Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Budžeta ieņēmumi martā par aptuveni 7% atpalikuši no plāna

Līdz ar Covid-19 izraisītās krīzes vēršanos plašumā martā Latvijas budžeta ieņēmumi par 7,2% atpalikuši no plāna, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija par budžeta ieņēmumiem šā gada pirmajos trīs mēnešos.

Kopējie budžeta ieņēmumi martā bija plānoti ap 725 miljoniem eiro, bet saskaņā ar operatīvajiem datiem tie bijuši aptuveni 673 miljoni eiro, veidojoties ap 52 miljonu eiro iztrūkumam. Salīdzinājumā ar pagājušā gada martu budžeta ieņēmumi samazinājušies par aptuveni 4 miljoniem eiro jeb 0,6%.

Savukārt pateicoties veiksmīgam janvārim un februārim pirmajos trīs mēnešos kopumā budžeta ienākumi par 0,6% vēl apsteidz plānu. Pirmajos trīs mēnešos provizoriski iekasēti aptuveni 2,3 miljardi eiro, bet plānotie ieņēmumi bija 2,28 miljardi eiro. Pagājušā gada budžeta ieņēmumi trīs mēnešos tiek apsteigti par aptuveni 5,9%.

Pašlaik apkopota operatīvā informācija par valsts ieņēmumiem uz 31.martu, kas vēl var tikt koriģēta, tomēr tā iezīmē marta kopējo tendenci.

Martā visbūtiskāk no plāna atpaliek akcīzes nodokļa ieņēmumi - par aptuveni 20%, tostarp lielākā neizpilde vērojama alkoholisko dzērienu akcīzes nodoklī - par aptuveni 34%, kur plānoto 16,6 miljonu eiro vietā martā iekasēti 11 miljoni eiro. Martā robežu slēdza Igaunija, apturot alkohola pircēju plūsmu uz Latviju. Naftas produktu akcīzes ieņēmumi martā par aptuveni 16% atpaliek no plāna.

Martā pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi no plāna atpaliek par aptuveni 16% jeb 31 miljonu eiro, uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi - par aptuveni 9%, iedzīvotāju ienākumu nodokļa - par aptuveni 11% jeb 12 miljoniem eiro, bet valsts sociālās apdrošināšanas budžetā ieņēmumi no plāna atpaliek par aptuveni 1,7%, un martā prognozēto 278,6 miljonu eiro vietā līdz 31.martam iekasēti aptuveni 274 miljoni eiro.

Marta plānu par aptuveni 1% pārsniedz tikai uzņēmumu vieglo transporta līdzekļu nodokļa ieņēmumi, kā arī plāna pārpilde vērojama sadaļā Pārējie ieņēmumi.

Savukārt pirmajos trīs mēnešos kopumā pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi no plāna atpaliek par aptuveni 5,5% jeb 34,5 miljoniem eiro, uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi - par aptuveni 18%, bet akcīzes nodokļa - par aptuveni 12% jeb 32 miljoniem eiro. Visvairāk no akcīzes nodokļa plāniem atpaliek ieņēmumi par dabasgāzi, alkoholu un degvielu - attiecīgi par aptuveni 29%, 18% un 12%.

Tikmēr iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumi trīs mēnešos vēl apsteidz plānu par aptuveni 12% jeb 48 miljoniem eiro, bet valsts sociālās apdrošināšanas budžetā ieņēmumi plānu pārsniedz par aptuveni 2,3% jeb aptuveni 19 miljoniem eiro.

Kā ziņots, valstī noteikti dažādi arī ekonomiku skaroši ierobežojumi slimības Covid-19 izplatības mazināšanai, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību. Valsts arī ieviesusi atbalsta pasākumus uzņēmēju un strādājošo atbalstam.

Top komentāri

maksātnespējas administrators
m
man vajag tikai 3 mēnešus ārkārtas stāvokļa un pēc gada es braukšu ar Rolls-Royce un kontos būs miljoni.Sapratāt zemnieki?
Watafak
W
Vajag palielināt ieņēmumus, nevis samazināt budžeta izšķērdēšanu.
?
?
Tā kā valstij ir tikai tik, cik dabū nodokļos, Eiropai pašai kreņķu pietiks, vienkāršs jautājums - cik mēs katrs par pašreizējo amizieri rudenī maksāsim, jo, ceru, pieaugušie saprot, bez maksāšanas neiztiks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas