Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Blogs par interneta propagandu: Party bomzis portālā Protesti.lv publicējis 3200 rakstus

"Šodien iedziļināsimies vēl viena "Latvijā viss ir slikti!" žanru pārstāvošā "ziņu portāla" Protesti.lv saturā un uzturētājos. Šis portāls savu pašreizējo veidolu ieguva tad pat, kad Nozagts.com un virkne citu lapu, kuras darbojas šajā pašā žanrā - 2016. gada novembrī," raksta blogeris Jānis Polis.

Vietni Protesti.lv interneta bloga formātā 2014. gada decembrī izveidoja Jānis Cīrulis, kurš sevi it visur interneta vidē nez kādēļ dēvē par Jāni Ķenguru jeb Kangarooo. Cīrulis ir arī ar politisko organizāciju Pērkonkrusts (Latvijā aizliegta) un Fonds Stop Migrācija! saistīto domēnu īpašnieks un uzturētājs. Jānis Cīrulis savu sociālo tīklu profilos arī publicējis atbalstu idejai izšaut Saeimas deputātus, līdz ar ilustrējošu videomateriālu, izpētījis blogeris Jānis Polis.

Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā Polis publicēja sava pētījuma pirmo daļu, kurā tika runāts par portālu Nozagts.lv un populāro Facebook lapu Toma joki.  Kuras, kā vēlāk atklājās ir Drošības policijas redzeslokā, tomēr dienesta pārstāvji nekomentē šo interneta resursu saistību ar personām, kas saņem Krievijas finansējumu un izplata Krievijas ideoloģisko propagandu.

Cīrulis, kā secina Polis, gadu laikā publicējis blogā Protesti.lv tikai pārdesmit rakstus par Latvijā notiekošām protesta akcijām, 2015. gada rudenī Cīrulis kā lapas redaktoru piesaista Igoru Lukjanovu, kurš 14 mēnešu laikā tur pamanījies publicēt jau vairāk nekā 3200(!) rakstu.

"Absolūtu vairākumu Lukjanova publikāciju veido vairāk vai mazāk tendenciozas ziņas no tādiem avotiem kā jau iepriekš aprakstītā Nozagts.com, Krievijas valdības kontrolētās ziņu aģentūras Sputnik un cita gana mīklaina ziņu portāla Infotop.lv. Bieži tiek izmantota metode kādā citā Latvijas ziņu resursā publicētai ziņai pievienot skandalozu, saturam neatbilstošu virsrakstu un attēlu, bet ik pa laikam tiek publicēti arī atklāti nepatiesi, Latviju nomelnojoši materiāli (fake news). Protesti.lv 2016. gada novembrī maina formātu un no parasta wordpress bloga" kļūst par ziņu portālu atgādinošu veidojumu," raksta blogeris.

Igors Lukjanovs vismaz interneta un mediju vidē ir plaši pazīstams kā Party bomzis - Latvijā slavenākais visa veida pasākumu nelūgts apmeklētājs. Mazāk zināmas ir viņa aktivitātes biedrības Varu Latvijas tautai valdes priekšsēdētāja amatā. Tieši šī biedrība Centrālajā vēlēšanu komisijā reģistrējusi parakstu vākšanu tautas nobalsošanai par Saeimas atlaišanu, kuru ar sajūsmu uzņēmusi liela daļa aizdomīgo jaunizcepto "ziņu portālu", kā arī peļņas gūšanai izmanto Re:Baltica aprakstītie "klikšķu biznesmeņi". 

Piemēram, Lukjanovs publicējis absolūti nepatiesu ziņu par to, ka Donalds Tramps telefona sarunu ar Baltijas prezidentiem pabeidzis nokliedzoties: "Aizveries!" un nometot tālruni. Jānorāda, ka Tramps pagaidām nav sazvanījies ar nevienu no Baltijas valstu līderiem. Kā ziņas avotu Lukjanovs norāda portālu eer.ru - portālu, kas atbilst pēdējā laikā pasaules mediju uzmanības centrā nonākušajiem viltus ziņu (fake news) portāliem. BBC vienā reportāžā viesojās kāda nelielā Maķedonijas ciematiņa, kur kāds jaunietis speciālizējās šādu ziņu veidošanā. 

Cīrulis arī ir ir īpašnieks vai tehniskā kontaktpersona arī organizācijas Pērkoņkrusts un stopimigrācija.lv. 

"Vai tā visa ir vienkārši (ne)veiksmīga sagadīšanās? Reāls kāda nezināma spēka mēģinājums gāzt Saeimu? Vai varbūt izmēģinājums būtiskākam sabiedrības manipulācijas manevram kādā stratēģiski nozīmīgākā brīdī? Uz šo man pagaidām nav atbildes. Kā idejas par Uzvaras pieminekļa spridzināšanu, un "dekolonizāciju un dekokupāciju" var pastāvēt vienā šizofrēniskā sistēmā ar Sputnik ziņu pārpublicēšanu un regulāru Tatjanas Ždanokas PR aktivitāšu atspoguļošanu? Arī tā man joprojām ir mistērija, bet jāatzīst, ka šis viss ir sasodīti interesanti," beidzot sava bloga ierakstu, saka Polis.

Top komentāri

kremļnacistu algotnim, idiotšovmeni
k
Cik no jūsu kremļnacistu idiottroļļu bandas ir nomiruši badā šajos 25 gados?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas