Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Budžeta sadalē vīdot mīti

Šoreiz ne piketi un streiki, bet citas protesta formas – tā sola mediķi, redzot, ka budžeta veidošanas procesā valdība neņem vērā starptautiskās rekomendācijas, kā rezultātā akūtais naudas trūkums nozarē tikai samilzīs. Lai situāciju kaut cik uzlabotu, nākamajā gadā papildus nepieciešami vismaz 100 miljoni eiro, bet valdība šobrīd solījusi tikai trešdaļu.

Frāze, ka valdība nerīkojas atbilstoši labai starptautiskajai praksei, no Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) dzirdēta arī iepriekš. Valdība neņemot vērā ne Eiropas Komisijas ne Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumus. Starp tiem ir rekomendācija līdz 2020. gadam veselības nozares finansējumu palielināt līdz 5% no IKP, kas patlaban ir 3,1%, kā arī novirzīt veselības aprūpei vismaz 12% no vispārējās valdības izdevumiem, patlaban tie ir 8,2%. Tā vietā valdība šobrīd sabiedrībā izplatot dažādus mītus. Piemēram to, ka veselības aprūpi nevar finansēt labāk, jo valstij nav naudas, vai arī to, ka Latvijas veselības aprūpes sistēma nav efektīva. Tam LVSADA vadītājs Valdis Keris nepiekrīt, sakot, ka jautājums ir par prioritātēm. Latvijā ir atsevišķas nozares, kur finansējuma līmenis salīdzinājumā ar vidējo Eiropā ir pat pārsniegts, bet veselībā naudas katastrofāli trūkst. 

Mediķus pārstāvošo arodbiedrību sadusmojis arī fakts, ka Veselības ministrija (VM) uz valdību virza visus trīs jaunos finansēšanas modeļa variantus, lai gan pati ministrija kopā ar nozari atbalsta tikai vienu – to, kas paredz sociālo iemaksu pārdali. Tādējādi budžetā tiktu iegūti vēl 70 miljoni eiro. Latvija patlaban esot viena no retajām valstīm, kas veselības aprūpei daļu no sociālajām iemaksām nenovirza. Šādi, pēc Kera domām, valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) apšauba veselības ministres Andas Čakšas kompetenci. Viņai būs jāizvēlas – būt kopā ar nozari vai premjerministru. Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars gan Dienai norāda, ka premjers atbalsta to pašu modeli, kam atbalstu ir paudusi arī VM.

Neprecīzas ir ziņas, ka valdība par šo nevēlas diskutēt. Tas joprojām ir dienaskārtībā, un izstrādātie varianti noraidīti vai atlikti nav. To apliecina arī VM norādītais – konceptuālais ziņojums par finansēšanas modeļiem augusta beigās tiks iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā, kas tad lems, kuru no piedāvājumiem ieviest praksē. Ministrijā neapšauba arī PVO rekomendācijas, sakot, ka šobrīd finansējuma palielinājums veselības nozarei ir kritiski nepieciešams, lai varētu nodrošināt iedzīvotājiem nepieciešamo veselības aprūpi. Savukārt, runājot par valdības izpratni, VM pārstāvis Oskars Šneiders Dienai min, ka jau pirms diviem gadiem tika apstiprinātas Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2014.–2020. gadam, kas paredz, ka veselības aprūpes finansējums ir jāpalielina katru gadu, lai 2020. gadā tas būtu dubultots pret šā brīža situāciju, un tie ir 1,4 miljardi eiro.

Visu Annas Strapcānes rakstu lasiet otrdienas, 9. augusta laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas