujāto atzina, ka internetu ceļojot izmanto tikai tad, ja ir pieejams bezmaksas Wi-Fi, savukārt 38% atbildēja, ka internetu ārvalstīs neizmanto vispār.

“Klientu mobilo sarunu īpatsvars BITES tīklā kopš regulas stāšanās spēkā ir pieaudzis vidēji par 100 minūtēm jeb 15% mēnesī.  Arī interneta  lietojums viesabonēšanā kopš regulas ieviešanas ik mēnesi pieaug vidēji par 10% uz vienu lietotāju,” uzsver Bite Mārketinga direktore Diāna Šmite.  

16% respondentu atzīst, ka viņu mobilo sakaru lietošanas paradumus regulējums Viesabonē kā mājās nav ietekmējis – viņi joprojām lieto tos gan Latvijā, gan Eiropā bez ierobežojumiem.

Aptaujas rezultāti liecina, ka mazliet vairāk nekā puse respondentu (51%), esot ārpus Latvijas, vienmēr izmanto sava mobilo sakaru operatora pakalpojumus. Katrs desmitais (10%) atzīst, ka, esot ārzemēs, vienmēr nomaina mobilo sakaru operatoru uz konkrētās valsts operatoru, jo tā ir lētāk, bet 12% to dara tikai gadījumos, ja viesabonēšanā plānots uzturēties mēnesi un ilgāk. Tie lielākoties ir studenti un jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Savukārt 11% atklāj, ka ārpus Latvijas mobilo sakaru pakalpojumus neizmanto.

Bite pārstāve norāda, ka, būtiski atcerēties, ka regulējums Viesabonē kā mājās attiecas tikai uz periodisku ceļošanu un, gadījumā, ja pēdējo četru mēnešu laikā gan lietojums, gan atrašanās ārpus Latvijas bija lielāka pār 50%, operators ir tiesīgs piemērot papildmaksu, par to iepriekš brīdinot galalietotāju.

Latvijas iedzīvotāji uz Eiropu dodas lielākoties uz dažām dienām vai pāris nedēļām. Pēc aptaujas datiem var secināt, ka visbiežāk ārpus Latvijas devušies pašnodarbinātie, vadītāji, kvalificēti speciālisti un  biroja darbinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas