Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Būveksperts: Mežaparka Lielās estrādes tribīnēs vienlaikus var atrasties līdz 7400 cilvēku

Mežaparka Lielās estrādes koristu tribīnēs vienlaikus var atrasties 7400 cilvēku, bet pie nosacījuma, ka viņi visi ir informēti par nepieciešamo rīcību ekstremālās situācijās, tā estrādes apsaimniekotāja Rīgas meži pasūtītajā ekspertīzē secinājis būvinženieris Aigars Ūdris, kurš bija eksperts arī Zolitūdē sagruvušā lielveikala traģēdijas izpētē.

Kā vēstīts, XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanas komisija gala ziņojumu apstiprinājusi bez pilna uzņēmuma Rīgas meži atzinuma par Mežaparka Lielās estrādes slodzes mērījumiem. Ziņojuma apstiprināšanas brīdī komisijai bija pieejams tikai daļējs atzinums. Komisijas vadītāja Evija Papule toreiz gan pārliecinoši norādīja, ka nākamajos svētkos vienlaicīgi uz estrādes neatradīsies tiks liels dalībnieku skaits, kā tas bijis līdz šim. Viņa skaidroja, ka tie varētu būt 6000-8000 dalībnieki vienlaikus. Šovasar notikušajos svētkos estrādē vienlaicīgi atradās vairāk nekā 12 000 dalībnieku.

Ūdris intervijā laikrakstam Latvijas Avīze skaidro, ka dziedātāju skaits koristu tribīnēs ir atkarīgs arī no organizācijas. Proti, ja koristu tribīnēs sanāk ekstremālām situācijām nesagatavoti cilvēki, kuri, piemēram, neatkarīgi cits no cita nopirkuši biļetes uz kādu koncertu, tad šis skaitlis ir 5800. Savukārt, ja cilvēki ir informēti par nepieciešamo rīcību ekstremālās situācijās, tad tribīnēs var atļaut uzkāpt 7400 cilvēkiem.

Savukārt, ja pilnīgi visi koristu tribīnēs esošie cilvēki ārkārtas situācijā rīkotos atbilstoši evakuācijas noteikumu prasībām, tad šis skaitlis varētu pieaugt līdz 8000 cilvēkiem. "Tātad pie nosacījuma, ka ikviens korists trauksmes signāla gadījumā zinās, vai viņam jāiet pa labi vai pa kreisi, uz otro vai trešo eju, zinās, ka vispirms estrādi pamet pirmā un trešā, nevis piektā vai septītā rinda, zinās, ka nevis visi reizē metas prom no estrādes, bet rīkojas saskaņā ar iepriekš izstrādātu instrukciju, ja briesmas ir augšā, tad virzās uz leju un otrādi, tādā gadījumā estrādē koristu tribīnēs varētu atrasties 8000 cilvēku, jo tas atbilstu evakuācijas noteikumu prasībām," viņš norāda.

Tomēr ir jāpieļauj iespēja, ka absolūti visi dažādāko iemeslu dēļ paši tomēr nespēj evakuēties, uzsver būvinženieris. Tāpēc, kā jebkurā būvniecības sfērā, drošībai ir iestrādāts rezerves koeficients 7,5%. Un tā nonāk pie skaitļa 7400 cilvēku. Tātad estrādē var atrasties 7000 dziedātāju plus koncerta laikā izvietojamais pavadošais personāls - medicīniskais, drošības, apsardzes un apkalpes dienests, rīkotāju pārstāvji, pieņemot, ka to kopskaits ir apmēram 400 cilvēku.

Vaicāts, vai kāpnēm jeb ejām koristu tribīnēs koncerta laikā jābūt brīvām, Ūdris saka, ka arī tajās var atrasties koristi. "Tieši uz eju jeb kāpņu rēķina arī rodas atšķirība starp 5800 un 7000 - 8000 vietām. Taču, kā jau teicu, lielākais skaits pieļaujams, ja koristi ir sagatavoti rīcībai iespējamām ārkārtas situācijām," viņš norāda.

Potenciāli vietas koristiem varētu būt arī tribīņu paplašinājumos līdzās ēkas spārniem jeb tā dēvētajos sānu podestos. Pēc Nacionālā kultūras centra datiem, 2013.gadā Dziesmu svētkos estrādē katrā no sānu malām stāvēja 600 - 800 cilvēku. Ūdris šobrīd konkrētu skaitli, cik koristu tur varētu atrasties, nevar nosaukt, ņemot vērā, ka šos sānu podestus iespējams pārbūvēt, paplašināt un pārveidot. Viņš gan uzsver, ka no būvniecības viedokļa tā jau ir ārtelpa, uz kuru attiecas citi nosacījumi. Taču arī tur pirms svētkiem jābūt zināmam konkrētam cilvēku skaitam. "Nevar sadzīt pūli, kas sablīvējies 30 centimetros uz katru cilvēku," viņš uzsver.

"Starp citu, nekur pasaulē netiktu sertificēta estrāde ar vienlaidu solos numurētām sēdvietām, kā tas ir koristu tribīnēs mūsu Mežaparka Lielajā estrādē. Pats savām acīm redzēju, ka dažos sektoros dažās rindās četriem cilvēkiem paredzētās vietās bija pat astoņi bērni. Turklāt tik krāšņā dziedātāju uznāciena laikā policistu pie tribīnēm klāt nepieliksi, līdz ar to faktiskais dziedātāju skaits nemaz nav nosakāms. Nevar pārbaudīt, vai noslēguma koncertā estrādē nav vairāk dziedātāju, nekā norādījuši kori svētku rīkotājiem," piebilst Ūdris, rezumējot, ka Daugavas stadiona tribīnēs, kur sēž skatītāji, katram cilvēkam ir individuāla sēdvieta, kādas būtu nepieciešamas arī koristu tribīnēs estrādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas