Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Būs jāpārsertificē 14 000 jau nomainītu kases aparātu

Pamatīgi ieilgušo kases aparātu reformu Valsts ieņēmumu dienests (VID) cer pabeigt nākamā gada laikā, tajā skaitā plānots pārsertificēt par neatbilstošiem atzītos kases aparātu modeļus, kas līdz ar to skars 14 000 jau nomainītu kases aparātu, piektdien vēstīja telekanāls LNT.

Šobrīd tikai nepilna trešdaļa uzņēmumu ir nomainījuši kases aparātus, jo daudzi gaidīja tiem vajadzīgo ierīču, piemēram, hibrīda kases aparātu, sertificēšanu. Pirmie hibrīda aparātu modeļi, kas savienojami ar datoru, sertificēti nupat, bet vēl nav saražoti - uzņēmēji tos varēs saņemt vien nākamgad.

VID to izprotot un nevienu nesodīšot, jo galvenais esot parādīt, ka uzņēmējs gatavojas mainīt kases aparātu. "Ir vēl daudz tādu, kuri nevis gaida hibrīdu, bet ir vienkāršs kases aparāts, kurš vienkārši nav nomainīts, gaidot uz kaut kādu brīnumu. Nu nezinu, nav ko brīnumus gaidīt," saka VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Vienlaikus VID cenšas atrisināt situāciju, ko radīja konstatētās problēmas jau sertificētajos un apmainītajos 14 000 kases aparātu. Konkrētus vainīgos dienests neatklāj, bet uzskaita, ka problēmas varēja rasties dažādu iemeslu dēļ – kādas normas interpretācijas, līdz galam neizvērtētas lietas, iespējams, nepietiekamas informācijas dēļ. Šie modeļi varētu tikt pārsertificēti, proti, atbilstības institūcijām – auditorkompānijām KPMG un Ernst&Young - tie no jauna būs jāvērtē. Vienīgi vēl neesot skaidrs, vai pietiks ar bezmaksas datu atjaunināšanu vai tomēr būs nepieciešamas lielākas investīcijas.

"Mēs ļoti ceram, ka varētu iztikt bez dzelža nomaiņas, bet šobrīd ir ļoti grūti prognozēt tehniski," sacīja VID pārstāve. Dienests tagad rūpīgāk sekojot tam, kā citus modeļus sertificē atbilstības iestādes un cer, ka turpmāk brāķi vairs netiks pieļauti.

Vērienīgā kases aparātu reforma ir radījusi pamatīgas galvassāpes arī degvielas uzpildes stacijām (DUS). VID dati liecina, ka kases sistēmas sertificējis un reģistrējis tikai DUS tīkls Circle K.

Uzņēmumā Virši-A norāda, ka DUS kases sistēmas programmatūras izstrāde ir sarežģīta. Kases sistēmas ietver papildu programmas, piemēram, tās vada arī degvielas sūkņus. Turklāt ikdiena kļūst modernāka, un klienti, piemēram, vēlas norēķināties ne vien ar kartēm, bet arī ar telefoniem.

"Ja mums ir likums un tas, piemēram, ir uz 100 lapām, tad komentāri viņiem mēdz būt uz 1000 lapām. Tad tā lieta ir tāda, ka mēs šo daļu par komentāriem vēl neesam kopīgi uzrakstījuši, un pie tā mēs nepārtraukti strādājam katru dienu," skaidro Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas prezidents Ojārs Karčevskis. Kad visas DUS nomainīs kases sistēmas, šobrīd esot ļoti grūti prognozēt.

Noteikumiem par jaunajām kases aparātu prasībām, kas stājās spēkā šā gada sākumā, uzņēmējiem sākotnēji bija jāpielāgojas līdz šā gada 1. jūlijam. Padziļinātās sadarbības programmas dalībniekiem jaunajām prasībām atbilstošās iekārtas jāsāk lietot no 2019. gada 1. janvāra.

Par to, ka kases aparātu reformas rezultāti nepatīkami pārsteiguši arī pašu Valsts ieņēmumu dienestu, kā rezultātā nāksies pārsertificēt 14 000 kases aparātu, ziņots jau novembra sākumā. Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs toreiz norādīja, ka haosā pie vainas ir uzrakstītie tehniskie noteikumi, kas ir unikāli un grūti izpildāmi. Viņš arī pauda viedokli, ka nevajadzēja sertificēšanā piesaistīt uzņēmējiem dārgi izmaksājušo privātos starpniekus, bet, līdzīgi kā citās valstīs, visu uzticēt ieņēmumu dienestam.

Top komentāri

Aa
A
latvijas valsts izdarīs visu ,lai aplaupītu savus iedzīvotājus.
idiotisku ierēdņu valsts
i
nav komentāru
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Un Latvijas prokuratūra klusē? Cik var apzagt Latviju ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas